Igår lyssnade jag på det senaste avsnittet av podcasten Monkey Mindset, som förövrigt är en riktigt bra pod inom mental träning. Den mentala biten i aktieplaceringar är stor och inte minst för oss daytraders som dagligen får testa på vårt psyke.

Jag har några gånger tidigare pratat/nämnt tankar kring att man gärna vill ha mer och att det framför allt är svårt att bli nöjd när man vet att man kunde göra bättre ifrån sig, trots att det man åstadkommit ”räcker”.

Mycket vill ha mer… Ingen, i princip, som läser det här skulle tacka nej till några extra procent eller kr i depån. Men mycket kommer också till ett pris, det kan till exempel handla om tid eller i risk.

Ni lyssnar på det senaste avsnittet här och det jag tänkte mer diskutera kring är det här taket som den andra delen får i experimentet. De personer som hade ett tak visade sig vara medvetna och framför allt reflektera mer över hur mycket de behövde. Samma grupp, dvs de som hade begränsning inom hur mycket de kunde få/tjäna, visade sig också påvisa en högre tillfredställelse, både när chokladen/lönen intjänades och när den konsumerades.

I podden drar han sedan paralleller till ”upward social comparison”, med andra ord att vi jämför oss uppåt mot de personer som i vårt fall kanske har stora aktiedepåer eller tjänar multum på sin trading.

Man får inte glömma att det ändå är fantastiskt att få inspireras, och kanske även för min del, att få inspirera andra men att jämföra sig med andra är kanske inte heller är exemplariskt eller rättare sagt lämpligt. Alla personer har olika relationer till risk vilket jag tycker man bör ha i åtanke när man tittar på kontograferna som postas på sociala medier.


Kort sammanfattat, låt dig inspireras av andra men låt det inte heller förhindra dig att känna dig nöjd med det du har åstadkommit!

Hur jobbar ni för att vara ”medvetna” om vad det är ni åstadkommer och uppskatta det istället för att bara jaga vidare?

/Ekka