Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Hur en vanlig dag kan se ut och den subtila skillnaden

Hej igen!

Tänk er, två inlägg knappt tre dagar. Tror det måste vara rekord, frågan som återstår är bara när jag ska ta emot nobelpriset i litteratur. Kan man ens få nobelpriset i litteratur genom att endast blogga/skriva på nätet?

Till det lite mer seriösa tänkte jag prata lite mer om hur en vanlig dag kan se ut för mig, därefter vill jag diskutera lite kring den subtila skillnaden mellan jobb och hobby som vi traders ibland glömmer. För mycket av någonting tror jag långsiktigt inte är bra men var drar man linjen och hur upptäcker man det innan det är för sent?


Innan jag ramlar in på kontoret brukar jag försöka komma iväg att träna på morgonen, det ger mig en positiv känsla i kroppen som håller i sig hela dagen ut. Dessutom försvinner stressen att just hinna träna. Det resulterar i att jag kan jobba mer avslappnat och fokusera istället på det som händer på börsen. Jag brukar att försöka sätta mig vid skärmarna vid kl 8, då öppnar DAX och vid den tiden publicerar också bolag sina pressmeddelande som kommer spegla av sig i dagens handel. Man tar upp de aktierna i terminalen som kan vara aktuella för rörelse idag men även de aktierna som rört sig mycket de senaste dagarna då de tenderar att fortsätta leverera volatilitet och omsättning som vi söker. Erik Hansén skickar alltid ut ett morgonbrev som innehåller relevant information om vad som är aktuellt i marknaden och är helt gratis. Det är bara att maila honom så dimper det ner i din mail strax efter kl 8.

Kl 08.30 öppnar numer också vår terminshandel vilket är roligt. Även om omsättningen i den inte är den högsta kan det även vara bra möjligheter ifall man tycker att den är felprisad mot sin egna prognos mot öppning. Det går även en call i den vid 08.55 och öppnar som aktierna 09.00.

Som ni vet öppnar orderböckerna 08.45, förut kunde man se alla ordrar i boken men idag (suck, tack så mycket Nasdaq) ser man endast jämviktspriset och antalet. Det i sig har resulterat i att jag ofta är inaktiv i själv callen. Men enligt Nasdaq ska detta öka omsättningen/likviditeten….. nog om det.

Morgonhandeln, låt säga de första 2h, är i regel den period som bjuder på mest möjligheter (åt båda håll). Att få en bra start är viktigt för att hamna rätt i den psykologiska gungan. Att få rätt och känna självförtroende är något man vill ha med sig under dagen.

Lunchen mellan 11-12 är relativt lugn men jag brukar ofta äta framför skärmarna, även om det kan vara nyttigt med paus så jag gillar att bevaka det som händer. Det resulterar i att jag känner mig som ett med marknaden och jag kan känna att jag tappar edge ifall jag inte är med i vad som händer. Har jag varit borta i en längre period och inte känner mig bekväm är jag också mer avvaktande i min handel.

Vid 13/14-tiden tenderar nya pressmeddelanden ramla in, det gäller att vara på hugget här även om min edge i att handla på nyheter minskat drastiskt under den senaste tiden är det fortfarande intressant att tolka ny information som marknaden kontinuerligt under dagen matas med. På eftermiddagen brukar även centralbanker och makrostatistik publiceras och som ni vet påverkar det börsen och övriga marknaden i sin helhet. Det gör att råvaror, valutor och stora andra index ständigt är intressant för mig då det tenderar att spegla av sig i aktiekurser på vår aktiemarknad.

När USA öppnar 15.30 brukar jag utöver tidigare handlade aktier även bevaka omsättningen och volatiliteten i large cap-aktier. Under de två sista timmarna brukar jag försöka stänga befintliga positioner, då jag tenderar att lika likvid varje natt i tradingdepån vill jag ta möjligheten att gå ur när de ges och inte när jag måste. Jag brukar i regel bevaka callen för att få en känsla om hur vi stängde för att kunna ta med till morgondagen. Under slutet av dagen brukar jag också notera ner aspekter och reflektioner om min handel och hur dagen varit. Det kan vara allt ifrån en liten post-it som behövs på skärmen till att se hur man ligger till för månaden.


Sen som ni vet är USA-börsen öppen till 22 vilket gör att man följer det på IG och speciellt OMX-indikationen som även går att handla dygnet runt. Money never sleeps… Vilket leder oss in på skillnaden mellan hobby och jobb. Trading och aktiemarknaden är ett av mina största intressen och jag har den stora fördelen med att jobba med det jag gillar allra bäst, vilket jag hoppas alla gör. Hur som helst är det nyttigt att göra andra saker för vi som traders måste vakna upp hungriga och laddade morgonen därefter för att prestera dag in och dag ut. Hur gör man för att få balans mellan jobb och intresse när det i princip är detsamma? Tänk på det en vecka eller två så fortsätter vi diskussionen lite senare!

Vi hörs!

/Ekka

Föregående

Några tankar om marknaden idag

Nästa

Uppföljning på spaning med Börsfågeln

  1. Häger

    Hur menar du när du säger att din edge att handla nyheter har försvunnit? Det handlar väl mest om att vara snabb och förstå hur nyheten kommer att påverka aktien.

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning