Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Jag har tagit steget

Yes, jag har tagit steget!
Steget som jag under en längre tid velat ta, steget som jag tvekat på, steget som jag vet många där ute väntar på att få ta.

Steget jag pratar är om att kunna leva på trading. Jag har varit aktiv på aktiemarknaden ett antal år nu men har sedan årsskiftet, enligt mig, tagit det till en helt annan nivå. Med mycket skärmtid, en stor skål med disciplin och en kortare lista med regler har jag kunnat etablera en hobby till ett jobb. Fantastiskt, eller hur?!

Jag blev i juni klar med min ekonomiexamen med inriktning nationalekonomi. Den har absolut inte gjort mig till trader men den ligger fortfarande som grund för den förståelse jag idag har för företagande, ekonomi och framförallt nationalekonomi. Nationalekonomi har varit nyttigt med tanke på den expansiva penningpolitik som USA bedrivit under de senaste åren och vad det är som händer i Europa i dagsläget. Hur låga räntor har boostat aktiemarknaden (tills nu?) och varför Ingves vill se en svag krona och att vi invånare ska konsumera.

För två veckor sedan var jag på IG Markets event Livetradingdagen, en fantastisk tillställning där man får träffa likasinnade och prata om det man vanligtvis inte gör vid middagen hemma. Under dagen träffade jag en man som passerat 50-strecket och vi pratade lite om hur han handlade. Det visade sig att han arbetat under en 5-årig plan. Under perioden hade han etablerat en tradingmodell som han idag använde för att skapa sin egna lön. Jag insåg hur viktigt det var att arbeta långsiktigt (även om man arbetar kortsiktigt på aktiemarknaden) och det är därför även jag idag kan leva på trading. Den skärmtid jag lagt ner under de senaste åren har lett till en och en annan omtenta men med facit i hand hade jag kunnat tagit några till.

what-success-really-looks-like

Hårt arbete och utvärdering gäller även på börsen. När ett mål genomförts är det dags för nästa. Aktiemarknaden vilar inte och det gör inte heller jag. Det finns inga modeller som gör dig stormrik över en natt. Det gäller att hitta din strategi som passar just dig. Hitta den, tro på dig själv och våga. Det gjorde jag!

Har ni några frågor får ni mer än gärna höra av er!

Vi hörs

Ekka

Föregående

ProBacktest på strategin Sell in may

Nästa

Strategi – Lägg risken på emittenten

 1. Niclas

  Spännande! Övertygad om att det kommer gå bra 🙂
  Själv är man för feg för att ta steget.
  Kommer du sitta själv eller med likasinnade?
  Mvh

  • Sätt upp en plan och arbeta utifrån den så tror jag absolut att du också kan ta steget!

   Idag sitter jag själv men har förhoppningsvis planer med att sitta bredvid likasinnade!

 2. Jonas

  Lycka till!
  Ligger/försöker vara i startgroparna på samma grej men har lång väg till att nå dit du är. Men för skärmtid, tror du det är värt att pynta för en terminal a la Edge i början eller duger det med något i form av Ninjatrader? Tankar?

  • Hej! Kul att höra Jonas! Jag handlar i Infront idag och har Edge som nyheter då jag tycker SIX är bättre än Nyhetsbyrån Direkt. En terminal är ett måste ifall du vill träna daytrading, självklart beroende på vad det är du handlar.

 3. MVPTHEDUDE

  Strålande! Var tämligen övertygad om att du skulle välja denna bana, i a f nu.
  Helt säker på att du lyckas.

 4. Tomas

  Vad roligt!! Avundas dig verkligen. Har bara kollat på marknaden i ett halvår hittills, men mitt hjärta bankar verkligen för att en dag kunna leva på det. Just nu kämpar jag med att försöka ta mig igenom litteratur och hitta min stil och plan. Hur som helst, lycka till med allt!
  Mvh

  • Tomas

   Menar såklart avundas på ett positivt sätt. 🙂 Kör hårt och lycka till med allt.
   Mvh

  • Härligt Tomas! Då är du på en god väg. Jag skulle tipsa dig i att få så mycket skärmtid som möjligt. Böckerna kan du läsa på helger och kvällar. Är börsen öppen, försök vara närvarande så mycket du kan!

 5. PJ

  Klart du skulle ta steget! Tror på dig!
  Jag undrar bara om du har någon bok, hemsida eller kurs du rekommenderar?
  Jag har utvecklats en hel del sen årsskiftet och känner att jag har en del koll.
  Men alltid kul att veta hur du har gått tillväga!

  Mvh

  • Tack PJ! Bra jobbat, kul att du fått utveckling!
   Jag har läst lite böcker med teknisk analys men framför allt “One good trade” och “The playbook”. Leta på dom. Det viktiga i min utveckling har varit den skärmtid jag lagt ner på aktiemarknaden. Idag känner jag mig hemma på den!

 6. Jag tycker du gör rätt som vågar och tar steget! Du är ambitiös, målinriktad och ödmjuk så tradingen kommer gå galant. Håller med om att långsiktighet är viktigt i både daytrading och fundamental aktieinvestering. Lycka till!

 7. Johan Nilsson

  Grattis och tack för stor inspiration, mitt mål för framtiden också!
  Många pratar om terminal och att detta är ett givet val – en noobfråga; är infront programbaserat eller fungerar det på liknande sätt som IG (som jag har idag) med någon form av webblösning?

  • Tack Johan! Tvekar inte på att du når ditt mål!
   Infront är programbaserat och det är något du installerar på din dator.

 8. Fredrik

  Hej!

  Hur mycket pengar handlar du med?
  Hur stor är en “vanlig” position?
  Handlar du mest aktier eller index?
  Vilka program använder du?
  Vilken mäklare?
  Använder du stoploss?
  Blev en rad med frågor, hoppas du kan svara mig. /MVH Fredrik

  • Hej Fredrik! Det varierar så klart beroende på vilka aktier jag handlar. Det behövs tex mer i HM då den rör sig mindre än tex Fingerprint, rent %-sett. Jag handlar mestadels aktier. Handlar gör jag i Infront och har även SIX Edge uppe för nyheter och mina analyser gör jag i ProRealTime. Jag använder aldrig stoploss, någon enstaka gång på en CFD-position hos IG Markets.

 9. Daniel

  Grattis! Jag undrar hur länge du har hållit på med aktier, oavsett hur aktiv du har varit. Och om det inte är privat, hur många % lyckas du få per dag/vecka/månad eller hur du mäter, i genomsnitt?

  • Tack! Jag har hållt på några år men har under 2015 tagit det till en högre nivå då jag länge velat ha detta som ett arbete. Angående min %-uella utveckling så har jag faktiskt inte koll på den. Jag kör en hel del olika konton, tex IG där det är vanlig skatt och ISK på Nordnet där jag bedriver min mest aktiva handel. Det enda jag loggar är hur mycket jag hade vid början av månaden kontra vad jag har nu, så med andra ord vet jag endast hur mycket jag har gjort i kr.

 10. Hej,
  Jag har tagit samma steg efter att ha dubbelarbetat en period för att göra mig säker på att vingarna bär och har under de senaste 3 månaderna arbetat upp en plattform som gör att jag lätt kan leva ett år på det även om saker skulle hamna i annan dager än senaste tiden in mot beslutet.
  Det har utvecklats fint med andra ord och det helt utan trading-program. Men då Avanza hörde av sig idag med uppgradering till Pro (vilket jag så klart skulle gjort själv, men varit lite fartblind) så nu står jag i valet mellan Six Edge och InFront.

  Jag gör 80 % av mina avslut i hävstångsprodukter och resten inom aktier. 10-40/dag.
  Jobbar på ett 5-skärm-system drivet av 2 datorer då jag är extremt beroende av tiden mellan händelse och åtgärd pga hävstångarna. En dator driver nyheter och livegrafer för underliggande, och den andra 3 skärmar som jag trejdar via, ehum, browserfönster/flikar på.
  Jag behöver tillgång till bra tekniska verktyg samt snabb och pålitligt nyhetsföde, med larmfunktion.

  Med enbart denna info, är ett val självklart eller vilka pro/cons tycker du finns med respektive i min situation.
  Jag har stor datorvana men vill ändå helst undvika att behöva lägga ner enorm tid på inlärning för att effektivt utnyttja programmet i fråga.

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning