Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Min tradingsetup

Jag har under en längre tid försökt komma igång med bloggandet och jag har ett antal gånger frågat vad ni vill att jag ska skriva om m.m. Jag uppskattar verkligen alla svar. Så idag tänkte jag presentera min tradingsetup då det är en fråga som jag får ofta.

Många kanske har installerat sin första handelsplattform och när de öppnar den kan den anses vara som ett rymdskepp. Jag kommer inte kunna hjälpa er att designa er egna plattform utan jag tänkte mer gå in på hur jag gjort min och vad det är jag bevakar på dagarna.


Jag arbetar med 3 skärmar, planen är att skaffa en till men idag ser min setup såhär: Där #3 är en 27″ och de andra två är 24″ på högkant. skärmar

Den känns rätt naturlig för mig och i mitten kan jag ha all aktiv handel, på sidorna kan jag bevaka det jag är intresserad av och vad som också påverkar min position. Det viktiga verktyget Twitter finns självklart nära till hands. Nedan ser ni en fullskärmsbild där ni ser hur jag byggt upp det hela.

fing

På den vänsta skärmen har jag massa mindre bolag och deras orderböcker, ibland byter jag ut eller lägger till intradagsgrafen. Jag gillar och är snabb med siffror vilket gör att jag trivs bättre med orderböcker. Längst ner till vänster har jag koll på termin samt mäklarstatistiken över hela SSE. Den stora tickern med alla avslut i aktier på SSE och NGM är min bästa vän, det är här jag spenderar mina dagar (nästan). Tickern ger mig möjligthet att hitta aktier där avslut och omsättning sker.

På den högra skärmen har jag FING uppe i form av en stor orderbok och en avslutsticker, då det är en aktie som vi traders handlar en del är det bra att ha den nära till hands. Till höger har jag också ProRealTime där jag bevakar allt som är intresserant för tillfället. Senaste halvåret har det varit bra att ha koll på oljan. Här bevakar jag också DAX, S&P eller om det är EUR/USD när Draghi har show. ProRealTime är gratis om du är en relativt aktiv kund hos IG, bara att ladda ner och köra igång!

Om vi tittar på mittenskärmen, den skärm som har min största uppmärksamhet så hittar vi den aktuella aktien som jag handlar. När jag tog bilden kan vi se min handel i Fingerprint och orderboken, mäklarstatistiken och avsluten för just den aktien. Byter jag till Nordea i listan till vänster så byts allting till just den valda aktien. Den högra delen på mittenskärmen består också av nyheter som är viktigt för att kunna vara uppdaterad om vad som händer och var. Längst ner till höger finns Newsweb från FinWire vilket jag kan rekommendera alla som handlar aktivt, det går smidigt att implementera i Infront. Sen använder jag också Six Edge för att få nyheter från SIX och i Infront har jag allt från Nyhetsbyrån Direkt.

Hoppas det gav er lite inspiration. Mitt bästa tips är att hitta någonting som passar just din handel och de verktyg du anser att du behöver. Lycka till!

Ekka

Föregående

En jävla februari och semester

Nästa

Svenska FinansTwitters EM-bet

 1. Robban

  Kan du ge exempel på hur du använder twitter för att göra bedömningar för köp/sälj? 🙂

 2. Alltid trevligt att se andras setup! Tradar du uteslutande från din battlestation eller har du även en laptop setup? Vid sin ordinarie arbetsplats har man ju alltid gott om plats men det är väldigt utmanande när man är på rörlig fot och endast har med sig en laptop men ändå ska spika ett avslut etc.

  • Tjena Martin! Yes jag har även en laptop men som du säger föredrar jag självklart den vanliga setupen. Laptopen ser ut som en minskad version av skärmen i mitten.

 3. Kul att se din setup! Har Infront fixat så att den inbyggda Twitter-funktionen fungerar bra nu? Eller är det Tweetdeck du använder på bilden :)?

 4. Mats

  Antar att du är Pro kund på avanza och får infront gratis. Men har du några tilläggstjänster på din plattform? Vad kostar din setup/mån för mjukvaran?
  Kan du berätta lite vad du kanske saknar i Infront, någon funktion du önskade fanns.
  Jag själv har testat Infront, gillar inte typsnittet i graferna. Så som man kan göra i Pro Realtime att justera graferna både på höjd och bredd. Sen har väl inte Infront inbyggd stop loss? Eller har dom fixat det nu?

  • Jag handlar via Nordnet och ja, jag har infront gratis. Jag har även flashar från Direkt, sen även Total View MBO så jag kan se hela orderböcker. Är du en aktiv kund hos Avanza så kan du nog ställa in stoploss via deras ORC.

 5. Haisam

  Hej Ekka ! Du har varit bra koll på oljan. Vad tror du att oljan ska gå nästa vecka?
  Är oljan överköpt ?

 6. Johan

  Snyggt! Hur fick du stort kapital nog att vara trader på heltid med tanke på att du är nyexaminerad? Hur stort kapital bör man ha för att kunna försörja sig på trading? Väldigt nyfiken då jag är 17 år och undrar hur jag ska spara/investera/jobba för att optimera för en karriär i trading.

  • Jag har jobbat ihop allt. Svårt att svara på, du lär ha kapital så du klarar dig att leva utanför börsen utan att räkna hem vinst från din trading. Var redo att jobba +-0 i början.

 7. Hybris

  Grym blogg! Och ännu grymmare jobbat av dig!

  En fråga, hur mycket avkastning procentuellt snittar du i månaden?

  • Tack! Jag har inte koll på den %uella utvecklingen då jag jobbar flera konton, mäklare osv. Jag räknar och för statistik över kr.

 8. Tobias

  Tjena Ekka,

  Schysst setup! Har precis beställt ny burk men har inte helt bestämt vilka skärmar jag ska ha ännu. Föredrar tre framför fyra så det kan mycket väl bli likt det du har. Vad har du för stativ/lösning för att hålla allt på plats? Hittar inget vettigt för den setupen.

  Tack för trevlig läsning,
  Tobias

 9. Richard Svensson

  Tjena Ekka, Skulle gärna vilja veta mer om hur du har ställt in din SSE-ticker? Din ser ju någorlunda lätt att kolla på om man jämför med standard inställningarna. Har du några tips hur jag ska kolla på den?

  En fråga till: Är det click-trader som gör att du kan se hela orderboken?

  Tack
  Richard

 10. Sitter själv på systemet som är länkat nedan.
  Ska börja använda Six Edge eller InFront from måndag nu så söker all info jag kan överallt, bla i en annan tråd du skapat Ekka.
  Jag har arbetat upp en årslön som buffert de senaste 3 månaderna så har nu släppt mitt tidigare jobb, som även det var jobb hemifrån, för att nu leva som trader enbart.
  Jag handlar mest inom guld, silver, olja samt några andra commodities på tidshorisonten minuter till dagar, samt letar aktier med raketpotential inom 2-8 månader.
  Aktier är max 40% av kapital, oftast lägre, men finns där för “stabilitet med potential”.
  I övrigt är det korta äganden med extrema riskprodukter inom fåtal valda områden som jag har mycket god kännedom inom, olja är en sådan tex.

  De två övre skärmarna i bilden nedan drivs av en minidator med en i5 och 8Gb ram så det är en browserdator för nyheter och livegrafer samt en del tekniska analyser.
  De tre undre dubblerar som 3-skärms gejmingdator och är en extremt kraftfull dator på alla sätt.
  Den sker all trading på samt, mer krävande uppgifter.
  Now, om jag väljer antingen Six Edge eller InFront, vad rekommenderar du för mig, min setup och min situation?
  Kan man tex köra programmen på två burkar rent licensmässigt eller krävs det dubbla licenser i så fall?
  När jag är på resande fot så använder jag så klart en laptop tex.
  Fram till i eftermiddags så har jag jobbat med browsers enbart. *skäms*
  Tackar för fina trådar för övrigt Ekka, läst mycket från dig.

  Mvh
  Daniel

  http://imgur.com/q5JyVD1

  • Tjena Daniel! Kul att du gjort satsningen och önskar dig all stort lycka till i din trading! Angående din inlogg till terminalerna så tror jag att du inte kan vara inloggad på båda datorerna samtidigt, men det är inga problem att byta från stationär till en laptop. Hehe bra att du släppt att handla via browsers!

   Lycka till!

 11. Daniel

  Hehe, ja dags nu.
  Kör browsers måndag också, och sen byter jag över. Ska säga att jag inte haft några problem med det men man kan ju självklart ha missat en del potential.

  Vad säger du om de olika programmen för min del? Ser du någon särskild fördel eller nackdel med att välja ena eller andra?
  Du verkar ha god kännedom i båda menar jag.

 12. Axel

  Hej!
  Jag undrar, hur har du gjort för att koppla ihop tre skärmar? Har du alla tre skärmar till en stor? Dvs samma “desktop”?

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning