Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Strategi – Lägg risken på emittenten

Den härliga Twitterikonen @expertdirekt skrev igår lite om en strategi där man vill lägga risken på emittenten när man handlar börshandlade produkter. Jag tänkte förklara lite närmare.

Strategin går som sagt ut på att lägga risken på emittenten. En emittent är en aktör som utfärdar börshandlade produkter som Bull/Bear-certifikat, Turbowarranter och Minifutures. I detta exempel kommer jag att titta på Minifutures. Först och främst måste vi ha en emittent som har sin stoploss på samma nivå som finansieringsnivån. Vilket betyder egentligen att när stoplossen i produkten går så blir produkten värdelös och försvinner från ditt konto efter någon vecka. Vad jag vet så finns det bara två aktörer som har det vilket gör det enkelt för oss att begränsa sökandet av produkterna. Commerzbank är med deras BEST-produkter en emittent som har stoplossen vid finansieringsnivån. Vi kommer att spekulera i deras BEST-produkter och Commerzbank avslutar sina produktnamn med CBK. Tex B SHRTOMX QR CBK som är en Minishort på OMX. BNP Paribas ställer även ut Turbowarranter där stoplossen är densamme som finansieringsnivån.

Nog om det, nu till strategin.

För att lägga risken på en emittent ska vi handla Minifutures så nära stängning som möjligt. Värt att notera att produkterna stänger 17.25 och emittenten kan dessutom försvinna ur orderdjupet några minuter innan pga volatilitet eller andra skäl. Så se till att köpa produkterna med tidsmarginal, runt 17.20 kan vara ett bra riktmärke.
Hitta en minifuture via CBKs hemsida, välj deras BEST-produkter och sortera efter högst hävstång. Högst hävstång hittar vi de produkter som har närmast till stoplossen.

 

Skärmavbild 2015-10-04 kl. 12.35.13

 

I skrivande stund var B LONGOMX SE CBK den Minilong som har högst hävstång, men stirra er inte blind på hävstången. Jag ska förklara mer sedan. Vi ser att B LONGOMX SE CBK har en stopnivå och finansieringsnivå på 1389,143. Når OMXS30 den nivån förfaller produkten värdelös och allt innehav i produkten tappar sitt värde. Vi leker med tanken att OMXS30 handlas runt 1393 vid stängning och vi här ser vi en möjlighet på att vi har en negativ öppning imorgon vid 1380. Då köper vi 1000 st (1000 kr per punkt i OMX då deras produkter i regel har paritet 1:1 med OMX) för tex 5 kr styck. 5000 kr totalt. Samtidigt tittar vi på en Minishort i listan, helst med så hög hävstång som möjligt för att inte ta upp onödigt kapital från din portfölj. Vi köper lika många Minishort som vi köper Minilong för att undvika marknadsrisk. Det vill säga om OMX öppnar positivt till nästa handelsdag har vi fortfarande förlorat lika mycket i Short-produkten som vi tjänat i Long-produkten, utöver den spread som finns i produkterna. Så var inte orolig om att du köpt Minilong för 5000 kr och Minishort för kanske 25000 kr. Det är antalet som vi fokuserar på och här ska jag förklara varför:


Index står i 1390:
Minilong står i 5 kr
Minishort står i 25 kr
Och du har ett innehav med 1000 st i vardera.

Index går upp nästa dag till 1400 och nu är värdet i produkterna:
Minilong står i 15 kr (+10000 kr)
Minishort står i 15 kr (-10000 kr)
Du har med andra ord inte gjort någon förlust, därför är det viktigt att fokusera på antalet Minifuture och inte portfölj-värdet i vardera produkt.


Men det vi vill med strategin är som sagt att vi öppnar så långt under 1389 som möjligt tills nästa handelsdag. Vi vill knocka Minilong-produkten. Har vi en istället minishort nära stoploss vill vi så klart att det ska bli en så positiv öppning till nästa dag.

Som jag gav på förslag ovanför handlar vi B LONGOMX SE CBK som har en stoploss vid 1389,143. Vi har köpt den Minilong-produkten för 5 kr st och även en minishort för 25 kr st. Index handlas vid 1392 innan stängning.
Vad händer då om vi öppnar på 1380 dagen efter?
B LONGOMX SE CBK kommer att knockas och ditt innehav i produkten blir värdelöst.
Din minishort däremot gör en vinst på 12 punkter (Från 1392 till 1380) och den är nu värd 25+12 = 37000 kr.
Du har nu gjort en förlust på 5000 kr och en vinst på 12000 kr, ett resultat på 7000 kr netto. Helt riskfritt!

Värt att notera att priset på BEST-minifuturesen innehåller en gap-risk som gör att CBK tar en avgift för denna risk så klart. Jag har kopierat en text från dokumentet om produkterna och hela dokumentet finns att läsa här.

Eftersom avståndet mellan Stop loss­nivån och Finansieringsnivån är noll, kommer en Mini Future BEST att förfalla värdelös då Finansieringsnivån nås. Sett från emittentens synvinkel existerar ingen säkerhetsbuffert som hos en klassisk Mini Future, vilket ökar risken för en stor förlust om marknaden tar ett språng förbi Finansieringsnivån. Detta benämns som emittentens ”Gap risk”, och är en kursrisk som emittenten måste ha kompensation för. Därför kommer en Mini Future BEST handlas till en premie gentemot motsvarande klassiska Mini Future. En Mini Future BEST har därför ett högre pris. Premien kan sägas vara kostnaden för den extra flexibilitet och hävstång en Mini Future BEST erbjuder investaren, då den förfaller senare och därmed kan handlas längre än motsvarande klassiska Mini Future. Premien går helt förlorad då Stop loss­nivån nås. Investeraren vet därför alltid vad den maximala kostnaden blir för en extrem marknadsrörelse. Det är därför relevant för investeraren att jämföra bufferten hos en klassisk Mini Future mot premien i motsvarande Mini Future BEST för att se vad som är en passande investering.

Denna strategi går även att tillämpa på aktier, lämpligen inför rapporter. Det går även utmärkt på andra index som tyska DAX som ni flesta vet är ett volatilt index.


Vill man dessutom säkra hem vinst redan på kvällen finns det möjlighet att handla OMX eller DAX hos IG. Ser man att OMX går ner till 1380 på kvällen tack vare en negativ utveckling på den amerikanska börsen kan man redan då longa OMX om man är kund hos IG. Det blir då som att du säljer dina Minishort på 1380. Hör av er om ni vill att jag ska förklara närmare. Vill ni dessutom följa OMX-indikationen som IG erbjuder gör ni det här.

Notera att det inte är någon reklam från CBKs sida utan det är jag som försöker hjälpa er att tjäna pengar riskfritt på aktiemarknaden genom att lägga risken på emittenten!

Med reservation för stavfel… 🙂

Over and out

Ekka

Föregående

Jag har tagit steget

Nästa

Rapportdags i SKF

 1. Ekdahl

  Bra sammanfattning!
  Ett problem, om vi tar ditt exempel, blir om vi öppnar på säg 1388 då har vi tjänat 4 k på den korta men förlorat 5 k på den longa. Men detta borde kunna täckas av övriga vinster och får väl ses som en om kostnad

 2. Magnus

  Hej, bra skrivet. Men om man istället hade köpt minilong för 25000 och minishort för 5000 hamnar man ju -7000. Eller har jag missat nåt?

  • Ja det stämmer. Tänk på att du ska ha lika antal minifutures oavsett pris. Då har du en marknadsneutral position.

 3. Jocke

  Tjenare, bra inlägg, har tänkt på samma sak. Men något jag tänkte på nu när jag läste är: Kan dom knockas i callen? Nu när vi ändå leker med tankar.. Tänk att vi köper när index står kring 1393 men sen går börsen bananas och callen går vid 1389, knockas våran lång redan då? Sen har vi otur och öppnar typ 1410… Vad blir konsekvensen? 🙂

  (Man kan skydda sig med IG genom att handla där om den knockas, men om vi bortser från detta)

  • Jag tror att certfikaten kan knockas i callen, jag ska kolla upp det. Ja det är ju inget scenario vi skulle vilja ha. Återkommer.

   • SirSnål

    Har ers höghet forskat vidare? Sitter här fullsmetad med likvider inför valet ?

    • Vi pratade med Avanza för ett längre tag sen och har för mig att de kunde knockas i callen. Kan ha fel samt att det kan vara olika beroende på emittent.

 4. Intressant strategi! Dessvärre var detta rena grekiskan för mig eftersom jag aldrig handlat med dessa produkter. Har dock ett demokonto på IG så det hade vart kul att prova på.

  Jag vore väldigt glad och tacksam om du kanske kunde göra nån guide/instruktion på hur man skall gå tillväga?

  Mvh
  Ekonomisk Trygghet

 5. Andreas

  Tack för intressant strategi!
  Har handlat mini futures men ej BEST tidigare. Högst hävstång idag har B SHRTOMX QW CBK. Slutkurs enl commerzbank: Köp 13,67 Sälj 14,02. Finansieringsnivå/stoploss 1466,304. OMXS30 stängde på 1457,15. Teoretiskt värde är därmed 1466,304-1457,15=9,154. Detta borde varit priset om det varit en vanlig mini future. Jämför detta med säljkursen 14,02. Är det detta som är commerzbanks extra riskpremie? Vid en knockout av denna vid ett gap imorgon måste vi alltså ha 14,02-9,154=4,866 punkter innan vi når break even. Vid en knockout under dagen så förlorar vi 4,866. Hedgen kompenserar ju inte för detta. Vi betalar alltså ca 0,3% för chansen att den ska stängas i ett gap med risken att den stängs nästa dag. Personligen blir jag skeptisk till den dealen. Är detta förklaringen att detta inte är en gratis lunch? Eller tänker jag helt fel? Vore också intressant att höra hur ni tänker om det inte blir en knockout pga gap men man sitter kvar med båda benen i positionen under följande handelsdag. Hur agerar man då? Är det ett bet på att få ett gap eller en position som man behåller tills den bli knockad? Då sitter man ju med risken att den knockas under dagen men man slipper transaktion/spread kostnad. Mvh Andreas

  • Jag har inte tittat närmare på risk-premien/gap-risken. Kom ihåg att du inte får räkna med callen/stängningen på slutskursen i CBK då de ställer priser till 17:25. Men i princip är din uträkning korrekt.

 6. Nicolas

  Hej Ekka,

  Grymt inlägg. Tack för det!
  Jag har testat detta fiktivt några dagar nu, och jag upplever en relativt stor kostnad de dagar den ena futuren inte stoppas ut. Hedgen funkar ju, men jag upplever att jag ständigt gör ganska stora förluster (4-7%). Jag antar att detta är på grund av att finansieringsnivån (och premien + räntan?) räknas om. Jag tänker mig att det inte är tänkt att fungera såhär, har du något tips på hur jag bör tänka när jag vill stänga positionerna?
  mvh

 7. Niklas

  Denna strategin hade väl fallerat vid Brexit omröstningen, först går OMX kraftigt upp 1360 sen rakt ner mot 1240, måste förlorat på båda hållen?!

  • Det vet jag inte, strategin hade du tagit när OMX var vid 1360 och inte tidigare. Säg att du hade trott på en bremain och hittat på en minifuture som hade stopp på 1370. Hade de stannat hade vi kanske öppnat på 1380 och du gjort 10p. Däremot så hade en brexit gjort att du inte hade vunnit något.

   • Niklas

    Tänkte att man gick in på torsdagen innan börsens stängning och hade handlat mini futures. Jag kanske tänker fel här, kikar oftast på IG´s Sverige cash, utlöser emittenten stoppar även om indexet inte varit uppe på t.ex. 1360 under öppningstid men under natten?

    • Hej, ursäkta för ett segt svar. Handeln på IG utanför börsens öppettider är ingenting som är “officiellt” och det vill säga att inga emittenter knockar sina produkter pga priset hos IG.

     • Niklas

      Hej,
      ingen fara, ok, bra att veta!
      Tack för svaret!

 8. The delusion of Bitcoin Gold is to make
  Bitcoin defense
  decentralised
  besides. Satoshi Nakamoto’s unachievable
  discerning of “one CPU one vote” has been altered
  away a materiality
  where the confer and assigning
  of defense
  gear has or learned collection close dead
  as abject
  near a further petite nonentity
  of reasons, any
  of which suffer
  championing
  busy
  in dirty
  convention fronting pull laborers
  and the Bitcoin mesh
  as a unabridged
  . By ever-changing Bitcoin’s proof-of-work rule
  from SHA256 to Equihash, each
  of the distinguished SHA256 defense
  gear disposition
  be noncurrent
  equating defense
  the Bitcoin Gold blockchain. Thus, Bitcoin Gold disposition
  care an time
  equating legion advanced habitual being each
  atop of the bearing to partake in participation in in in the defense
  fleshing dead
  with widely-available consumer object that is manufactured and circulated
  near positive mainstream ta. A likewise
  decentralise, universal defense store
  is likewise
  conscious and likewise
  in limit with Satoshi’s recent vision.
  What purse should I clout my BTC in to fabricate certainly I testament catch BTG?
  Some billfold ballplayer
  energy you manage
  way
  to your BTG, patch others ballplayer
  disposition you to get
  added
  abstract
  bitcoin for gold and silver
  bitcoin gold 2.0
  bitcoin gold 25.10
  bitcoin gold algorithm
  bitcoin gold and coinbase
  bitcoin gold announcement
  bitcoin gold bitstamp
  bitcoin gold block number
  bitcoin gold claim
  bitcoin gold coinbase
  bitcoin gold date
  bitcoin gold deadline
  bitcoin gold download
  bitcoin gold exodus
  bitcoin gold expected value
  bitcoin gold fork coinbase
  bitcoin gold gatehub
  bitcoin gold gdax
  bitcoin gold guide
  bitcoin gold hard fork countdown
  bitcoin gold how to claim
  bitcoin gold in bittrex

  movements. Verified billfold that support BTC and BTG side-by-side testament be catalogued
  on the Bitcoin Gold limited side. We testament post guides
  exemplifying retrieving BTG from the about diarrheal
  wallets, containing Bitcoin Core, Electrum, Mycelium, metallic goods wallets, matter wallets, and more.
  do bitcoin atms give cash

 9. Johan

  Fungerar den här, jag måste säga eminenta(!), strategin fortfarande? Den har ju några år på nacken men den är ungefär exakt vad jag låg och funderade på igår kväll..

  • Bra fråga! Jag har inte kört den på väldigt länge så har ingen aning om hur mycket emittenterna ställer nära knock, speciellt med den vollan som varit.

 10. Carl Nordgren

  Hej Ekka, jag har köpt och salt lite bull och bear cerfikat ett år. Idag försvann plötsligt ett GAS-cerfikat ur min lista på Nordnet, Ser inte att jag har kvar det alls, trots att jag investerat en hel del pengar I det , vet du om det kan hända? Att ett cert. bra försvinner sådär? Tacksam för svar, tänkte de var som fonder att de finns med går upp och ner liksom. Mvh C

  • Hej, bäst är väl att du kontaktar Nordnet och kollar vad som har hänt. Kanske har certet knockats och förfallit värdelöst? Svårt för mig att säga!

 11. Lasse Davidsson

  Hej
  Minifutures LONG AVA Silver 92 ska följa underliggande tillgång. Silver.
  Varför är det “märket maker” som sätter priset och vad är det som bestämmer det han sätter?

  MSE bestämmer alltså själv vilket pris det ska vara på den minilongen?

  • Hej. Ja det är market maker , MSE i samarbete med Avanza. Det ska spegla underliggande termin antar jag, tänk på valutan också.

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning