Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

En jävla februari och semester

Hej,

Som ni säkert märkt så har februari varit stökig för mig. Så där stökig att det inte tillhör min vanliga trading. Att volatiliteten varit hög i index och börsen i sin helhet har ingenting med min bedrövliga handel att göra. Tvärtom så borde volatilitet vara något man ska utnyttja, kanske inte på bästa sätt men framför allt utnyttja.

Jag är medveten om att man inte ska vara allt för resultatorienterad men i det här jobbet är det svårt att inte vara det. Mitt genomförande på börsen har varit under all kritik trots att jag även är på plus i månaden. Månadsresultatet är i skrivande stund runt 30k och det finns pengar över efter jag betalat hyran, vilket är fantastiskt och det är väl så jag önskar att jag kunde se det. Traders som handlat längre än mig har säkert haft månader med minusresultat och det kan tolkas som att jag har fått för stora skor på mig när jag är missnöjd med ett resultat som är bättre än vad en bra svensk lön är. Men med en vinnarskalle utan dess like och en målsättning högre än Kalle Moraeus vill jag mer, speciellt när jag vet att jag kan bättre. Jag vill på något sätt få ur mina tankar och vad passar inte bättre med ett blogginlägg om kalaset. Dessutom är min handel snäppet bättre än min blogg-frekvens.

Hur som, månaden har inte alls varit som de tidigare varit. Som jag skrev i en tweet så känns det som att jag tar ett steg uppåt följt av tre steg nedåt. Förlorar-trades har förmågan att bli större och de bra positionerna får sig inte en rättvis chans att utveckla sig då självförtroendet ligger i källaren. Trading är fantastiskt, eller hur? Trading är ett mentalt spel, det finns inget som är så lätt när det går bra och svårt när det går dåligt.

När jag ”tog” det här jobbet såg jag fördelar som att jobba när jag vill, kunna vara ledig när jag kände för det och ta en sovmorgon en måndag. Nu gillar jag att vara i tid till kontoret och vara insatt i vilka nyheter som kommit när väl sätter mig och försöker skrapa ihop en bra lön med mina egna pengar som insats. Men åter till fördelarna, jag såg mig själv kunna fysträna mycket vilket jag älskar. Som ni säkert läst på Twitter är det snart dags för Vasaloppet och min form är inte i den form jag hoppats på. Här sitter jag nu ett drygt halvår senare på ett kontor, som jag förövrigt verkligen gillar, med facit i hand. Hur mycket tid har jag lagt ner på mig som människa och hur mycket har jag stirrat på börsen? Kan det här möjligvis vara en förklaring till att verkligheten kommit ikapp mig och att jag idag handlar dåligt och tar fel beslut i min trading på grund av att jag inte mår bra? Det är fullt möjligt. Kan jag vara fel ute som letar efter förklaring till min drawdown? Det är också fullt möjligt.

Det känns som att jag letar efter något skäl eller en bortförklaring som jag kan skylla på men så är inte fallet. Vi måste ta fullt ansvar för vårt agerande där ute och också konsekvenserna. Min slutsats med denna drawdown är att inte fokusera så mycket på resultat utan försöka hitta en balans mellan hur man mår som person och till vilken kostnad. Resultaten kommer med tiden, arbeta långsiktigt även om man placerar kortsiktigt.

Jag kommer handla imorgon (fredag), måndag och tisdag nästa vecka. Sen är det dags för att utnyttja det jag pratade om tidigare, att kunna vara ledig när jag vill. Två veckor i Falun och Sälen väntar och det ser jag fram emot.

Hoppas ni har haft en bra inledning på året. Hur brukar ni göra vid en sämre period?

I fädrens spår – för framtids segrar!

Ekka

Föregående

Min trading 2015

Nästa

Min tradingsetup

 1. Pär

  Du är duktig .Det är lätt när det går bra.alla kommer in i perioder då självförtroendet sviker.tänk på att vi är i bear marker .andra spelregler.mycket geopolitiskt som oroar.svårt när vi inte vet var vi är på väg.även brummerpågarna har problem.sänk din risk när det går dåligt ofta gör man tvärt om.ha en skön semester. Ska själv till Sälen v8

  • Tack Pär! Absolut men just situationen på marknaden ska inte ha någon större impact på min trading. Visst är det så att det varit volatilt och svårt att veta riktning men samtidigt har vi fått tydliga signaler på nedgång och uppgång. Men det här handlar om något helt annat. Trevligt, hoppas du får en bra vecka! Vi kanske ses 🙂

 2. Bettare

  Ni traders är fan riktiga whinare. När det kommer till kritan har ni inga balls alls. Ni klagar när ni har en minusdag eller när ni bara går svagt plus en månad.

  Jag kan jämföra med betting. Jag är heltidsbettare. Jag sätter 55% av mina spel. Jag går minus 40% av alla dagar. Jag har minusmånader. Jag har dagar jag missar 15 raka spel. Men jag tål variansen och jag tål swings.

  Ni borde lära er att hantera förluster mycket mer. Ni gör ju mer pengar än en bettare som spelar på heltid. Ändå gnäller ni som kärringar när ni får kämpa lite.

  Herregud. Man valde fel bransch…

  • Jag tycker inte betting och trading är jämförbart i antal %-minusdagar då bettingens R/R är något helt annat än vad trading är. Vi här på börsen förlorar inte allt i ett bett samtidigt som vi sällan får dubbla pengarna tillbaka. Att vi då strävar efter perfektion och stabila equity-grafer är för mig ingenting konstigt. Men jag förstår vad du menar, tar med mig det. Lycka till!

   • Bettare

    Tja igen,

    Köper det du säger men för att ta rimlighet i ditt lite överdrivande gnällande kan jag meddela att jag tappat 30% av årets profit på tre dagar. Så livet är när man investerar. Man själv drabbas och folk i sitt ”crew” drabbas också då man i min bransch delar tips och info till varandra.

    Ta hand om dig och tänk på att varians finns, även inom aktier.

    Lycka till med tradingen!

    • Paolo

     Skulle du vara en trader och säga att du förlorat 30% av årets vinst på 3 dagar borde du nog sluta trada direkt, för då är du livsfarlig för dig själv, men nu var du en bettare så då är det bara att fortsätta. En spelare kan aldrig komma i närheten av den självdisciplin och kontinuitet en trader måste ha för att ens vara breakeven i denna bransch. Och whinare är traders för att de strävar efter att hela tiden utvecklas och överleva (i längden) i världens tuffaste bransch.

 3. Sammy

  Tjena Ekka!

  Känner igen mig i själva frustrationen. Tror det grundar sig i sina högt ställda förväntningar på sig själv. Blir lite en loose/loose situation då om man uppnår sina mål ger de inte direkt någon större effekt mentalt då detta var förväntat. Men när man inte når upp till sina förväntningar blir man som ofta besviken/frustrerad på sig själv.

  Man ska ha mål. Men att förvänta sig något har jag lärt mig att det är bara en setup för besvikelse.

  Ursäkta stavning osv. har inte hunnit korrigera då jag skrev i all hast.

  mvh Sammy

 4. Philip

  Hejsan Ekka,

  Det viktigaste för mig i min trading är att ha ett program som visar realtidskurser med den snabbaste hastigheten, har du tips på vad jag ska använda? Jag kan nämligen känna att Avanzas realtidskurser inte riktigt håller måttet när det handlar om sekunder, är Infront ett alternativ?

  mvh,

  Philip

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning