Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Strategi: Arbitrage i OMX-terminen

Idag tänkte jag gå igenom en strategi som går ut på att handla en differens i terminen i efterhandeln och var CFD-mäklaren IG Markets ställer sina priser i terminen under samma tidpunkt.

Som alla kanske inte vet så är efterhandeln i terminen öppen 17:28-17:45 där likviditeten är varierande men också volatiliten. Detta gör att det kan uppstå rörelser som går att nyttja och hedga innehavet direkt mot IG-markets. Jag ska förklara närmare.

IG Markets ställer två kontrakt på OMX, Sverige30 Cash och Sverige30. Vad det är för skillnad på dom och varför de har olika priser förklarade jag tidigare här. Det som är intressant i strategin är att titta priserna i Sverige30, det är priser direkt mot den riktiga terminen. Men efter kl 17:25 ställer IG egna priser och det är just den differensen mellan deras Sverige30 och OMX-terminen som vi ska ha handla.

Jag ska försöka illustrera med screenshots och vad man bör tänka på när man väl tar positionerna. Här ser vi vilket kontrakt det är vi ska handla, kontraktet byts vid varje lösen så det gäller att hålla sig uppdaterad med aktuell termin och kontrakt på IG.


Sverige30

term


arbii

Såhär såg det ut runt 17.30-tiden en dag denna vecka. Här ser vi att det är ca 1 punkt i skillnad mot terminen och IGs terminspris. Vi kan köpa till 33,25 på IG och sälja 34,25 i terminen. Jag brukar vilja ha helst 1,5 punkt i spread innan jag tar position.


Värt att tänka på: Handla cash kontraktet då det har 0,25 pkt mindre spread (men du betalar ränta på positionen, motsvarande 0,1pkt i nuvarande räntemiljö). Men jämför alltid terminspriserna och inte IGs cashpris mot OMX-terminen. Gör det inte över helgen då du betalar ränta flera dagar, ta då istället terminskontraktet på IG.

Handla inte terminen i ISK. Det kan bli fantastiskt om man får “vinsten” på ISK men betydligt sämre om får förlusten där. Därför vill man ha en neutral skatteposition.

Tänk på ditt courtage hos din mäklare, hos IG betalar du inget courtage men tänk på att ha tillräckligt med pengar på kontot för att matcha säkerhetskravet och eventuella svängningar i innehavet. IG ställer priser dygnet runt vilket gör att man även kan ta hem en del vinst alternativt öka IGs innehav om man tror att morgondagens öppning blir till ett lägre eller högre pris. Det där kan ni.

Och viktigast: Tänk på att det är svårt att bli matchad en större storlek på IG under dessa handelsstider. Priset hos IG påverkas inte bara av rörelser i DAX/SP/EUROSTOXX utan även hur kunderna handlar, vilket gör att priset på kontraktet kan variera mycket med tanke på att det är relativt stor aktivitet på IGs kontrakt. Jag brukar jobba med 5 kontrakt i taget.

Har ni inget konto hos IG får ni gärna höra av er till mig så hjälper jag er komma igång i plattformen. Dessutom får ni ProRealTime gratis av IG förutsatt att man gör 4 trades per månad. För att handla terminer och optioner behöver ni skicka in avtal för att kunna få tillgång till dessa, se till att fixa det också. Finns hos både Avanza och Nordnet. Har ni frågor och behöver hjälp, kontakta mig här eller skicka ett meddelande via Twitter!

Lycka till!

Föregående

Resultatet för november

Nästa

Min trading 2015

 1. Strindberg

  Du har en del intressanta inlägg. Jag undrar om du inte kan göra så att man kan följa dina inlägg med RSS alternativt att man erhåller ett mail när du har skrivit ett nytt inlägg.

  Mvh

 2. Mattias

  Tjenamors Ekka, intressant blogg 🙂

  Tänker på en grej, du säger: “Handla inte terminen i ISK. Det kan bli fantastiskt om man får ”vinsten” på ISK men betydligt sämre om får förlusten där. Därför vill man ha en neutral skatteposition.”

  Kan du precisera lite hur du tänker när du säger att det är sämre om man får förlusten där. Tänker på hur det räknas ut så att säga. Hur påverkas värdet rent skattetekniskt på ISK om terminen handlats där med förlust?

  Mvh Mattias

  • Hej Mattias! Kul att höra!

   Då strategin utgår ifrån att du också handlar på IG och gör riskfria vinster vill du ha samma skattesats på ditt vanliga konto som du har på IG. IG har inte ISK och därför vill du inte ha en position på IG mot en position på ISK.

   • Mattias

    Aha jaja då är jag med. Tack för svar!
    Handlar du terminen själv aktivt eller hedgar du övriga positioner med den mest?

    • Jag handlar terminen väldigt sällan men den har en stor del av min skärm då jag gillar att bevaka sentimentet på börsen och ha tillgängligheten att handla den.

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning