Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Blankar OMX

Börsen är fantastisk, det är den verkligen. Att man inte skulle pricka botten var en självklarhet. Att man skulle sälja bort sig var också en självklarhet.

Men när vi idag noterade 1600 på OMX kan jag inget annat än att dra ner på risk i mina depåer, oavsett tidsperspektiv på de olika strategierna. Jag har haft en riktigt bra start på året och är just nu ganska mättad, nöjd. Det märker jag också på mitt eget agerande framför skärmarna senaste tiden, inte alls lika aktiv utan sitter nu mer på händerna än tidigare.

ISK där 75% av min handel sker. Mest daytrading och huvudfokus.
Aktiefonddepå, spreadar, handel Norge Finland Danmark etc.
Studsen i början av året är SBB/Hemf-omvandlingen.
Den “långsiktiga” som nu består av mycket cash igen…
Samtliga depåer hos Nordnet

Rent tekniskt ser vi ut att kunna fortsätta men för mig personligen har jag svårt att köpa här på 3-6 månaders sikt. Som den contrarian jag är har jag därför valt att köpa säljoptioner i OMX med lösen några månader framåt. Ingen jättesize i positionen än utan den ligger också som en mental-hedge.. Jag tittar också på en swing i DAX, har ni några idéer där?

OMX i 4hrs, sikte 1450 området inom 1-2 månader?

Rapporterna har hittills levererat som förväntat och det har vi handlat upp på, med besked. Det jag är inne på är mer är kommande kvartal som är helt ovetande, både från bolagen, marknaden och estimaten. Det kanske inte blir så illa som alla tror, fine. Men just nu känns det som att vi inte prisat in några risker alls framöver. Jag är tveksam men det verkar inte marknaden vara.. Vi får se!

Vi hörs!

/Ekka

Föregående

Böcker för trading

Nästa

FinansTwitter

 1. Ola

  Vilken option köpte du?

 2. Erik

  Är det 200dagars som är linjen i grafen? -tror också vi behöver “vila” lite. Dock ingen trader, utan long-term.
  Intressant att följa dig ändå!

  • Grafen är i 4hrs och 200dagars på 4h så borde bli ca 30 dagars. Men det är bara för att jag har zoomat in till 4hrs. Men vanligtvis är absolut MA200 intressant.

 3. Martin

  Hej, hur många tick/punkter flyttar du dig på en typisk trade idag? Det är ju mindre tick-size sedan Mifid 2, inga 50 öre längre. Därtill gör mifid 2 att tick-size blir än mindre ju mer likviditet aktien har, likviditet som daytraders är ute efter för att lätt kunna sälja/köpa positionen. Förut i tiden kunde man med 100k köpa en position på 1000 aktier och på bara 2 tick så var förtjänsten 1000kr minus courtage. Nu måste man ha en uppgång på 20 tick/punkter för att nå samma förtjänst om tick-size exempelvis ligger på 5 öre. Det är svårare att förflytta sig 20 punkter upp än 2 punkter up. Förflyttar man sig endast 2 punkter idag med tick-size 5 öre blir det en förlustaffär efter att courtage är draget?

  • Hej Martin!

   Tick och punkter för mig är inte samma sak. Ticksizen är som du säger olika beroende på marknad och aktie. Det gäller väl att titta på spreaden istället för ticksize ifall man sitta och scalpa som du är inne på.

   Jag försöker anpassa mig efter marknaden eller den specifika aktien. Även om 1kr var fyra ticks förut så försöker jobba på samma sätt och skulle säga att det fungerar.

 4. Martin

  Hej tack, ja, det har du rätt i (angående och punkter). Men som tidigare kunde tick-size vara 50 öre, och aktien kostade 100 kr, då innebar en tick en flytt på en halv procent av aktierns värde. Idag har många av LargeCap-aktierna så stor volym, att ESMA/Mifid 2 (som du vet avgör vilken liquidity-band som gäller för aktierna) och gör att tick-size bara kanske blir 5 ören (fast samma kostnad för aktien), då innebar en tick en flytt på endast 0,05% (0,05kr / 100 kr), alltså en tiondel av tidigare. För att få samma vinstmarginal måste man väl helt enkelt göra många fler trades (och se till att få buntad nota) alternativt se till att din trade rör sig mer ticks än tidigare? Det var därför jag undrade hur många tick du förflyttar dig på en typisk trade. Eller menar du att du hittar många aktier som fortfarande rör sig en halv procent vid en tick? Typ Clemondo Group som kostar 2,5kronor, och där ticksize är 0,02 kr. Dvs rör sig 0,8%, nästan 1 procent av aktiens värde vid en tick. Pratar du om större spread så måste man väl hitta aktier som inte har för mycket likviditet.

  • Ja du har helt rätt i det. Det är svårt att säga då jag inte har någon tumregel. Ibland kan jag tänka 1 kr i HM eller 5kr. Det beror på vad vollan för stunden är och vad tanken med din trade är.

   Bra frågor men har tyvärr inget bra svar då varje trade är olika.

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning