Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Skillnaden mellan Cash-index och termin

Såhär i utdelningstider kan det vara aktuellt att ha koll på skillnaden mellan cash-index och termin när man handlar. Först och främst så ska vi konstatera att man inte kan handla OMXS30-index. Alla produkter som ni säkert tidigare handlat eller hört talats om som Bull/Bear, Minilong/Minishrt och Warranter handlas mot termin som underliggande. Det är terminen som påverkar prissättningen på varje produkt.

OMXS30-terminen följer OMXS30-index. Men skillnaden är att den inte kommer vid varje optionsmånad att noterar samma pris som index gör. Terminspriset beräknas inkl. ränta och minus utdelningar. Det är därför det inte går att köpa Bear OMX dagen innan ett större bolag handlas utan utdelning, det finns inga gratis luncher. Och det är också varför terminspriset ibland kan ligga högre än cash-priset när det inte finns några utdelningar i indexet. Sverige30 Cash justeras vid utdelningar till fair value.

Erik Hansén som är marknadsanalytiker på IG har skrivit en liten beskrivning av vad som händer om du har en position i Sverige30 Cash när ett bolag i OMX genomför utdelning. Det kan du läsa om här.

Tittar vi på de olika kontrakt du kan handla hos IG så finner vi både Sverige30 Cash och Sverige30. För att enkelt titta på skillnaderna har jag gjort en tabell:

Sverige30 Cash Sverige30

Räntekostnad

2,5 % utöver den
aktuella interbankräntan, ex. STIBOR*
Ingen

Spread (ord. öppettider/övrig tid)

0,50 / 1,50 0,75 / 1,50

*Mer om avgiften

Kort och gott så passar Sverige30 Cash dig som handlar på kortare sikt och stänger din position innan slutet på varje handelsdag. Du slipper räntekostnaden och får en lägre spread. Har du istället en längre placeringshorisont på OMX-index är Sverige30 mer lämpligt. Du får en något högre spread men du betalar ingen ”övernattningsränta” på din position.

IG2
Den terminen som handlas just nu är OMXS305E. Den handlas för tillfället ca 13 punkter under OMXS30-index. Och detta pga som sagt kommande utdelningar fram till nästa lösen, som för övrigt sker 15/5. Men kom ihåg att både Sverige30 Cash och Sverige30 handlas mot samma termin, men där Cash är justerat för att ha samma värde som OMXS30-index.

Föregående

Grafer inför kommande vecka

Nästa

OMX inför nästa vecka

 1. Alexander

  Hur fungerar Sverige30 när börsen är stängd. Det är VÄLDIGT vanligt att börsen handlas inom förutspådd tradingrange men så handlar datorer upp Sverige30 mellan 03-05 och OMX öppnar 10 punkter upp eller ned. Hur kommer detta sig och hur fungerar det att de kan styra hela index med så pass många punkter när börsen är stängd?

  • IG ställer priser i OMXS30 utifrån flera aspekter. Den tar hänsyn till rörelserna i S&P500 och Eurostoxx. Men den påverkas även av kundernas handel. S&P500-terminen är öppen dygnet runt, så när den går ner på natten går även OMXS30-indikationen ner.

 2. Phille

  Om man vill hedga sin aktieportfölj under längre tid, vad är billigast då? Kan inte hitta vad räntekostnaden är för nasdaqs standardiserade OMX terminer? Är det så att man får ränta när man går kort och får när man går lång? Hoppas du förstår vad jag menar 🙂

  • Det stämmer, men då vi har negativa räntor är det lite speciellt idag. Men om du vill ligga ett längre tag på en position på IG ska du välja terminen och inte cash. Det är 0,2 pkt större spread men du betalar som sagt ingen ränta på positionen.

 3. Rolle

  Vad händer om jag glömmer rulla terminen innan slutdatumet?
  vad blir det för konsekvenser? blir det debitering av något slag eller förlorar jag säkerhetskravet? vilka avgifter kommer jag dra på mig?
  Menar de terminer som finns på IG

 4. Johan

  hej, Varför skiljer sig Sverige30 cash index i PRT mot OMX30 index i Hitta kursvinnare senaste dagarna? Tex 2 gröna staplar i PRT ocg 2 röda i HK. När Peter Nilsson drar marknadsläget så visar han i PRT och drar slutsatser på hur det ser ut där med candle sticks tex, men jag tycker det ser annorlunda ut i HK.

  • IG kör väl handel dygnet runt och därför kan det diffa. Jag vet inte hur Hitta Kursvinnare jobbar.

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning