Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Böcker för trading

Jag får många frågor om vilka böcker som är bra att läsa när man börjar med trading. Ni som följt mig genom åren och lyssnat på både podd- och videoklipp vet att jag själv inte hittat och lärt mig trading genom böcker.

De få tradingböcker som jag har läst har i princip “bara” gett mig inspiration och motivation till att utveckla min egna handel. Ämnet trading och börspsykologi, psykologin i marknaden, ger mig än idag hundra gånger mer än böcker om olika typer av candlesticks-formationer. Det finns fler formationer och strategier än vad det finns aktier. Är man en mer systematisk person och vill hitta en tydlig och fast strategi kan det vara lämpligt men då kan jag tyvärr inte hjälpa dig att hitta en bra bok då jag inte läst någon sådan bok som jag har användning av idag.

Jag kan inte sluta tjata om det här MEN trading och kortsiktig handel för mig är något som är praktiskt, likt mycket annat. Det går att titta på golfswingar, skidåkare eller retoriska proffs i timmar. Man ska inte underskatta den motivation som det ger men du måste själv praktisera det du vill lära dig eller bli bättre på. Jag förstår också att många tycker det kan vara dyrt att betala 1000kr/månaden för en tradingterminal. Det finns bra och billigare alternativ beroende vad man handlar men vill man handla aktier på Stockholmsbörsen vet nog de flesta som läser det här att det inte finns många alternativ. Nu ska vi inte ta den diskussionen men är man aktiv som kund är det också fullt möjligt att förhandla ner priset, det gäller både kostnaden för terminalen men också ditt courtage. Är du en blivande trader och aktiv kund kommer du också så småningom få möjligheten att få terminalen gratis.

Vi ska inte prata om idrott men en bra liknelse kan vara till exempel vara en anmälan till Vasaloppet. Det är inte bara anmälningskostnaden som kostar utan du ska köpa skidor, kläder, valla, boende m.m. för att du ska ge dig själv de bästa förutsättningar för att lyckas i ditt lopp och med din träning. Den skillnad som rätt par skidor för just dig kan motsvara många bra möjligheter och en annan förståelse för marknaden om man har en tradingterminal. Vem vet, det kanske till och med är dyrare för dig att handla via webben än att få en tydligare bild över en aktie eller din marknad och hur den handlas för stunden. Låt inte en fast kostnad i månaden under en kort period hindra dig!

När du väl fixat din handelsterminal och avsatt tid för din handel kommer det viktigaste för att du ska orka åka 90km skidor. Du måste träna. Skärmtid skärmtid skärmtid har varit nyckeln för mig och det är också där jag har lärt mig och hittat min strategi, inte i någon bok, utan framför en handelsterminal. Marknaden är under ständig förändring och därför gillar jag inte heller att ha en tydlig fast strategi och det är också ett starkt argument för att du inte heller kommer hitta din strategi i en bok.

För att återgå till ämnet. Något man däremot alltid kan prata om, oavsett om man är en långsiktig investare, swingtrader eller daytrader är psykologin. Marknadens psykologi är alltid av hög vikt vilket vi fått sett den senaste perioden. Är det några tradingböcker jag gillar så är det dessa: (tyvärr, inga affiliate-länkar)

 • Market Wizards
 • One Good Trade
 • Reminiscences of a Stock Operator
 • Flash Boys, Liars’ Poker

Det finns en uppsjö av bra böcker där ute men glöm inte att den tradingstrategi du letar efter, den måste du själv hitta och skapa utifrån dina egna förutsättningar. Det gör du i en terminal som ger dig de praktiska verktyg som behövs, inte i en bok som någon annan skrivit.

Det handlar om dig och din trading, ingen annan.

Vi hörs!

/Ekka

Föregående

Inspelningsdag “A Day in the Life of a Day Trader”

Nästa

Blankar OMX

 1. Okändtrejder

  Hej Ekka,

  Väldigt bra inlägg och tack för att allt du delar med dig om både på Twitter och här.

  En fråga som jag tror inte blivit ställd förut försökt att gräva utan att få fram något.

  Hur stor av din intjäning i % är lång/kort positioner på ett ungefär?

  Är själv student och att bli godkänd för aktielån för att kunna korta aktier/index ser rätt mörkt ut. Är det ens någon ide att försöka satsa på trading om man inte har den möjligheten?

  Mvh!

  • Tack! Kul att höra.

   Jag skulle säga att det är 50/50 på ett ungefär utan att ha statistik framför mig.

   Självklart, även om du inte kan få möjlighet idag kanske du får det i framtiden.

 2. Emil

  Är aktiespararnas aktie analys program ett som du skulle kunna använda dig av?

  • Har inte jättebra koll på det programmet men använder hellre ProRealTime eller Infront som jag handlar i.

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning