Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Finansresa till London

Slutet på förra veckan fick jag och nio andra personer möjlighet att få följa med Erik Hansén, som ni säkert känner till, till London för att besöka IG Markets och deras huvudkontor. Vi flög tidigt på torsdagsmorgonen där vi kom fram till deras kontor vid lunchtid efter vi slängt av bagaget på hotellet. Först gjorde vi en rundtur på kontoret och fick i samband med det träffa den svenska kundservice som finns på plats, Fredrik och Magnus. Det var intressant att höra om kulturen på kontoret och få höra hur en arbetsdag såg ut för dom.


Sen fick vi en kort presentation av den nya webbplattformen som kommer att lanseras inom kort. Den såg väldigt lovande ut. Vi fick även ställa frågor och ge förslag på förbättringar, de var väldigt mån av vad vi kunder som använder plattformen tycker och vad vi tycker behöver bli bättre.

Efter det fick vi träffa, till min förvåning, IGs ”lilla” dealing desk, dvs de personer som sköter alla positioner och ser till att IG sköter allt ifrån hedge och deras risk i marknaden. Deras market makers helt enkelt. Det var till min förvåning att de var så få personer som skötte allt gällande orderläggningen. Självklart så är i stortsett allt automatiserat idag, minns jag rätt satt det två personer på FX, två personer på aktier och endast en på futuresdesken. Personen på futures hade även hand om handeln i kryptovalutorna vilket på senare tid som ni säkert förstår haft hög efterfrågan. Vi fick höra lite historier om specifika dagar som Brexit, Trump och när den Schweiziska centralbanken släppte sin peg mot euro vilket resulterade i att EUR/CHF tappade 20% på en minut. I det senare scenariot tog aktörer och inte minst IG stora kreditförluster, vilket var intressant att höra om. Jag gillade verkligen hur öppna de var med att svara på frågor och vilka hedgar de använder när man till exempel kan erbjuda handel i OMX-index dygnet runt. Transparensen är hög bland våra banker här i Sverige och likaså var fallet även i London, det får mig som kund att känna mig trygg.

Efter vi ställt alldeles för många frågor till deras market makers på desken så fick vi träffa Ian som är CCO. Han berättade lite kort om sin egna historia, vad han jobbat med och sen kom han även in på IG och vad han ser för framtid och hur de ska lyckas inom den tuffa konkurrensen om kunder. Jag tyckte att det var intressant att han såg IG som ett fintech bolag, om jag inte minns fel jobbar nästan hälften av deras 1500 anställda med IT. Det säger också en del om varför man ofta läser om att bankerna satsar inom IT.

Efter det gick vi ner mot Themsen där vi fyllde på vätskedepåerna efter en lång men intressant dag. Några från IG hängde också med vilket vad kul. London bjöd på en härlig vår värme vilket fick en att längta ännu mer till våren här i Sverige.

På fredagen var vi på London Finance Tour där vi under två timmar fick gå runt i finanskvarteret och besöka både historiska och viktiga platser i finansvärlden. Vi var förbi LSE, London Stock Exchange, som nu för tiden är stängd för allmänheten då någon i början av 90-talet placerade en bomb i byggnaden. Dock så kom ingen till skada om jag minns rätt och som guiden sa, är det inget speciellt att titta på datorer…

Vi promenerade vidare och stannade utanför BOE, Bank of England. Vår guide berättade att det var den andra riksbanken som kom till efter att vårt avlånga land infört världens första Riksbank.


Guiden berättade olika storys där bland annat om att någon person som jobbat under valvet, i avloppsystemet hade haft möjligheten att ta sig in i deras valv som ligger tre våningar under marknadsnivån. I valvet ska det finnas en hel del kontanter och bankens guldreserver om jag inte minns fel. Personen hade hur som helst lämnat en lapp i valvet där det stod ”Om ni vill veta hur jag tog mig in, möt mig här imorgon kl 18”. Till vakternas förvåning så kunde de såklart inte undvika meddelandet. När de kvällen efter öppnade valvet stod personen där och då fick han berätta hur det var möjligt att ta sig in. Jag tror han också fick en rejäl belöning…

Vi passerade även Bloombergs nya byggnad som nyligen öppnat. Guiden berättade att hissen som finns i byggnaden endast går längst upp i byggnaden och att man sedan får gå till sin avdelning och våning. Syftet är att alla anställda ska passera varandra vilket får dom att nätverka, träffas och utveckla företaget tillsammans. Kul idé tycker jag!

Det jag tar med mig ifrån London och IG Markets är att de är en seriös aktör och att det känns tryggt att vara kund hos dom. Som jag var inne på tidigare så har företaget en hög transparens vilket vi svenskar tycker är viktigt. Det som dock gjorde resan enastående var de intressanta medresenärer som jag är glad att jag fick lära känna och hur de handlar. Alla jobbar utifrån sin syn och inget sätt är fel förutom de som man förlorar pengar på, så riktigt kul att höra er syn på marknaden och trading.

Något jag vill klargöra är att jag inte får något betalt för det här inlägget och det fanns inte heller något utbyte resa mot blogginlägg utan det här är endast mina personliga åsikter samt erfarenheter och ett dygn i finansmeckat som jag ville dela med mig av. IG har en annons till höger på min blogg som har ett fast arvode vilket innebär att jag inte får någon kickback beroende på om jag genererar nya kunder eller inte. Det har varit uppe i diskussion tidigare på Twitter så det vill jag vara transparent med. Men denna resa genomförde jag som kund och inte som affärspartner.

Länk till IG Markets

Lycka till på marknaden, vi hörs!

Ekka

Föregående

Fyra tips för smartare aktiehandel

Nästa

Ekka i poddvärlden

  1. Palle

    Kul, tack för reportaget!

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning