Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Första halvåret 2018

Varje år har jag gjort en summering av mitt tradingår, vilket så klart varit kul men också tidskrävande. När jag gjort genomgången har det varit ganska svårt att få ner mer detaljerat vad det var som hände för 11 månader sedan etc. Så för att förbättra den processen lite tänkte jag köra summeringar halvårsvis istället. Om det blir bättre eller inte, ja det får ni avgöra. Vill ni läsa min summering av 2017 finns den att läsa här.

I min daytrading äger jag i stort sett aldrig några aktier över natten. Det gör absolut att jag missar en hel del uppgångar som sker mellan stängning och öppning men jag undviker också de nedgångar som förekommer lite då och då. Strategin i min daytrading är i huvudsak väldigt kassaflödesinriktat vilket betyder en liten bra affär och så nästa.

Jag tycker det är relativt ointressant att prata affärer som man genomfört, jag ser inte riktigt poängen i att prata om aktier som jag handlade för 4 månader sedan och vad jag borde gjort bättre. Det finns en anledning varför backspegeln är en liten del i bilen! Därför kommer nog den större delen av halvårssummeringen handla om den psykologiska biten och hur jag jobbar där istället för specfika affärer. Jag tror dessutom att ni läsare får mer utav att kunna reflektera över ert egna välmående på marknaden. Förhoppningsvis kanske ni kan ta med er något från er egna reflektering som kommer göra andra halvåret bättre än den första halvan!


I år har jag också kört en hel del spread-case och arbitrage.
Ett utav casen var SCA A som hade spårat iväg medans B-aktien (där den riktiga omsättningen finns) stod helt still. Jag började lite väl tidigt och låg snett redan från start. Jag dubblade positionen på när A-aktien var över 102kr. Då var spreaden uppe över 18kr per aktie.. Några dagar senare kom den ner och som vanligt med en trade, där man legat fel, är det så skönt att ta in den så fort man är ITM igen.

I skrivande stund är spreaden mellan aktierna i stortsett obefintlig..
Den här strategin är relativt ny för mig och jag förstår idag att man kan behöva lite tålamod i denna typer av situationer. Men riskmässigt gillar jag dessa trades då jag i grunden ser mig relativt riskavert.


Annars började 2018 lite speciellt med tanke på att Miffo II (Mifid 2) trädde i kraft den andra handelsdagen på året. Att alla fonder och övriga produkter där ute ska bli mer transparenta med deras kostnader är i grund och botten väldigt bra, men för oss daytraders innebar det också några praktiska förändringar i vår handel. Då tänker jag först och främst på tick-sizen i aktierna som vi dagligen handlar. Jag ska inte gå in mer specifikt på det men i grunden så är ticksizen något vi traders kan ”spela på” och vi gillar de aktier som har en hög ticksize. Miffo2 gjorde att de flesta aktierna fick en lägre ticksize vilket i grunden gynnar algos som kan fronta och lägga ordrar så fort de ser att någon annan lägger en order. Vi daytraders har iallafall en liten funktion på börsen och det är att vi ställer likviditet. Men med den nya ticksizen blir det inte lika attraktivt för oss att göra det vilket resulterar i att handeln blir mycket sämre. När jag gästade Sparpodden pratade vi lite om det här problemet som det nya regelverket skapat.

En fluga som var väldigt hett att handla i slutet av 2017, som ni kanske hört om? , var Bitcoin och XBTerna som finns noterade på Stockholmsbörsen. Det var riktigt bra handel och omsättning i de produkterna, och det var också när priset i underliggande var intressant. I början av året handlade jag nog någon av XBTerna varje dag. I skrivande stund var det veckor sedan. Och det är såklart tråkigt. Vi traders gillar action och det kändes även i intjäningen när man varje dag kunde vakna till en marknad som man visste att man kunde handla och det fanns bra omsättning och volatilitet att tjäna bra pengar i. Avanzas senaste kvartalsrapport var väl stark tack vare courtageintäkterna i dessa produkter (blankningstips?).

Ett mål jag hade inför 2018 var att vara ledig mer, mer spontant ledig. Trots att jag ändå har jobbat mycket tycker jag ändå att jag har tagit mig tid att göra andra saker som jag mår bra av. Det är ingen idé att gå hem tidigt bara för att gå hem tidigt, utan ska jag lämna skärmarna ska jag göra någonting jag tycker om att göra. Magkänslan känner ändå att min trading inte blivit sämre av det. Självklart missar man affärer och tappar edge i att inte veta vad som hänt och FOMO uppstår rätt frekvent, men rent psykologiskt känner jag att det gett ett positivt utfall. Det är någonting jag försöker ta med mig till andra halvåret.

Förövrigt är det mycket fokus på riskhantering samtidigt som jag ständigt vill öka på min size. Min grundsize har nog omedvetet ökat och det ser jag som något positivt. Men min riskhantering har alltid varit en av mina styrkor och jag ser det som en av de viktigaste faktorerna i att det har gått bra under mina 3 år som jag handlat heltid. Jag försöker att jobba långsiktigt samtidigt som man helst önskar att man gjorde bättre ifrån sig igår. Det jag gillar med jobbet som daytrader är att man alltid kan förbättra sig och man för en ständig kamp mot sig själv. Men det gäller också att hitta en balans i att inte pusha sig själv så bakslaget blir för stort för att kunna återhämta sig. Det är därför jag inte har några absoluta tal som målsättning i min trading. Det kan låta konstigt men jag försöker att utvärdera mina resultat utifrån de möjligheter som funnits men också i vilken risk jag har tagit. Varje dag går jag från kontoret med en känsla där jag antingen känner mig nöjd eller mindre nöjd. Och det jag antar att det är min utvärdering kring resultatet för dagen. Jag vill alltid göra så bra ifrån mig som möjligt, men jag är också beroende av möjligheterna som finns och erbjuds i marknaden. Strategin försöker jag anpassa hela tiden, med alla möjliga typer av faktorer, där bland annat självförtroendet som ni vet kan variera en del. Känner jag att jag inte är på plats mentalt försöker handla mer defensivt och när jag har ett starkare momentum i ryggen vill jag försöka rida det. Nyckeln för dagen hittar jag genom att försöka identifiera vart jag befinner mig psykologiskt.

Jag försöker lägga tid på återhämtning. Att fotbollsspelare eller friidrottare får massage och behandling för musklerna efter ett tufft träningspass är inget konstigt, men vi som jobbar extremt mycket med det mentala måste också få återhämtning. Och där kommer den spontana ledigheten naturligt in, men också meditation som blivit en större och större del i min vardag. Jag tror och förlitar mig på att meditationen kommer kunna ge mig den återhämtning jag behöver för att långsiktigt ska kunna fortsätta prestera på jobbet. Det får bli mitt andra tips, lägg ner några courtage på en vettig meditations-app!

Projektet Traders Club har hittills varit en succé och som partner till communityn har det varit riktigt roligt. Det är grymt att få umgås och träffa likasinnade, nya som gamla traders. Det är ett projekt som jag försöker tillägna mycket av min tid till då jag gillar den feedback jag får från våra medlemmar. Jag och Börsvärlden jobbar hårt för att ta fram samarbeten som gynnar våra medlemmar och skapar mervärde. Är du inte med i Traders Club är det bara att signa upp dig på ansökningslistan till nästa antagningsperiod.

Vi hörs!

Ekka

Föregående

Ekka i poddvärlden

Nästa

Äntligen tillbaka från semestern

 1. Magnus

  Bra skrivet, tack för att du delar med dig! Hade du en mentor när du började för 3 å sedan eller har du gjort resan ensam?

 2. Mohjs

  Alltid trevlig läsning! 🙂

 3. Black Bear

  Jag är en swingtrader och håller mina possitioner i upp till en månad.
  I år (2018) har min portfölj gått upp över 95 %.
  Eftersom jag inte behöver sitta och följa kurserna hela tiden kan jag om jag vill, ha ett jobb vid sidan av. Eller göra vad jag önskar göra
  Så daytrading är enligt mig en onödig risk, eftersom jag får en bättre avkastning än börsen och de flesta daytraders.
  Och kan bestämma vad jag skall göra med min tid istället för att sitta och följa en kurs.

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning