Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Mitt 2020

Alex på Nordnet bjöd i början av året in mig till Sparpodden där vi pratade om hur jag förbereder mig, hur 2019 då hade varit och hur jag i allmänhet tänker kring min utvärdering och vidare. Vi pratar om att jag har lagt ner mindre tid på både case och allmän reflektion på hur jag presterat. Utvärdering, är för mig som en aktiv handlare, någonting jag gör kontinuerligt, ungefär som jag varje dag filar och anpassar strategier efter hur marknaden för stunden handlar. 26 minuter in får jag frågan om jag har någon aning vart vi skulle 2020 och vad som skulle hända. Och det enkla och tråkiga svaret var nej och ingen aning. Att hårdanalysera och bygga en tydlig idé vart jag kan tycka se att marknaden ska gå ger mig inte så mycket. Vi pratar om det vita blanka papperet som jag varje dag försöker ha när jag kommer till jobbet. Att vara reaktiv upprepar Alex och det är ett bra ord för att sammanfatta hur jag ser på det kring att analysera kortsiktig handel.

Vi diskuterar också målsättning. Hade någon sagt till mig att jag under 2020 kommer dra in det jag nu lyckades dra in hade jag aldrig trott på det. Trots det, nu med facit i hand kring hur marknaden varit, är jag inte nöjd. Det är en av de stora anledningarna till att jag idag inte sätter konkreta målsättningar med att tjäna en viss summa per månad eller att kontot ska öka med en viss procent under året. Det bästa och kanske det enklaste jag kan göra är att varje dag ge mig de bästa förutsättningarna för att lyckas och sen hur mycket marknaden bestämmer sig för att dansa, så är det bara att anpassa sig och dansa med. Men i podden känns jag fat and happy, lazy. Marknaden har som vi vet, dansat ordentligt, mer än någonsin, men själv har jag dansat på halvfart.

Året för mig började med en välbehövlig paus från jobb och marknad. Jag gjorde knappt en affär i januari. Nyåret firades i Sälen med goda vänner där det också bjöds på lättåkta skidspår. Därefter åkte jag och en kollega till Thailand, där vi bland annat träffade ett gäng traders och investerare. Här hittade vi snabbt en go vardag med golf och avslappning. Börsen öppnade 15.30 lokal tid om jag inte minns fel så tidzonen passar utmärkt för den som vill kombinera dagarna med solen på fram till eftermiddagen och sedan handla den roligaste perioden på börsen, förmiddagen, för att sedan gå ut för att käka middag eller ta en massage. På vägen hem passade vi på att besöka London och titta på fotboll. Bättre start på året får man leta efter.

Men det här är ingen reseblogg! Mitt 2020 på börsen startade på riktigt i februari. Som den rutinmänniska jag är var det skönt att vara tillbaka framför skärmarna med fulladdade batterier och en dos D-vitamin. Marknaden hade i sin helhet börjat dippa en del och tagit viruset på allvar. En vecka in i februari stod OMX strax under 1900 för att i mitten av mars bottna på 1261,17. Har än idag svårt att förstå vad det var som hände egentligen. Men det är också ett enormt kvitto på hur osäkert allt var och börsen är som vi vet en drama queen, åt båda håll.

I början av mars åkte jag och sambon till Maldiverna. Örebro hade samma dag fått sitt första Covid-fall och det var inte ens en tanke kring att ställa in resan. Index stod då runt 1600 och rent generellt kändes dippen som ganska naturlig med tanke på allt som skedde och världen var i panik samtidigt som vi haft en stark börs. Jag hade inga positioner av betydelse här och jag kände mig i fas med marknaden och tyckte att det mesta var korrekt prissatt även om rekylen varit snabb.

En lugn och skön semester på en öde ö….. HA, en rolig tanke iallafall. Ni alla vet hur marknaden var och hur stökigt det sedan blev….. 100 punkters range i terminen från solstolen, åt båda håll. Många psykologiska dippköp från mobilen. Inte optimalt för sambon som fick ha tålamod med mig och marknaden. Inte heller optimalt med OMX är -10% på ett nät som kopplar ifrån lika ofta som ögat blinkar. Vill du ha en öl till? JA TACK. Även om jag inte handlade jättesize för stunden så blev jag väldigt påverkad. Härifrån tar jag med mig mycket lärdomar i form i balansen mellan sinnesro, positionering och jobbet som trader i allmänhet. Visst blev framtida resor finansierade, men till vilken kostnad kan jag tänka på här i efterhand. Stämningen på marknaden var i lika med att världen kommer gå under. Jag har också under åren blivit betydligt bättre på att koppla bort marknaden men som mycket annat 2020 var det här extraordinärt.

När jag sedan var tillbaka framför terminalerna fick jag första dagen en chock, jag tror det var 5-6 st volla-halts (systematiska handelsstopp pga att volatiliten är för hög) i midcap-bolag under den första handelsminuten och det var helt enkelt standard enligt kollegerna. Otroligt. Jag har tänkt tillbaka en del på den här tiden under året och insett att det var nog en positiv faktor att slippa två veckor i ren bäs för att sedan komma in bra timingmässigt även om min känsla för vart vi var i marknaden var helt off här.


Financeamir som vanligt huvudet på spiken.


Nyckeln för mig under den värsta värsta krisen var att jag handlade mycket OMX-terminer. Även om volatiliteten var hög även där så finns det iallafall likviditet i att gå ur och in i positioner, det är inte alltid man kan göra i specifika aktier. Att ha möjlighet att hedga och ta hem vinst på kvällar/nätter med hjälp av IG var också en anledning. Live to trade another day var fokus även om det idag några kvartal senare känns som ett skämt när riskviljan idag är tillbaka på topp.

Jag är väldigt nöjd om hur jag hanterade min risk under dippen och det är någonting jag tar med mig. Jag är duktig på att sitta på händerna och har bra tålamod och det var skönt att få betalt för det. Men det är ingenting jag fått betalt för resten av året, om man säger så. I en intervju med Di i slutet av mars var jag “försiktigt positiv” kring marknaden. I slutet av april blankade jag OMX i när studsen till 1600 kom. Min target var kring 1450 med ett tidsperspektiv på 1-2 månader. Redan dagen efter jag la på positionen fick vi ett rejält nedställ och det gjorde att sålde mina säljoptioner rätt snabbt då jag fick bra betalt i optionerna pga en ny högre volatilitet.

Under året har jag även jobbat tillsammans med IG Markets där vi bland annat kört webinars om deras Turbo24 som blivit en attraktiv handelsprodukt. Jag tror många inte förstår möjligheten i att handla OMX dygnet runt och vilken edge det faktiskt ger. Jag och Mikrit har också fått möjligheten av att dela våra vyer kring case och marknaden vid olika tillfällen. De flesta är inspelade och finns på deras youtube-sida som finns här. För övrigt kör vi ett webinar i början av februari som ni hittar anmälningslänk till här. Även om vi inte kan ses på fysiska event på ett tag och agera mer personligen tycker jag det är roligt att få medverka och lyfta mina tankar kring marknaden för stunden och vad jag tittar på just nu och framåt. För mig har det varit nyttigt att ibland zooma ut och titta på det breda perspektivet istället för på den nitty gritty nivå jag vanligtvis jobbar med. Det ser jag fram emot att fortsätta med 2021.

I september fick jag möjligheten att gästa Erik Hansén där jag låter betydligt gladare och hungrigare än vad jag gjorde hos Alex i början av året. Det är alltid roligt att, precis som med webinars, få ta ett steg från skärmarna och faktiskt prata och fundera över vad det är man gör och marknaden i allmänhet. Erik ställer bra frågor där vi bland annat diskuterar tacksamhet för det jag gör och hur jag ser på min vardag.


I och med det kraftiga nedstället fick vi en extremt bra möjlighet att få vettiga inköpskurser på bolag som man i många år velat äga. Gjorde jag det? Jadå, ungefär i några dagar. Visst har jag en del grejer kvar men inte i den omfattning som jag önskar och framför allt hade tänkt att ha. Kambi och Kindred, två exempel på bra case där USA varit i pipelinen länge och pratats men ännu inte visat sig i kurserna. Kambi köpte jag runt 60kr. Sålde två dagar senare på 70kr. Det sammanfattar min handel under 2020 ganska bra. Jag har haft bra case och timing, men inte riktigt sittfläsk och kanske en tydlig plan över om det är en trade eller inköp. Conviction har saknats och saknas fortfarande här. Jag har lärt mig att jag har oerhört svårt i att blanda olika typer av trading eller om det är ett långsiktigt investerande. Jag behöver bli bättre på att vara tydlig och ärlig med positionen och med mig själv. Är det en långsiktig investering, swing eller skvalp. Det gäller att bestämma sig, acceptera utfallet och blicka framåt.

Hur som helst har det problemet bidragit negativ till att jag inte hängt med i den breda hås vi nu haft och fortfarande har. Och det i sin tur har spelat av sig i tradingen i form att jag kastar mig själv mellan trader och investerare och det är svårt att göra båda delar bra, som jag vill göra. Därför har jag under andra delen av året allokerat kapital till vettiga förvaltare som då istället gör det jobbet åt mig. Det tog ett tag att förstå och framför allt acceptans men att nu outsourcat både tid och engagemang då mitt intresse kring nyckeltal, branscher etc för stunden inte är det högsta. Trading har varit och är än idag min hemmaplan och jag jobbar konstant för att behålla min edge och fortsätta gnetandet, för det är den mest aktiva handeln som jag tycker är roligast och det är anledningen till att jag sätter på terminalerna varje morgon.

En sak som jag har gjort bra i år är att jag lyckats skickat ut de dåliga positionerna tidigt. Det kan vara större surdegar men också kortsiktiga dåliga positioner. Dåliga i form av analys, entry, och att man ibland saknar en tydlig tanke. Den hårda vägen har nu lärt mig att de tar mycket av min energi och uppmärksamhet vilket leder till att jag missar andra bra setups som jag vanligtvis skulle tagit utan att blinka. När jag väl stängt en dålig position får jag oftast en lättnadskänsla och det ska jag fortsätta med att göra. Först och främst skippa handla det jag inte känner mig bekväm eller kunnig i att handla. Fortsätta handla de marknader och aktier där jag hör hemma och gör det så bra jag kan. Varför handla med 25% size i en marknad som jag inte hör hemma i när jag istället kan fokusera all size och framför allt fokus till min hemmaplan. Det räcker med att göra en sak riktigt bra.

Under hösten firade jag fem år som heltidstrader och 2020 blev trots all volatilitet det år jag spenderat minst tid framför skärmarna. Det kan låta konstigt men jag tycker det säger en del om hur mitt mindset under året varit och fortsätt är. När jag var klar med studierna 2015 var tradingen min stora dröm och all min vakna tid och tankeverksamhet gick till trading. I år har jag varit snäll mot mig själv rent allmänt, fått tillbaka en bredare glädje för golf (tack till kollegan som tagit upp sin golf) och ett mer avslappnat mindset till att gneta in de sista kronorna på eftermiddagen. Jag brinner inte lika mycket för tradingen som jag gjorde förut och det är väl naturligt efter att ha pushat varje dag i några år. Jag lägger ingen vikt i det utan gör mer det jag känner för. Det kan säkert bero på att jag förut i min trading pushade mer för överlevnad och utveckling medans jag idag klart mognat.

Motivationen kommer och går för alla kring både marknaden och livet i allmänt. Och jag ser det inte heller som ett nederlag utan mer som en tacksamhet och en tillfällig nöjdhet. Jag förstår dock och inser problemet själv när jag skriver det här. Jag försöker att fortsätta vara ödmjuk i marknaden och rent strategimässigt med min edge. Men idag befinner jag mig i en bra balans kring jobb där jag kan mer “tillåta” mig själv att vara ledig när det känns segt framför skärmarna eller när jag vill göra någonting annat. Visst missar jag en hel del men vem vet, kanske det betalar tillbaka sig när jag nästa dag snarare kommer heltaggad för ett intervallpass än sliten och uttråkad av en vecka med seg handel.

Tradingdepån
Samtliga depåer hos Nordnet
CFD-konto hos IG

Sammanfattningsvis är jag oerhört tacksam över hur väl 2020 utspelade sig börsmässigt även om jag innerst inne känner att jag lämnat kvar mycket på bordet. Jag har däremot haft stenkoll på min risk över hela året. Ett år där jag samlat på mig mycket lärdom och erfarenhet som inte går att köpa eller att läsa sig till.

Ett stort tack till alla följare, IG Markets för vårt samarbete som jag värdesätter högt och mina kolleger som får dagligen gör mig till en bättre trader och person.

Det vita blanka papperet som jag startar varje dag med har varit min stora nyckel under året. Det har gett mig en bra balans mellan jobb och fritid och det kommer vara mitt fokus under 2021.

Hur marknaden och året kommer bli? Som vanligt ingen aning 🙂

/Ekka

Föregående

3650 dagar

 1. henrik

  Grattis! Fantastiskt resultat. Vad är det du handlar i din tradingportfölj, är det index, aktier, krypto, råvaror, valutor… , eller vad som du finner lämpligt för stunden? Lite tips hae inte skadat;)

  • Tack! Det är främst nordiska aktier. Det är svårt att ge tips då jag anser att man själv ska hitta sin strategi.

 2. Simon

  Helt ärligt vet jag inte vad man ska ut av att läsa det här, du skriver inte om några strategier hur du kommer fram till köp/sälj eller långsiktiga aktier/fonder som kan vara intressanta.

  Mvh

  • Anledningen till att jag inte ger tips på vad man ska köpa och sälja är att jag tror alla behöver lära sig och hitta sin egna strategi.

 3. Jonathan

  Grymt jobbat och kul läsning !
  Du är en förebild.

  Hög igenkänningsfaktor kring handeln.. Jag försöker alltid öppna med blankt papper men misslyckas 99% av gångerna:)

  Ps slå gärna ett slag för mer handel på småbolagslistorna hos dina kompisar på IG.

 4. Alexander

  ”Jag har under andra delen av året allokerat kapital till vettiga förvaltare som då istället gör det jobbet åt mig.”

  Förmodar att det är fonder som du menar här? Vore väldigt intressant att höra vilka förvaltare och fonder du valt att investera i?

  Allt gott!

  • Även om jag såklart styr en del själv har jag valt fonder med vettiga förvaltare men också allmäna och breda indexfonder. Alcur, Enter, TIN, SEB Chans/Risk, några av dom.

 5. Niklas

  Hur stor andel av EK är full size för dig idag och hur har dem förändrats över åren?

  • Full size i en position mot EK är svårt att säga. Tradingdepåerna kanske 30-40% av EK och i de varierar size allt beroende på vad det är jag handlar.

 6. henrik

  För att vara lite mer konkret: jag gissar du till stor handlar på stora rörelser i tex krypto, guld, enskilda aktier, troligtvis mest det senare. Men om en aktie nu faller, hur bestämmer du om den ska ner mer eller vända upp? Använder du en eller flera tekniska indikatorer, eller är det ren magkänsla, eller både och kanske? Inga detaljer behövs, bara lite nyfiken.

  • Jag behöver inte handla stora rörelser rent generellt men ja, aktier är huvudfokus för mig. Jag handlar price action, flöde, orderbok, positionering. Inga tekniska indikatorer men ja magkänsla i form av erfarenhet, absolut.

   • henrik

    intressant, tack. Är det alla aktier som är av intresse eller endast små obevakade cowboyaktier alternativt större mer likvida?

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning