Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Psykosbolagen

Hej alla traders, värdeinvesterare, småbolagsexperter och ni som inte vet vad ni gör här. Oavsett vilken kategori du tillhör är jag glad att du är här!

Vet ni? Det händer jättemycket på börsen nu, fast bara i de allra ALLRA minsta bolagen och det är vad jag tänkte dedikera dagens blogginlägg till. Som ni alla vet så har OMX och flera andra bolag på LargeCap under en längre tid (en lång tid för oss träders iallafall) befunnit sig i en nedåtgående trend som nu stannat av något. 
Sverige30 Cash (-)

Men den handeln som sker i de mindre bolagen (Aktietorget, NGM, First North) idag är helt absurd enligt mig. Jag har inte heller möjlighet att jämföra mot tidigare decennier men det jag upplever är på något sätt frustrerande och som jag skrev på Twitter för någon vecka sedan, haussen i småbolagen ger mig ångest. Idag kom till exempel True Heading med en tilläggsorder värd 285.000 kr. Jag tittade igenom tidigare kommunicerade ordrar från bolaget som varit i en betydligt högre skala än den som kom idag. Aktien som är väldigt illilvid (som mycket annat där ute) har tidigare besökt 40-öres-nivån vid positiva besked och gått några 10-tal% vilket inte är konstigt med tanke på hur tunn orderboken är. Men idag när någon kör upp 400k st på köp ca 100% upp när övriga ordrar ligger runt 5k-15k st finns det bara en väg och det är uppåt. Nu tog det ett tag och sedan blev han fylld. Jag ville inte prata om hur folk handlar och hanterar sin risk, det är upp till dom men det är det här som får mig att få ångest. Hur tänker man i det här fallet? HUR ska man ta sig ut när någon fyllt en order på 400k på 70 öre och nästa bidd är på 0,57 och där står det 15k aktier.

Och ovanför var bara en av många liknande händelser. Och nej, jag vet inte hur stor del av sin kassa den här personen sitter med men för mig spelar det INGEN roll, det handlar om hur man hanterar sin risk. Jag som många andra tradar på ett sätt som skapar oss kassaflöde, in, ta hem vinst om och om igen. Repeat, repeat. Många bäckar små har varit mitt recept och det kommer jag fortsätta med. Men jag tänkte att vi skulle titta närmare på hur riskviljan ser ut i de mindre bolagen då man ofta kan titta på OMX och se att den tappat knappt 20% från toppen.

Jag skulle vilja säga att en riktigt bra börstemperatur är småbolag. Vi kan ta en titt på Aktietorgets index. Det ser inte ut som någon bear-market i mina ögon..Skärmavbild 2016-08-18 kl. 20.38.44

 

Ok jag köper att Aktietorget innehåller många ”raketer” och att det finns kvalité bland småbolagen.. Absolut. Men det är inte heller någon nedåtgående trend i Small&Mid-cap. Vi tar väl en titt? Båda står nämligen i ATH! Fest!

Skärmavbild 2016-08-18 kl. 20.44.36 Skärmavbild 2016-08-18 kl. 20.44.06

 

Som sagt jag vet inte riktigt vad jag vill komma med det här inlägget men hit ner kom vi iallafall. Jag hoppas att det väckte någon klocka i era huvuden att OMXS30 kan vara ett missvisande mått när man tittar på sin avkastning om man äger småbolag. Jag hoppas det väckte en klocka i huvudet att småbolagen står högre än någonsin och att riskviljan är på topp. Den har inte befunnit sig i en bear-market och stannat upp för en eventuell större upprekyl utan haussen har funnits här länge och den ser ut att fortsätta. Idag startar man ett ISK med mobilen och är igång på 5 minuter, tar en titt i Aktie-gruppen på Facebook eller varför inte Placera.nu för att veta vilka aktier som är heta, man köper och aktien går 75% på en vecka och helt plötsligt ska det bli nästa Apple. Och vet ni vad? Man behöver inte ens betala skatt på vinsten!

Själv så kommer jag att försöka skalpa små rörelser i psykobolagen men även sitta på avbytarbänken. Och det med blandad framgång kan jag lova. Den (lilla) förtvivlan för psykosen som just nu pågår har lagt sig något tack vare att jag fick skriva av mig lite. Men jag förväntar mig inget annat att den tar ett nytt ATH under morgondagens handel.

Hur hanterar ni den här handeln?

Tack för att ni lyssnade! Var rädd om era pengar där ute…

Ekka

Föregående

Inför hösten 2016

Nästa

1 år som heltidstrader och frågestund

 1. Palle

  SMB Capitals Mike Bellafiore skrev något om att han många gånger bara suttit och skakat på huvudet åt hela marknaden och undrat ”what the ….. is going on?”. Jag tror att det bara är att konstatera att det mänskliga psyket kan göra riktigt konstiga saker med folk i givna situationer. Ibland finns det liksom inget svar när man frågar vad som står på.

  Jag gillar uttrycket ”psykobolag”. 🙂

 2. Palle

  Jag har några ytterligare tips kring vad du kan skriva om. Jag som själv bara är i början av min ”lite-snabbare-än-swingtrading-karriär” skulle gärna vilja veta lite mer kring hur du förbereder dig inför en börsdag. Kanske ett litet ”dagboksinlägg” från en dag?

  Annars tycker jag att många som bloggar (eller lägger upp filmer på YouTube) om trading skriver lite för allmänt kring sin handel. Jag förstår såklart att man inte vill gå in för detaljerat i exakt hur man handlar, för att inte avslöja sin edge, men det skulle vara kul att få åtminstone något lite mer detaljerat kring en trade. T.ex. förberedelser, vilken programvara man använder för analyser, handel, nyheter och hur man sorterar ut lämpliga aktier att handla i. Ni som dagshandlar verkar inte jobba på samma sätt och det vore kul att få en lite djupare inblick i din handel, mer än att du ”bara kollar på prisnivåer” ;-), vilket inte säger en nybörjare så mycket.

  Sådär, det var några tankar för dagen.

  Mvh // Palle

  • Intressant Palle! Absolut det tar jag med mig, uppskattar tipset.
   Det kommer framöver!

  • Samuel

   Håller med Palle, detta skulle vara intressant och skulle säkert dra en hel del läsare!

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning