Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Spaningar inför 2017 med Börsfågeln

Hej allihopa! Vi tänkte lite kort och gott gå igenom vad vi tar med oss från 2016 och vad vi förväntar oss av trading-året 2017. Hoppas det är någon tanke eller kanske ett case som du tar med dig in till 2017 och gör det året till ett bra år utifrån dina egna erfarenheter och förutsättningar,


2016
– Vad har handlats?

Hösten 2015 innehöll för oss båda väldigt mycket Fingerprint. Aktien bjöd på en enorm volatilitet och omsättning. I och med bolagets intåg i OMXS30 resulterade det i lägre omsättning och dessutom lägre spread. Tidigare strategier gav inte lika bra resultat, vilket också gjorde att många traders lämnade aktien och volatiliten sjönk. Däremot på events och nyheter bjuder aktien ofta på möjligheter men det är inget bolag som vi handlade varje dag 2016 som vi gjorde under hösten 2015.

Detta ledde till att man flyttade över sin handel till småbolag, som under 2016 har bjudit på bra volatilitet och likviditet, allt nådde sin spets under sommaren då bolag kunde spåra helt brutalt på i stort sett ickenyheter. Trots att de lugnat ner sig lite, är volatiliteten och likviditeten fortfarande hög i de mindre bolag på börsen.

Handeln på large cap har minskat för bådas del då rörelserna i de större aktierna varit svårberäkneliga då “strecket” tenderar att styra aktien som de vill oavsett om det kommit news eller dylikt. 2016 blev året då man förstod att man ska ta rygg på strecket. Även vid rapporthandeln speciellt för Q3, uppstod många situationer där den faktiska kvaliteten på rapporten blev mindre viktig än om stora aktörer ville in/ut.

– IPO
Har varit helt galet. Strategin “teckna-sälj” uppkom under 2015 och fortsatte utan tvekan in i 2016. Dagens industri, podcasts och framför allt sociala medier har bidragit stort till att det blivit “household” med teckna-sälj. Vi har varit med i majoriteten av de populära noteringarna men blivit allt mer selektiva under senare del av året.

– Kort om marknaden i sig
Året har präglats av många politiska och “oväntade” events. Som ni vet har vi haft några “black-swan-events” som inte blivit några sådana events med tanke på att det enda man skulle gjort var att köpa dippen. Vilket i sig resulterat i mindre overnights för bådas del, better safe than sorry har varit något vi har hållt fast vid.


2017

– Vår trading
Som 2016 avslutades fortsätter nog även detta år. Det blir mycket handel i småbolag där volatiliteten och likviditeten finns. Vi pratade tidigare om “strecket” som tenderar att styra riktningen i större bolag är något vi tar med oss till kommande rapportperioder eller större nyhetsevent. Att ett bolag kommer in med en dålig/bra rapport spelar mindre roll när en eller flera större aktörer bestämt sig för att sälja/köpa aktien och utnyttja likviditeten.

Börsfågeln vill bli bättre på att öka positionen när man får traden med sig i aktier som har starka flöden i sig och möjlighet att trenda. Tankarna kring overnight positioner blir att successivt minska denna typ av exponering fram emot våren. Sluta försöka handla tillbaka småförluster i ett papper, när de inte finns en trade där att hämta (overtrading).

Ekka fokuserar på att utveckla sin trading med hjälp av ökad size men även ge positioner lite längre tid och tålamod. Jag tenderar att ofta vara rätt på bollen och ha bra tajming med entry så det är framför allt exit som kommer vara det område som det specifikt kan bli bättre i min trading under det kommande året. Vid sidan av börsen har jag även några projekt där jag vill utvecklas som person och bygga erfarenheter i form av egen företagande.

– IPO
Det är både spännande och kul att bolag noterar sig på börsen men båda är överens om att man bör vara försiktig med det man tecknar under det kommande året. Bolag med spännande affärsidéer är alltid kul att följa men det finns också en hel del skräp där ute som gör oss mer selektiva. Då tilldelning brukar vara minimal tenderar det vara en liten del av vår intjäning, men vem tackar inte nej till några gratis luncher när spännande bolag sätts till en attraktiv värdering.


– Case
Börsfågeln
Köp:
• Starbreeze
• Ericsson
• Köp dippen första månaderna 2017
Sälj:
• EVO
• Teleoperatörer
• Er bostad 😉

Ekka
Köp:
• Balder (tror vi kan se 200 kr igen under 2017)
• H&M (tror den har begränsad nedsida)
• MTG (Tycker de är rätt ute på E-sport, halkat efter OMX senaste 3 åren)
mtg
Sälj:
• myFC (så fort tradingen (likviditeten) försvinner kommer den sakta dö ut, sett många sådana case som TC Tech, Alelion, PowerCell m.m. Behöver inte ske närmsta månaden men långsiktigt tror jag det är ett sälj..)
• Era förlorare (Satsa på era vinnare istället för att tro/hoppas på att era förlorare kommer återhämta sig)
• Boliden (Gick upp över 100% under 2016 så jag tror uppsidan är begränsad, haft mycket medvind i USD/SEK + råvaror)


– Generellt vad vi tror om marknaden
• Småbolag populära iaf första halvåret
• Kronan kommer fortsätta försvagas mot dollarn.

Ekka tror på ett mellanmjölksår men Börsfågeln tror och hoppas på ett volatilt år som börjar i tjurenstecken med rullar över i April i samband med utdelningarna.

Stängning index OMX samt S&P
Börsfågeln tror –
OMX stänger året på: 1350 (-11%)
S&P stänger året på: 2050 (-8,5%)
Ekka tror –
OMX stänger året på: 1550 (+2%)
S&P stänger året på: 2250 (+-0%)


Tack för oss!

Föregående

Några trades från en kort handelsvecka

Nästa

Några tankar om marknaden idag

  1. Palle

    Kan du förklara bättre vad ”strecket” är och hur man tar rygg på det/dem? Varför kallas det ”strecket”?

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning