Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Buntade notor och belåning

Blogginlägget kommer att fokusera förklara buntade avräkningsnotor, något som kanske inte är självklart för alla. Jag kommer också att ta upp ett tips som kan vara aktuella i dessa IPO-tider.

Buntning innebär att du får flera avslut i på samma avräkningsnota, vilket kan vara bra om  är lite mer aktiv i sin handel hos exempelvis Nordnet. Gör man avslut i samma bolag, samma riktning och samma dag kommer dessa på samma avräkningsnota vilket kan vara bra för att minska kostnaderna. Ett kort exempel(samma handelsdag):

Köp aktie 1 för 100 SEK.
Sälj aktie 1 för 50 SEK.
Köp aktie 1 för 300 SEK.
Köp aktie 1 för 300 SEK.
Sälj aktie 1 och stänger positionen.

Utfallet blir att alla köp (3 st) kommer på samma avräkningsnota och alla sälj (2 st) kommer på samma avräkningsnota. Köp och sälj kommer alltid på olika avräkningsnotor. Här kommer en länk till Nordnet Active Trader-erbjudandet där kan du få hjälpa att titta på möjligheten med buntade avräkningsnotor

Här kan du se en bild från en nota efter min handel i Fing, detta då min köpnota.


I dagens IPO-tider kan belåning vara ett alternativ till att flytta kapital mellan depåer när du ansöker om tilldelning. Använder man en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto utgår skatteeffekter för alla insättningar. Gemensamt för båda kontotyperna är att kreditkontot kopplas utanför skalet, vilket innebär att man kan ansöka om IPO:er utan att ha saldo på kontot. Får man inte den tilldelning man har ansökt om utgår alltså ingen skatteeffekt.

Skulle man istället använda en vanlig aktie och fonddepå kopplas kreditkonto ihop med saldot och det utgår inte någon skatteeffekt för insättningar.

Det kostar inte något att ansöka om ett kreditkonto hos Nordnet – du betalar bara när du använder krediten. Vill man inte använda belåningen i handeln kan man heller efter tilldelning flytta in pengar till kreditkontot så betalar man inte någon ränta. Har man en väl diversifierad portfölj samtidigt som man inte lånar allt för mycket kan man få en ränta ned mot 0,99% med Nordnet så kallade Knockoutrabatt.

Länk till värdpappersbelåning: https://www.nordnet.se/tjanster/placeringar/vardepappersbelaning.html

Se till att avsluta året bra nu så hörs vi lite senare när 2017 ska sammanfattas!


Föregående

Det här med att vara nöjd

Nästa

Blankning och handelsterminaler

 1. Tim

  Hej,

  Du som handlar på nordnet vad kör du för courtageklass? Jag tycker mig ofta se många traders göra väldigt många småavslut och har alltid undrat om de då använder sig av en klass utan något minimicourtage och bara en procentsats.

  Har de andra courtagealternativ för en Active Trader?

  Tack på förhand,
  Tim

  • Hej Tim! Alla handlar med ett rörligt och minicourtage. Det är när den rörliga procentsatsen går över minicourtage i kalkylen som det blir rörligt. Så handlar man mycket och gör många avslut bör man ha en bra deal med lågt rörligt courtage.

 2. Caroline

  I vilka fall är courtaget förhandlingsbart?

  • I varje fall! Det är som ränta, men för att du ska få en bra deal kräver det också från dig som kund att du genererar en del courtage.

  • Nordnet tyckte jag skulle flytta till Nordea när jag krävde samma courtage som där. 0,06% (vilket inte ens är fantasilågt). Har varit kund hos nordnet i mer än 10 år.

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning