Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Min trading 2015

Hej allihopa! Året lider till sitt slut och jag har tänkt att summera varje månad med att presentera månadens resultat följt av någon anekdot som jag kommer ihåg från perioden. Jag hoppas ni inte tar illa upp då jag redovisar resultaten i kr utan att det kan inspirera och ge er inspiration till att ta nästa steg i er handel! Sist slänger jag upp lite bilder från olika trades. Alla resultat är efter courtage och skatt.


Januari +17 490 kr

Januari för min del var en relativt lugn månad sett till handel i aktier, jag bedrev min huvudsakliga handel hos IG och det i index. Jag snurrade mycket DAX och OMX. Jag fann en stor edge i att handla OMX på morgonen då den ofta var “snällt” prisad gentemot öppningen och man kunde här få en bra start på sin position. Det märks att IG idag har utökat kundstocken en hel del och det har lett till att priset på deras OMX-kontrakt är mer korrekt och denna möjlighet finns inte länge, inte lika tydligt. Månaden var hur som helst riktigt bra och jag var väldigt nöjd.


Februari +31 614 kr

Årets andra månad var väldigt lik den första. OMX-handeln hos IG genererade en hel del och det tog inte allt för mycket av min tid i skolan heller. I februari noterades också Dustin som öppnade upp 20%. Som grädde på moset gav någon mig gratis pengar i samband med budet på AXIS. Jag ställde mig i boken den morgonen när budet kom och någon tog hem sin vinst i den, men till helt fel pris (mitt pris). När emittenten sedan kom in några minuter sedan kunde jag sälja dyrare. Det boostade helt klart månadens resultat. 
axis


Mars +24 449 kr

Under Mars började min aktiehandel ta fart på riktigt. Min handel på IG var nästan obefintlig denna månad och jag fick till några riktigt bra affärer hos Avanza. Det var någonstans här som jag kände att jag verkligen fått in flyt de senaste månaderna och tankarna gick i att jag faktiskt skulle ha den här “hobbyn”, som jag tyckte var oerhört roligt, som jobb i framtiden. Evolution Gaming noterades i mars till 80 kr och de kunde man sälja direkt på 92 kr.


April +24 009 kr

Här var jag tillbaka hos IG och genererade majoriteten av månadens resultat. Tobii noterades på 25 kr där man sålde på 38 direkt i callen. Jag fick tag i 600 st aktier i noteringen vilket gav en extra guldpeng i kappsäcken. För övrigt var det dåligt på aktiesidan, skolan tog mycket tid och morgonhandeln på IG var prioritet.


Maj + 605 kr

I stortsett den mest inaktiva månaden under 2015 och även den sämsta. Jag handlade i mån av tid då jag skrev min C-uppsats och la fokus på den för att bli klar i tid. Här lärde jag mig mycket att man inte ska “jaga” trades utan låta möjligheterna komma till mig. Jag märkte att det inte gick att sätta sig en eftermiddag och bara handla för att handla, man måste handla när det är läge och när man ser en bra setup. Oerhört nytta läxor och de blev inte speciellt dyra. Skönt att ändå hamna på plus och tur att CSN finns..


Juni +19 617 kr

Sommarlov och här gick jag på lite ledighet efter ha tagit examen. Här boostade noteringen av Gaming Corps och Collector mycket av resultatet. Vilket gav en trygghet till att kunna släppa skärmarna och spela golf istället. Här börjar jag även byta från Avanza till Nordnet då förstnämnda vägrade ge mig möjlighet att blanka intradag i ISK.  Jag genererade redan då en hel del courtage hos Avanza men valet var enkelt då Nordnet välkomnade mig med öppen famn och jag ångrar inte mitt byte en sekund idag. Det här beslutet kommer att ge mig större möjligheter och det kommer även synas i resultatet, som ni vid det här laget säkert redan vet.


Juli +9 708 kr

Under juli månad var jag helt ledig och gjorde i stortsett ingenting på dagarna förutom några få trades där volatiliteten var hög och likaså möjligheten. Jag spelade en hel del golf och det var skönt att släppa börsen. Uttrycket “börsen finns kvar nästa vecka också” ekade i huvudet samtidigt som man hade ett öga på den, konstigt det där. Börsen är som ni vet lite av en drog. Med examen i bagaget har min tro alltid varit ett traditionellt jobb och förvalta mina pengar på sidan av jobbet. Tankarna och planerna gick dock nu i att ge upp ett vanligt jobb efter min examen och verkligen testa på livet som trader. Samtidigt har jag inte sökt något jobb heller i tron att jag skulle klara av att köra trading på heltid.


Augusti + 109 378 kr

Sommaren var över och i augusti satte jag igång min trading på heltid och jag körde mycket på IG. Fick en drömstart och det kändes helt ofattbart att generera ett så pass högt resultat från att ha gått ifrån hobbytrading. Jag arbetade under månaden med att siza upp i lagom takt för att generera mer men samtidigt hålla kontroll på mitt kapital. Fokus låg på utförande och risk. Det var stabiliteten och kontinurligheten som jag ville ha.


September +63 196 kr

Det var dags att prestera. Upp varje morgon och jobba hårt. Analysera, utfärda och utvärdera. Om och om igen. Det här var första månaden som jag verkligen satte press på mig själv. Jag satte ett mål på 50k som jag nådde genom hårt jobb men framför allt genom tålamod. Sizen var fortfarande något jag arbetade på och stabiliteten som jag strävat efter börjar ge resultat. Det handlades mycket Fing, som jag inte tror bidrog speciellt mycket till resultatet utan snarare erfarenhet om hur mycket fulspel det finns i orderböckerna där ute. Nyttiga erfarenheter som bara går att få learn by doing.


Oktober +104 838 kr

Ännu en bra månad där jag kommer ihåg att en trader på skype skrev “TLSN??!” i chatten och det var den dagen MuddyWaters gick ut med att de blankar de bolaget. En liten länk om hur det gick till. Här fick jag en bra skjuts nedåt då jag kortade 4k aktier rätt tidigt, i blindo, och fick in +9k på den. Ovanligt för att vara TLSN. (Tack för den reken). tlsnOktober bjöd också på rapporthandel där jag var relativt defensiv och försökte få mer rätt än mer pengar in. Fingerprint stog väl ändå av majoriteten av min omsättning, för inte tala om den dagen då den rasade 30% efter att CBK flaggat om att deras X3a skulle likvideras. Här skickade jag ut relativt mycket pengar men lyckades rädda upp det mesta. Nyttig läxa att veta att även om det gått ner 50 kr på 10 minuter kan det gå ner 50 till på 5 nästkommande. Men månaden slutade totalt riktigt bra även om det var en hel del större missar. Och med tanke på att jag arbetat på min stabilitet kändes denna månad som ett steg bakåt även om resultatet blev bättre.


November + 92 558 kr

Denna månad kom att bli en speciell månad då jag blev erbjuden ett jobb som prop-trader på Remium. Jag var oerhört nojig och stolt över mig själv med tanke på att jag blev headhuntad och personligen uppringd av dom. Jobbet var i Stockholm och just logistikmässigt inte det bästa i dagsläget med tanke på att jag bor i Örebro. Trots det så lockade det inte mig riktigt. Jag hade kommit igång med min egna trading som jag drömt om sedan något år tillbaka. Jobbet i Stockholm hade säkerligen utvecklat mig oerhört mycket och hade jag bott i närheten av Stockholm hade jag inte tvekat en sekund. Jag kommer säkerligen att få ångra det senare men i skrivande stund är jag överlycklig över att jag kunnat tacka nej och med det fortsätta att vara sin egna arbetsgivare.

Själv handeln under månaden var ordentligt seg och jag fick inte alls till det i början. Och som jag skrev i mitt tidigare inlägg kändes det som att jag missat alla uppgångar som existerat under månaden. Men till slut vände det och månaden toppades väl av att jag fick 16-17 kr vinst med 700 Attento i IPOn. Tur förtjänar man har jag hört. Men jag kan ändå se tillbaka på hösten som en fantastisk period för mig och månadens resultat var inget undantag.psykMicrobolagsvevan


December +160 382 prel.

December går att sammanfatta med ett ord, julmust. Julmust som är förutom fantastiskt gott även extra gott när man slår index. Börsen tappade ordentligt under några dagar här medans min trading tog ännu större framsteg än vad den gjort under de senaste månaderna. Jag har i skrivande stund inte en dag där resultatet varit sämre än 5k+. Allt jag jobbat för hela hösten har verkligen pusslat ihop sig  och med det kom också ett personligt månadsrekord. Då jag skrev det här inlägget hade halva månaden gått och pga den röda högtid som hägrar valde jag att skriva klart blogginlägget och sammanfatta december som en månad jag sent kommer glömma. Den största anledningen till att resultatet är så pass hög är för att jag fortsatt handla intensivt även om jag haft en riktigt bra start på en morgon, det är så jag har fått resultaten blivit ännu bättre. Jag har med andra ord nyttjat min medvind till på bästa tänkbara sätt.

Jag kommer nu i helgen (helgen innan jul) åka upp hem till min hemort Falun där jag kommer att spendera jul&nyår med familj och vänner. Självklart följer datorn med men tradingen kommer vara begränsad och fokus kommer ligga på att vara ledig helt enkelt. Börsen finns kvar nästa år också.


Målen för nästa år är ännu inte satta men jag har några aspekter som jag vet och känner att jag måste bli bättre på. Jag kommer att börja köra längre swings men framför allt längre intradagstrades. Jag har under hösten varit rätt ute i min analys men har pågrund av mycket brus i den intensiva dagshandel också satt stopp för många fina möjligheter. Detta ska jag försöka utveckla under 2016. Jag kommer även fortsätta att utöka storleken på mina positioner för att kunna få större utdelning på mina trades. Sen ska jag även sluta vara en jävla contrarian.. Det går ibland men ibland blir det dyrt.. struts terminstuds


Till sist vill jag tacka er alla läsare och följare för ett fantastiskt roligt och lärorikt år. Hoppas ni har haft lika kul som jag och att ni är nöjda med er utveckling på depån. Utan er hade jag inte kunnat uppnå min dröm och vara där jag är idag. Då jag fortfarande sitter hemma betyder det sociala via Twitter och Skype oerhört mycket för mig och att handla utan Twitter känns som att handla aktier med 15 minuters fördröjning, det går helt enkelt inte. Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år, för det ska jag ha!

Vi hörs!

Ekka

Föregående

Strategi: Arbitrage i OMX-terminen

Nästa

En jävla februari och semester

 1. Under kvällen rör sig ett område med regn eller blötsnö åt nordost över mellersta och norra Norrland. Det är även risk för underkylt regn. Det mesta av nederbörden har dragit bort till natten men i fjällkedjan fortsatt snö eller blötsnö. I övriga landet väntas uppehåll och det blir en mild natt på många håll i landet.

 2. RHP

  Hej!
  Kul läsning och superbra jobbat!
  Skulle vara intressant att veta vad du har för belopp investerat, alltså vad du får för procentuell avkastning?

  Är lite inne på att våga ta steget, men känner att mitt kapital är lite litet (ca 1000 k)

  Bra jobb vilket som!!

  • Tack! Trevligt att du gillar läsningen. Jag har inte koll på den %uella avkastningen. Har du 1 miljon att handla med är jag ganska säker på att det räcker lång väg för att ha möjlighet att tjäna goda pengar på börsen.

   • RHP

    Ok. Tack för svaret 🙂 Får våga ta steget 2016 helt enkelt !
    Önskar en God jul och ett framgångsrikt 2016

    • Tack RHP! Självklart tycker jag du ska göra det, arbeta långsiktigt även om man placerar kortsiktigt.

 3. Realkaka

  Kul att följa din utveckling EKKA.
  Grymt jobbat!

 4. Martin

  Hej, jag har två frågor.
  1. Vad har du pluggat?
  2. Vad hade du för startkapital när du börja med trading?

  Med vänliga hälsningar!

  • Hej Martin! Jag har läst 3 år nationalekonomi. Jag började för många år sedan och då hade jag väl runt 50-100k. Minns inte exakt vad jag hade i allra första början.

 5. Fantastiskt bra gjort Ekka och det blev ju ett intressant blogginlägg om din bedrift, bra det också =)

  Mvh petrusko

 6. Zlatan

  Kanonbra jobbat! Det är väldigt inspirerande. Jag undrar vilken strategi du kör? Det känns som att du följer nyheterna och du utgår därifrån.kan du tipsa några goda råd till en nybörjare? På vilket sätt utnyttjar du twitter?
  mvh

  • Tjena Zlatan! Jag analyserar mycket flöden och prisnivåer, med hjälp av orderboken försöker jag tajma in köp/sälj så bra jag bara kan. Twitter är för mig en källa till nyheter men också en stor gemenskap där vi tar del av andras framgångar och motgångar. Twitter är ett måste.

 7. Rille

  Grymt bra jobbat Ekka!

  Jag studerar och blir klar till sommaren, jag tradar så mycket jag hinner vid sidan av studierna. Jag kör också IG och pillar mest med DAX och OMXS30, skulle vara kul å veta vilka parametrar du kikar mest på när du sitter med tidigare nämnda index?

  Hoppas på ett minst lika bra 2016!

  • Tack Rille! Trevlig, kör du ProRealTime? Ja tittar prisnivåer i index, tittar inte RSI/Stochastic eller liknande när det gäller intradagshandel. Lycka till!

 8. Philip

  Tjenare Ekka!

  Är lite nyfiken på din trejdteknik så jag har två frågor.

  1. Gör du som mest av dina vinster vid börsöppning?

  2. Du nämnde att Twitter är väldigt viktigt, vilka rekommenderar du mig att följa om jag själv daytrejdar?

  3. Rekommenderar du någon bok om trading som kanske hjälpt dig i din egna trading?

  4. Duger avanza för daytrading?

  • Hej Philip!
   1. Ja det gör jag nog, rent generellt. Men också förlusterna kan uppstå då. Som du säkert vet är morgonen volatil. Vilket betyder möjligheter som fallgropar.
   2. Titta på min lista på de jag följer så får du en bra start.
   3. Jag har inte läst speciellt många men min favorit är “One Good Trade”.
   4. Ja Avanza och Nordnet är det inte några större skillnader på till en början.

 9. Philip

  2 frågor blev till 4 =)

 10. BK

  Hej Ekka! Grymt jobbat av dig, grattis. Har en fråga gällande kortningar av aktier. För närvarade handlar jag på avanza. Det går bra när jag hittar läge att gå lång, men jag har ju ingen möjlighet att gå kort i en aktie? Kanske är en idiotisk fråga men hur fan får man tillgång till det? Tänker t.ex på din TLSN-trade där du gick kort. Jag kan inte göra det via infront, säger bara åt mig att jag inte kan sälja då jag inte har några aktier i bolaget? Förstår du hur jag menar eller ska jag omformulera mig? // BK
  Måste man vara stor för att ha tillgång till intradagshandel så att säga?

  • Hej! Tack! Handlar du i en ISK behöver du få tillstånd från din mäklare så du kan köra intradagsblankning i din ISK. Avanza eller Nordnet sätter krav på de som får tillståndet. Annars kan du alltid köra vanligt aktiefond-konto och blanka alla de större bolagen. Men du måste fortfarande signa blankningsavtal etc.

   • BK

    Ok. Känner att jag vill ta min handel till nästa nivå. Svårt att få bra resultat genom att bara långa, när man är helt säker på att vissa aktier kommer gå ner. Tycker du jag ska gå över till ISK och ansöka eller stanna kvar i AF? Gillar inte att i AF är det betydligt mer skatt då jag gör många avslut.

    • Svår fråga. Beror på hur du arbetar. Men försök handla så mycket som möjligt i ISK självklart. Lycka till! Kommer gå galant!

 11. Philip

  Vad kommer du trejda imorgon 4/1 -16? =) några tips på vad man bör hålla utkik efter?

  • Väldigt bra fråga, kommer kolla Fing och studera hur den kommer agera nu med inträdet i OMX och LC. Dolda aktörer och mindre spreadar.. usch

 12. Philip

  Hejsan igen,

  Om man vill köra ett slags system där man håller det ganska så enkelt, genom att ständigt bevaka nyhetslistorna på dagarna(telegram), och sedan gå in med större kapital så fort som bara möjligt efter man ser att ett företag har fått ett nytt kontrakt eller liknande, skulle det vara en fungerande trejdteknik enligt dig? Då jobbar man med tighta SL och även glidande SL för att se hur långt ett eventuellt äventyr fortgår.

  Anledningen varför jag frågar är för att undvika en del nybörjar misstag samt även att jag har ett jobb som inte tillåter mig att trejda som jag vill.

  Annars vad tycker du att när man ser nyheten att man direkt går in och lägger en köp order med en trigger ovanför aktuell kurs, dvs om kursen inte hunnit reagera nämnvärt på nyheten, så att man endast hänger med om det blir en spurt.

  Vad tror du om detta upplägget? För- och nackdelar?! =)

 13. Hej Ekka!
  Hade missat denna posten helt. Blev rikitgt imponerad av dina resultat 🙂 Tycker du har gjort rätt i att jobba för dig själv.

  När du handlar små snabba trades i aktier och “skvalpar” som du skriver, använder du Infront click trading eller hur fungerar köp och säljen? Minns att jag testade click trading och det gick väl sådär eftersom ordrarna ibland inte gick igenom pga blixsnabb kursändring.

  • Hej Placeraren! Tack, kul att höra!

   Yes det stämmer, jag kör “clicken” där jag kan snabbt lägga ordrar och ta bort dom lika snabbt. Vilken aktie var det du handlade?

   • Intressant! Då vet jag att jag var rätt ute 🙂 Jag handlade minisar på OMX-index med hävstång på ca 10 (avanza market). Hastigheten på kursändringarna kanske skiljer sig mycket från att handla i aktier?

 14. Om man bara va Ekka

  När kommer “min trading 2016

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning