Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Avkastningskrav på en daytrader

Med någon typ av blogg-momentum (eller inte) tänkte jag bearbeta och diskutera några av de vanligaste frågor som vi traders får. Hur mycket behöver man för att kunna trada heltid? Hur mycket behöver man avkasta i %? Hur mycket kan man förvänta sig att tjäna? Det är helt relevanta frågor då lönen som daytrader kommer från tillväxt på eget kapital.

@MadzTrader som är en heltidstrader hade för ett tag sedan en diskussion på Twitter om just detta. Han skrev också ihop några tweets om frågan, ta er tid och läs hela tråden här.

Madz anser att man inte ska fokusera på procentuella utveckling utan fokusera i kronor och ören och det är också vad jag svarar varje gång jag får frågan. Man kanske önskar sig ett svar så man kan jämföra mot sin avkastning mot den man haft under tiden som deltidstrader och skapa sig en uppfattning om vad som krävs för att ta steget till trader på heltid. Men i mina ögon och många andra traders ögon är det inte riktigt så det går till. Lönen kommer i reella tal och även månadens räkningar. Jag använder olika typer av konton och mäklare och har dessvärre inte en aning om min procentuella utveckling. Det kan låta konstigt men jag är helt enkelt ointresserad av det. När man väl sammanfattar året kan det vara roligt att se sin equity-graf men det är för att analysera sin trading i form av stabilitet och i hopp om en konstant lönsamhet.

Ett konto med långsiktighet/swingtrading är ett konto som kan vara intressant att jämföra med index. Annars hittar jag inget skäl i att jämföra sig mot ett index, det skulle eventuellt vara att se på volatiliteten och hur den varit när man utvärderar sin handel. Att depån är -0,5% när index är -1% är ingenting man blir rik på, glöm ordet relativitetsavkastning när vi pratar daytrading. Det beror självklart också på vilken typ av trader man är, om man som jag jobbar många bäckar små och försöker minimera förlusterna är stabiliteten prio uno. Jobbar man istället med swingar på etc dagar kommer ditt konto och variera, ibland till det bättre och ibland till det sämre. Avkastningskravet är också något som måste justeras utifrån vad som händer på marknaden. Lönekuvertet kommer att variera en hel del och det är något man också måste vara redo på. Innan man tar beslutet att handla på heltid behövs också en buffert utöver ditt kapital som du handlar med. Hur mycket det i sin tur bör vara är något bara du själv kan svara på men jag anser att det kan vara bra att ha 6 månaders utgifter på sparkontot. Lika så gäller ditt startkapital som du tänkt handla med, idag finns det bra lösningar med belåning m.m. vilket gör att man inte behöver flera miljoner för att kunna skapa en bra avkastning (i kr). Jag skulle säga att 100 000 – 250 000 kr räcker alldeles utmärkt för att få en bra start inom tradingen. Det är precis som mycket annat också väldigt individuellt men det var i den lägre regionen av det spannet som jag började.

Jag tycker också att man bör lägga till en riskpremie mot nuvarande lön om man bestämmer sig för att handla på heltid. Får du ut 25 000 på ditt jobb idag kanske en lämplig riskpremie kan vara 1,5x och du behöver sikta på en lön 37 500 från din trading. Självklart även det individuellt och jag vet att många har en högre riskpremie än 1,5 x lön (jag är en av dom). Det finns andra frågor som pension, semester etc som bör kompenseras och därför bör din lön också från tradingen vara högre än din tidigare lön. Det är tryggt att vara anställd i vårt avlånga land men samtidigt om du lyckas inom din trading kommer du kunna öka din lön betydligt mer än vad du kunnat gjort som anställd.

Utan att verka dryg och att jag fått storhetsvansinne som ska agera konung trots att jag inte handlat på heltid under en längre tid så hoppas jag att inlägget gav just dig som går i dessa tankar en funderare. Nyckeln i min handel var just heltid. Det gav mig möjligheten att fokusera på mig och min handel från 08-17.30, inte på lunchen eller på rasten i skolan och det kanske också är din nyckel till nästa steg på börsen!

Hur resonerar ni? Jag vill höra era synpunkter!

Ekka

Föregående

Svenska FinansTwitters EM-bet

Nästa

Inför hösten 2016

 1. Parasit

  Intressant inlägg. Själv tycker jag att trading är ett jobb som är perfekt att kombinera med andra jobb. Just nu är det hektiskt på grund av volatiliteten. Men i perioder kommer börsen att vara sakta stigande och mycket lugnare än idag.

  Så relaterat till det är att få en bra timlön. Min egen utmaning är att inte lägga för mycket tid på att bara följa marknaden. Naturligtvis behöver man göra det, men man behöver faktiskt inte göra det non-stop alltid (undantaget en vecka som denna, kanske).

  En anomali i din formulering: Om man har ett EK på 100.000 och siktar på en månadslön på 37000 i månaden (före skatt) så har du en årsavkastning på (37K*12)/100K=> mer an 400%, eller väldigt hög belåningsnivå. Jag tror inte du menar så, och jag tvivlar på att många traders är så duktiga.

  • Bra resonerat! Men många har idag jobb där man inte får ha tillgång till marknaden lika lätt som du verkar ha.

   Yes, absolut det kan låta helt absurt i den procentuella räkningen men med belåning i sin daytrading står jag ändå fast att 100k räcker för att få det att fungera.

 2. Bengt Bedrup

  Jag skulle nog säga att man behöver ca 250000 kr, då förutsatt att man använder hävstångsprodukter typ minis och eller belåning.
  Man måste även ha tradat ett tag så man vet att man kan ta sina stoppar, annars så kan karriären bli kort. Har man bara sitt money management i ordning så skall det räcka för att ta steget. Jag tänker själv ta steget fullt ut inom ett år. Lycka till alla och tack för ett inspirerande inlägg.

  Mvh GotlandTrading.

  • Tack Bengt! Det beror självklart på vad man ska handla. Large-cap, index eller mindre bolag kräver olika kapitalmässigt då de rör sig helt annorlunda.

   Kul att höra, önskar dig all lycka till med planerna!

 3. Joachim

  Jag gick från hyfsat framgångsrik swingtrader till att prova daytrading efter att ha installerat Infront. Satte som mål att göra en tusing om dan vilket jag initialt tyckte räckte. Tusingen blev lätt 5/dag första veckan utan belåning och kortningar. Därefter har det gått utför. Har jobbat utan stoppar och låtit min filosofi från swingtradingen sitta kvar precis som innehaven och backat från 1 msek till ca 650k på 3 veckor. Enligt din teori Ekka så begövde jag 2%/mån för att tillgodose mitt behov men Mr Girig tog överhanden och nu sitter jag med svartepetter. Men jag kan å andra sidan göra samma resa två gånger till och ändå kunna klara mig;) Tacksam för input och tips! Tack annars för en intressant blog..

 4. Joakim Olsson

  Disclaimer, detta är tanker och åsikter från en newbie trader som ännu inte börjat gå med vinst.

  Jag är / var en av dem som var intresserad av den procentuella avkastningen. Anledningen var enkel; hur mycket kapital behöver jag för att kunna tjäna x kr per dag i snitt. Visst, det är faktiska kr som betala räkningarna och inte %, men svaret är inte heller svårare än det Madz till slut gav (vill minnas han sa att han kunde snitta 5k / dag med ett kapital på 100k, vilket resulterar i 100 % / månad, ej skalbart). Än viktigare än procentuella avkastningen är att det gav en ide om vad som går att åstadkomma med ett visst startkapital. Newbies förlorar pengar, visst, men är fortfarande intressant veta ”typ, ungefär”, även om det beror på en massa olika faktorer.

  Angående riskpremie vs lön. Man bör givetvis ta pension och annat i beaktande, annars gör man bort sig. Dock bör man kanske bortse från sånt i början (beroende på erfarenhet när man väl gör hoppat över till trading på heltid). Med tanke på vad ”ok” traders tjänar så är nog två år utan ”pensionssparande” ganska oväsentligt. Om man efter två år inte ökat sin dagliga vinst väsentligt kanske trading inte är rätt yrke.

  Avslutningsvis, stort tack (igen) för att du tar dig tid att skriva här och på twitter och för att du orkar ge dig in i diskussioner.

 5. R

  Hej!

  Intressant läsning och jag ser fram emot de följande inläggen eftersom jag går i funderingar på att spendera mer tid på trading.

  Vad skulle ni ge för råd till en person som swingat en del, försökt sig på lite intradagshandel med CFDer med blandad framgång, har ganska bra förståelse om flera av de vanliga indikatorerna, läst en del trading böcker….

  Tyvärr tar mitt arbete för mycket tid o fokus för att det ska vara vettigt att försöka kombinera det med trading.

  Rent hypotetiskt, säg att jag startar med 100k och det initiala målet är att generera 5k/mån utan att ta alltför stora risker (hellre många bäckar små och hyffsat tighta stoppar). Vad är era bästa råd för att nå detta? Självklart är ambitionerna på sikt högre men initialt så skulle detta kunna funka för mig

  Vilka typer av instrument ska man välja? Vilka typer av strategier/setuper? etc etc

 6. R

  Omformulerar kommentaren ovan….

  Vad skulle vara era bästa råd till en person som har 100k och som initialt har som mål att tjäna 5k/mån?

  När detta mål har uppnåtts så kommer så kommer kanske size ökas, nya strategier/setups etc testas för att sikta högre mm

  • Hej R! Det är svårt att ge något riktigt bra råd till vad du ska handla och hur du bör handla det. Jag tycker du ska hitta något som du gillar att handla och arbeta därefter fram en strategi som passar dig som person. Testa setups och utveckla de som fungerar!

   • R

    Jag förstår… och jag menade egentligen inte så specifikt…utan mer om du/ni hade 100k och målet var att avkasta 5k/mån utan att ta stora risker, hur skulle ni göra?

    Terminer? Skanna large cap listan dagligen och försöka hitta 5 trades som ger 1000/trade eller 10 som ger 500? Osv

    Jag är fullt medveten om att olika strategier passar olika personer osv….men jag skulle gärna få lite råd och tips på hur jag kan nå mitt initala mål för att sedan testa och utveckla mig mer…

 7. Skärgården

  Håller med om att 100′ räcker. Handlar man terminen (omx) så krävs c:a 10’/termin på kontot i säkerhetsvärde.
  Säg att du har 4-6 punkter som mål per dag så räcker det att köra 6 terminer för att få ihop en ok lön.
  Vill man köra ihop lite mer kapital kräver ju IG bara 1000kr/ termin i säkerhetsvärde. Förutsatt att man vet vad man håller på med kan man då med bara 100′ jobba med 40 terminer istället, eller 20.
  Hög risk?
  Ja, men tänk på hur många som dör i trafiken varje år, det är hög risk!
  Tack Ekka! Du är grym!

  • Joakim Olsson

   Nu är jag väldigt ny på det här med trading, men att ha 4-6 punkter per dag per termin i snitt som mål låter väldigt högt?

  • Mycket bra mål! 4-6 punkter är inte omöjligt men det kommer också komma en del förluster. Isåfall ska du endast riskera 2-3 för att ha bra R/R på dina trades. Men CFD som du nämner är ett riktigt bra sätt att få bra exponering med ett litet kapital.

   Tack Skärgården! Det är du också!

 8. Chris L

  Hej Ekka, har du några bra tips på böcker eller annat läsmaterial som du kan rekommendera? Tack på förhand.

  • Tjena. Jag gillar de klassiska böckerna market wizards, the playbook, Fooled by randomness m.m. Det kanske inte utvecklar din trading på det sättet men framför allt ditt tankesätt runt det hela.

 9. Mattias

  Hej Ekka,

  Jag hade tänkt att skaffa six edge eller infront, har du en rekommendation på vilken som är den bättre,
  För vad jag har förstår har du använt båda!

  • Hej Mattias! Jag använder både än idag, men använder bara Six Edge för att få nyheterna från SIX. Annars handlar jag i Infront, tycker att deras uppdatering till den nya versionen har gjort den mycket snabbare så den passar mig bra!

 10. Stefan

  Intressant ämne!
  Många har nog bekymmer att få till det precis som mig och tror att det beror på att man har för lite pengar på kontot. 100k kan dock vara lite väl lite men kan räcka om man får en bra start.
  Kommer man in på börsen med 100k i dagens läge blir det lite svårt tror jag.
  Har själv lite problem med att komma till rätta med att komma ur positioner innan stängning vilket förstör för mig, drar mitt senaste problem som jag sitter fast i just nu.
  100k på kontot på Måndag.
  In i Fing med 30k ligger lite +, dubblar min position, Fing fortsätter upp och jag daskar in resten av mina 100k och hoppar av då jag ser att strecket börjar sälja ut aktier.
  Vinst 1300kr 🙂
  Kikar lite på Starbreze som jag brukar följa en del.
  In med 2k star på 20,7 kr.
  BRC och DBL börjar vräka ut aktier och min tro är att kursen ska upp mot 21 där toppen var på morgonen.
  Köper 2k till på 20,4 och kursen sjunker till 20,2 och stänger där.
  Ligger nu back 1400 kr på den positionen.
  Skulle jag sålt vid stängning och fått en minus dag på Måndagen?
  Jag behåller faktiskt mina Star för jag är övertygad om att dom hämtar sig dagen efter.
  DBL o BRC börjar vräka ut aktier igen och fortsätter hela dagen och kursen stänger på 19,9 kr.
  Ligger nu back 2600kr.
  Med facit i hand skulle jag självklart sålt och legat lite lätt back efter måndagens handel.
  NU gjorde jag ju inte det, skulle jag sålt på Tisdagen är min fråga då och tagit en ännu större förlust?
  Nu är det onsdag morgon och börsen verkar öppna ner.
  Kommer DBL o BRC vräka ut aktier idag igen blir jag lite irriterad, ”får lust att lägga dom över knät” 🙂

  • Angående din Starbreeze-trade så har jag såklart svårt att hjälpa dig. Du lär på något sätt sätta en stopp där du säljer ditt innehav och inte låta surdegarna bli alldeles för sur. Verkar som att du har koll på mäklarna och att du har kunskapen inom dig!

   Lycka till!

 11. Peter

  Har övergett daytradingen då jag upplever att det blivit allt för svårt sista åren när robothandeln enligt min mening gjort det svårare att läsa ”tejpen”. Mycket lätt att hamna i ex Stefans eller Joachims läge som dem skriver om här. Jag erkänner istället för mig själv att min kunskap och mentalitet inte räcker till daytrading längre och går nu istället in på dagar då det känns att en rekyl är på ingång och sitter sen kvar allt från ett par tim till en vecka, ibland längre.

  Jag tror att det viktigaste för att lyckas på börsen är att man inser sin egen begränsning, det är inte bara till att följa ett proffs för att lyckas själv. Man måste handla utifrån sina egna förutsättningar och ex jag själv har inte det som krävs för att lyckas som daytrader. Just det här att sätta stoppar och ta förluster tycker jag är allt för svårt för att daytrada. Det värsta som finns är ju att sälja med förlust och sen se kursen vända upp igen och är väl precis det dilemmat som ex Stefan ovan brottas med, man vågar helt enkelt inte ta förlusten och det säger att man inte har vad som krävs för att lyckas som daytrader enligt mig och jag är en av dem som faller på detta.

  På veckobasis i en så volatil handel som vi har nu är det lättare att hitta dagar att gå in/ur och det passar mig bättre, men bara när börsen är på en nivå där jag känner att även om det kommer en tok krasch vilket det mycket väl kan göra när som helst nu, så vill jag känna mig trygg med att på lite sikt komma på plus igen, så trygg man nu kan bli..
  Därför handlar jag bara med aktier på stora listan och de ska helst även ha en bra utdelningspolicy så det blir några kr ifall man måste sitta lång.

  När index kommer upp på 17-1800 igen lär jag gå ur helt och invänta nästa cykel.
  Jag är istället lyckosam med ett arbete framför datorn så jag kan följa börsen med ett halvt öga och tänker inte säga upp mig för att trada på heltid. Jag har inte råd att vara girig, när det går utför kan det gå snabbt..

  Men ett stort grattis till er som lyckas och det är ett sant nöje att följa era bloggar mm 🙂

  • Hej Peter! Ja visst är det fullt med robotar att slåss med men det kan också vara bra för att de erbjuder likviditet och de köper ofta till dyra kurser eller säljer också till låga. De fungerar bra i alla småbolag, MLI kör sin bid/ask-robot som är relativt lätt att följa.

   Absolut, oerhört viktigt att hitta sin egna stil och köra utifrån den. Kul att du hittat något som passar dig! Vad har du för perspektiv när vi pratar 17-1800 på index igen? Tror du det sker under året? Låter som du är nöjd med din situation idag, bra!

   • Bosse

    >MLI kör sin bid/ask-robot som är relativt lätt att följa.

    Vad är detta för något? MLI?

    Tack för din öppenhet på bloggen och på twitter. Kul att läsa för en börsoinsatt.

    • MLI = Merrill Lynch, en av världens största investmentbanker kör en robot som står bid/ask-beroende på var han ligger i positionen. Finns i de flesta illikvida aktier.

     Kul att höra! 🙂

 12. Palle

  Tack för ett jättebra inlägg, Ekka! Jag har själv många gånger argumenterat mot folk i olika forum att det inte är ”fult” att presentera sina trades i kronor och ören istället för procent. Det råder mycket jante där ute och många verkar se det som skryt när man skriver ut reella värden. Oftast vaknar dessa troll när det börjar handla om lite större summor och de skrämmer snabbt bort forumdeltagare som för oss andra kanske haft väldigt mycket intressant kunskap att dela med sig av. Trist, men det verkar djupt rotat.

  Gillar dina tankar kring riskpremie och sparande för pension, ”sjukförsäkring” osv. Det är som sagt ganska tryggt att vara anställd i Sverige idag (åtminstone i mitt yrke (lärare) där det är tokbrist på kompetent personal), men det skulle vara så mycket roligare att få sköta allt själv genom trading. Jag fortsätter att läsa, trada och bygga på min lilla kassa, så kanske även jag en dag kan våga mig på att köra på heltid.

  Tack för dina inlägg både på Twitter och här.

  • Tack Palle! Jante är ett jävla påhitt, riktigt tråkigt att den finns.
   Precis, som du säger är det bekvämt att vara anställd idag, iallafall i vårt land. Tur att ni lärare finns, ni gör ett viktigt jobb och det är synd att det blir som det blir inom vissa yrkesgrupper. Tänker på Poliser, undersköterskor osv.

   Låter bra! Då får vi se om vi ses i orderdjupen framöver! Kul att du kommenterade 🙂

 13. Robert

  Bra inlägg!
  Hur gör du med lön varje månad? Har du en bestämd summa du tar ut varje månad? Eller tar du ut pengar vid behov?

  Hoppas det går fortsatt bra för dig! ?

  • Tack Robert! Tar inte ut någon ”lön” på det sättet utan låter kassaflödet gå in på ISK-kontot och andra investeringar. Har tagit ut en pott som jag klarar mig på under en längre tid.

 14. Patrik

  Just lönen tycker jag är jätteintressant att veta mer om. Jag tradar forex via IG och då åläggs normal rea-vinstskatt á 30 % av vinsten. Vilket sker en gång per år. Det finns således inget sätt att ta ut ”lön” löpande eftersom skatten ska betalas i slutet av året. Eller, det är klart att det går men inte mer än den eventuella skatt som ska betalas senare.

  Finns det inget bättre sätt att lösa detta?

  • Hej Patrik! Ser egentligen inte problemet med att betala skatten ”imorgon” istället för ”idag”? Varför ska du betala din skatt idag om du får valet att göra det imorgon?

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning