Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Svar på frågestund

Äntligen, nu är frågestunden genomförd. Det har kommit in mycket frågor vilket varit långt över min förväntan, skitkul!

Först och främst vill jag tacka för all den tacksamhet och alla fina ord om det jag gör och hur det gått för mig. Inte minst också för att ni verkar uppskatta det jag delar med mig av. Det är oerhört roligt och det är också skälet till att jag fortsätter blogga. Så ett stort TACK till ER. Jag har skalat ner det till rena frågeställningar med eventuella bakgrunder till den personen som ställt frågan. Bakgrunden har jag behållt i syfte i att ni kan känna igen er själva i personens situation inom aktiehandeln. Alla frågor publiceras utan personuppgifter/mail etc. för att hålla det konfidentiellt mellan mig och personen som ställt frågan, men jag tror inte att det kommer vara några problem att hitta sin egen fråga. Många funderingar speglar av sig i varandra men jag har inte tagit bort någon fråga. Jag vill att allas spörsmål ska få bli besvarade, så se det som en repetion eller scrolla bara vidare. Har någon fråga kommit bort så ber jag om ursäkt för det men skicka in den igen så ser jag till att svara på mailet!

Svaren kan uppfattas som korta och strikta så har överseende med det, huvudtanken är att ni ska orka läsa igenom allting. Jag antar att det kommer komma en del följdfrågor vilket passar bäst i kommentarsfältet så även andra får ta del av det! Nog om det, jag ska inte trötta ut er, nu kör vi! Enjoy!


Grafen du la ut på twitter, hur har du finansierat din vardag? Från samma konto grafen är ifrån?

– Jag har ett annat konto som täcker mina kostnader i min vardag, så nej grafen innehåller inte några uttag.

Om du delar upp dina Tradingstrategier i procentdelar, hur ser avvägningen ut ungefär? Nu pratar jag främst aktiehandel på mid/smallcap. Ex. 80% köp/säljflöden 10% nyhetshandel, 8%TA, 2%tur. 😉

– Jag skulle säga 75% köp/säljflöden, 20% nyhetshandel, 4% TA och 1% otur 😉

Ponera en person med stort kapital nog som vill ge sig på börsen, och försöka försörja sig på den, men dennes kunskap på sin höjd kan klassas som nybörjare. Om du skulle coacha denna person, vad är de första viktiga grejerna du skulle lära honom?

– Jag skulle försöka få den personen att inte räkna med lönsamhet direkt, få honom att ha en budget reserverat för det och en bunt tålamod. Om vi pratat själva handeln så är det svårt att säga beroende på vad personen vill och ska handla. Pratar vi aktier som jag är bättre insatt i är det viktigt att läsa (och förstå) nyheter, förstå grundläggande om orderbok och orderläggning.

Hur väljer du ut vad du ska handla? Omsättning, volla, nyheter.. ? Hur många % av ek (trading ek) riskar du vid varje trade? Tradar du med stöd, motstånd, trendlinjer, volymområde?

– Jag har ett par bolag som jag ofta är i och vevar, annars handlar det om precis det du säger, omsättning, volla och nyheter. Hur mycket jag riskerar i varje trade har jag inte stenkoll på, det varierar utifrån vad det är som händer och hur det känns. The market can stay irrational longer than you can stay solvent..

Hur många procent är typ ”standard” för dig innan vinsthemtagning? Själv känner jag att jag tappar många vinster pga att vänta på för mycket.

– Jag jobbar inte i % utan endast i absoluta tal. Precis som du säger kan jag också känna igen dig i att man säljer för tidigt, men man måste komma ihåg att det är omöjligt att pricka toppen. Ett sätt kan vara att skala ur positionen, sätta resterande del på en stoploss och ge den lite mer tid.

Kör du En lönsam setup som står för majoriteten av din avkastning, eller är det fördelat på flera? Beskriv gärna processen hur du hittade den? Provade du ett antal i början som du noggrant följde upp i excel? I grova drag vilken typ av handel ligger till grunden för din framgång?

– Jag har några andra strategier som bland annat kan köra spreadar mellan tex SEB A/C och SSAB A/B. Men anser fortfarande att det är en del av min tradingstrategi och det är ingenting jag separerar min lönsamhet emellan. Jag handlar inte enligt quants där jag för statistik för varje trade, utvärderar m.m. Det gör jag inte. Utan jag handlar aktier utifrån vanlig grundläggande strategi där jag försöker köpa positiva nyheter, när aktierna gått ner för mycket eller går kort när den ser svag ut alt. gått upp för mycket. Grunden i framgången tror jag är ett bra tålamod och har jobbat många bäckar små i samband med att jag försökt kapat förluster.

Hej! Jag är relativt ny på aktiemarknaden, vill lära mig att göra egna analyser så jag vet om bolaget jag tittar på är köpvärt eller Inte. Hur lyder dina råd om hur jag går till väga för att lära mig?

– Du får läsa några kvartalsrapporter, årsredovisning, jämföra mot eventuella peers. Det är isåfall en fundamental analys, annars får du göra en teknisk analys där du tittar på hur aktien har handlats.

Hur ser din strategi ut när du handlar intradag?
– Jag handlar med hjälp av flöden i aktien med hjälp av tajming i orderboken (priset). Jag tittar inga tekniska indikationer förutom pris och volym.

Om man bortser från delårsrapporter och PM, hur du hittar vad du ska ge dig in i och trejda? Har du någon speciell screener du tittar på eller sitter du bara och tittar igenom bolag du vet levererat tidigare?

– Precis, som jag sa tidigare finns det en lista med vinnare/förlorare som man kan utgå ifrån. Men framför allt jobbar jag mycket avslutsticker så jag ser vad som händer och vart det händer.

Jag är i startgroparna att själv starta min tradingbana på heltid nu efter sista terminen i plugget. Tänkte höra hur dina tankar går kring startkapital osv? Hur mkt hade du ungefär när du satte igång?

– Jag tycker att 200-250k fungerar hur bra som helst med att trada, det går att använda belåning om man så också vill. Men kom ihåg att du bör utöver dina 200k ha en buffert som ska finansiera din vardag m.m. Läs gärna mitt inlägg om diskussionen om avkastningskrav på en daytrader.

Hur kommer du göra nu år 2? Tänker t ex att du började med 1 miljon och nu år 2 har du 2 miljoner. Kommer du ha samma size nu och försöka få samma resultat? Dvs = 4 miljoner. Eller kommer vara mer ”safe”?

– Det stämmer, jag försöker att jobba upp sizen sakta men säkert. Förväntar mig inte att jag kommer göra dubbelt så stor vinst. Baby steps!

Vad fick det att ta steget och göra detta på heltid? Vad skulle du ge för tips till min fru som har tänkt att börja göra detta på heltid nu när hon är arbetslös?

– För mig var steget rätt naturligt och inte speciellt stort då jag pluggat 3 år innan och kombinerat tradingen med skolan. Det har blivit några omtentor men i efterhand värt det vilket också varit en stor fördel att kunna disponera skolan som jag velat. Det är såklart svårt att säga då jag inte vet hur stor kunskap hon har men be henne hitta en strategi eller handelssätt som passar henne själv. Finns inget rätt och fel, huvudsaken är att man tjänar pengar.

Handlar du bara aktier? Eller också termin och liknande? Hur hittar du dina case? Men jag har daytradat i några veckor nu, haft kanske 15 vinstdagar men 3 förlustdagar, och förlustdagarna har varit när jag sizat upp, så nu ligger jag på minus trots allt. Hur gör man för att överleva? 🙂

– Snyggt jobbat! Som jag sa tidigare läser jag mycket nyheter, tittar vinnare/förlorare men framför allt jobbar mycket avslutsticker. Lätt hänt att man sizar upp när det går fel, försök att göra det du är bra på och där du har bra självförtroende. Utveckla det och låt bli det andra. Så har jag gjort tex i terminen, handlar den nästan aldrig numer för jag vet att jag är bedrövlig på det.

Noterar att det bla. talas om skype ibland mellan dig och andra på twitter som har 1000-tals följare. Helt plötsligt har ni samma aktie. Hjälpa ni åt när ni hittar något intressant eller är det en slump. En fråga till, jobbar du hemifrån eller är ni fler traders som har kontor tillsammans?

– Det stämmer, jag har kontakt med andra traders där vi pratar om andra aktier m.m. Jag delar idag kontor med två andra traders. Vilket är riktigt roligt men framför allt behövligt för den sociala biten!

Hur du lärde dig att tradea? Var det genom någon speciell bok/utbildning eller liknande? Och vad för teknisk analys använder du mest?

– Jag har läst några böcker men de handlar mer om psykologi och andra aspekter om marknaden. Ingen bok som ”lärt” mig handla. Använder inte teknisk analys i min intradagshandel, däremot så kan jag titta på tidigare motstånd/stöd.

Hur handlar du med index? Själv använder jag IG och prorealtime och tycker det funkar utmärkt. Den enda nackdelen är att det inte går från ISK och jag undrar hur du hanterar det problemet. Skatten blir ju betydligt mindre på ett ISK. Jag har testat olika mini produkter för index via mitt ISK på avanza men tycker inte dom följer underliggande som jag önskar. IG känns mycket bättre men där funkar som sagt inte ISK …

– Jag handlar sällan index men när jag gör det gör jag det gärna via IG. Använder också PRT dagligen för att bevaka världens index, valutor och råvaror. Gör också mina tekniska analyser där som du kanske sett på Twitter. Jag ser inget problem med att betala lite skatt på vinst, uppskattar mer att kunna handla index dygnet runt, lätt att sätta stoploss/vinst-nivåer etc.

Det vore intressant o höra hur mycket av utvecklingen som kommer från korta/långa positioner på ett ungefär! Samt undrar även i vilken ungefärlig ratio du estimerar att du tar på ask/slår på bid kontra ställer upp dig

– Skulle tro att relativt många positioner är negativa, men det får jag ofta äta upp. Men överdriver inte om jag säger 50/50. Hur mycket jag slår på bid/ask beror på vad det är som händer. Vill jag ”fiska” står jag och väntar på ett pris, kommer det ett positivt besked från ett bolag slår jag självklart på priset.

Vilka är de viktigaste faktorerna du tittar på när du bestämmer dig för att ta en trade?

– Finns så klart olika typer av trades men där jag får en bra entry där det ofta finns volym som jag kan slå ut mig på ifall det skulle gå åt fanders. Jag tar sällan hela positionen på en gång ifall jag tex fångar en fallande kniv.

Använder du någon strategi i din Trading? Vilken/vilka strategier bör en nybörjare starta med/kika på? Riskhantering har varit det lättaste, svårast att hitta strategi att jobba med.

– Jag handlar med hjälp av flöden i aktien med hjälp av tajming i orderboken (priset). Jag tittar inga tekniska indikationer förutom pris och volym. Tror man måste bestämma sig testa ett sätt att handla och sedan försöka utveckla det. Går det inte bra får man testa en annan, jag har handlat en hel del index förut med bedrövligt resultat vilket gjorde att jag sadlade om till rena aktier.

Vad anser du vara rimlig size att daytrada med om man har ett ganska litet konto, låt oss säga 50k?

– Man kan absolut daytrada med den sizen, se till att få bund-nota hos din mäklare så du inte betalar för mycket i courtage bara. Ska du handla large-cap tror jag du behöver lösa belåning för att få till utveckling om du vill ”leva” på trading. 50k svänger rätt fort om man handlar tex aktietorget.

Vad har du uppe på skärmarna när du tradear samt vilken terminal övriga program använder du?

– Jag har Infront, ProRealTime och Six Edge uppe. Jag handlar i infront där jag har massa orderböcker, grafer, nyheter, avslutsticker, statistik m.m. I SixEdge har jag nyheter från bland annat SIX och i ProRealTime bevakar jag övriga världsindex, valutor, råvaror och gör tekniska analyser. Nu har jag en annan setup då jag köpt nya skärm men titta gärna tillbaka på den gamla här!

Vilka är det mest avgörande faktorerna för att lyckas inom trading? Vad är viktigt i detta avseende inom tradingens begränsningar?

– Trading är psykologi, har man inte den vinnarskallen eller det som krävs ska man nog testa göra något annat.

Har handlat en del med minifutures dock har det inte gått så bra, av någon anledning verkar jag alltid handla mot börsen. Tips för att börja med swingtradning? Vad ska man tänka på och vad ska man kolla på? Tips på verktyg för att kolla grafer och liknande, i nuläget kollar jag endast grafer genom avanza eller IGs hemsida. Vilka fällor ska man undvika?

– Jag är själv inte en bra swingtrader men ska försöka ge dig några tips. Först och främst skulle jag handla pris och inte tid. Alltså köp 80, släpp om 78 går och sikta på 85 tex. Även om det tar 3 dagar eller 3 veckor. Kolla grafer tycker jag du gör bra via IG och ProRealTime. Angående fällorna så vet jag inte, det kan vara att handla bull/bear och bli förlorare pga urholkningseffekten. Rena aktier är självklart det bästa.

Har du varit med om att du haft ett tradingsystem som fungerat, men som slutat fungera efter ett tag (kanske för att marknaden ändrat sig Bull=>bear, volatiliten minskar, andras algoritmer ändrar sig)?

– Bra fråga! Yes absolut, det gäller att anpassa sig efter marknaden. När det tex är svagt på marknaden kan det vara värt att vara kort bolag som inte är ner så mycket och precis tvärtom kan det vara när marknaden är stark. Det gäller att anpassa sig varje dag utifrån vad marknaden säger, marknaden är större än sig själv så det är bara att anpassa sig.

Jag har själv följt börsen varje dag i 11 års tid och även prövat trading kortare perioder med blandade resultat. Min fråga är, vad tycker du är det mest viktiga att studera framför skärmarna för att bli bättre på intradagshandel?

– Ett tråkigt svar, men det är just närvaron framför skärmarna som är nyckeln. Där kommer du bevittna handeln, nyheter, förändringar i marknaden, rapporter och mycket mer. Genom erfarenhet så kommer du kunna förstå hur aktier handlas och på något sätt försöka se ut hur de kommer handla om en timme. Närvaron ger dig också erfarenhet i psykologin som spelar den största rollen på aktiemarknaden.

Hur stor del av dina vinster står kortningar för? Om du tänker procentuellt mellan long/short (vanliga aktieaffärer/blankningar) i aktier?

– Det beror självklart mycket på hur marknaden är men skulle nästan säga 50/50. Försöker jobba mer på att longa mer då jag hört att aktier tenderar att gå upp på sikt. Hehe

Sitter själv i startgroparna och deltidshandlar vid sidan om studierna. Känns ganska övermäktigt med alla runtomkring som menar att det är nästintill omöjligt att bli lönsam men jag har gett mig fan på att lyckas gneta mig fram till det målet. Så det jag undrar är hur lång tid det tog för dig att bli stadigt lönsam (hur man nu definierar det egentligen)? Och viktigare, hur resonerade du för att nå dit (mentalt inte minst). Vad kan du ge för tips till någon som är där du en gång varit när det kommer till den här delen?

– Det tog ett bra tag innan jag blev riktigt lönsam, säkert något år. Kunde dock skvalpa mig igenom lärningsperioden under tiden i skolan och som ett allmänt intresse så de förlusterna gjorde inte så mycket på kapitalet. Ansåg att de var som läxor. Nyckeln till slut var självklart att göra det på heltid och kunna fokusera helt på det här och inte nästa veckas tenta. Till slut hittade jag något som fungerade, utvecklade det och sizade upp.

Vad är rimligt startkapital att börja trejda med i kr? Säg att man har kapital till räkningar och andra utgifter sparade för säg 6 mån, 6 mån blir då den tänkta provtiden. 2. Vad handlar du, allt möjligt där du ser bra lägen, eller har du några index eller aktier du kör mer med? 3. Har du något visst mål i kr eller % som du försöker nå per vecka eller månad? 4. Använder du stopp loss, och kör du med noga uträknade risk reward i dina trejds. Mvh Fredrik

– Bra frågor, jag har tidigare kört ett inlägg om det på bloggen, du hittar det här. Men du har förstått konceptet i att man bör ha en liten kassa vid sidan av tradingen till vardagens utgifter. Jag jobbar endast i kr där jag har ett månadsmål. Väldigt sällan jag använder stoploss.

Jag undrar lite vad du handlar med mest? Hur pass viktad är din trading sett till aktier, index, fonder, hävstångshandel, IG osv. Handlar du mest swing? Intradag? Rapporter? FA/TA? Några konkreta exempel på produkter du handlar med. Tre bästa tradingböckerna? Tre bästa tradingprogrammen? Tre bästa svenska traders? Tre bästa indikatorerna? (MACD/STOCH/RSI osv) Hur ser din dag ut? Kul att du delar med dig till oss som tror sig kunna sitta med samma jobb som dig en dag hehe 🙂 Keep up the good work!

– Jag skulle säga att jag handlar 95% aktier och resterande via IG. Det mesta intradag, i form av rapporter, nyheter, och allmäna händelser. Jag använder inga indikationer och kan därför inte rekommendera någon, bästa (och enda för mig) är pris och volym. Handlar aktier gör jag i Infront och index i ProRealTime via IG. Angående de vassaste traders som jag känner till och är mäktig imponerad av är Orderboken, TraderUtanByxor och några till. Deras strategier är däremot väldigt olika men de har hittat sitt koncept som gjort att de är bland de bästa (för mig).

Förstår att du främst kör intradags trades/vinster. Terminen kanske? Hur stor size brukar du ha? Kör du med bullbear X3/x5/x10? Har du flera positioner igång samtidigt? Sett dina grafer där du skalar in och ut. Har du skrivit ner ett antal fastställda trejding regler? Brukar du gå tillbaka för att bedöma dina affärer i efterhand? Många frågor blir det. Själv heltidstrejdar jag sen tre och ett halvt år. Sex ISK konton. Kort lång aktier/cert/ETFer och fonder samt utländska aktier/ETFer. Detta mkt bra för att skilja kort trejding fr långa innehav. Inser att jag haft för lite size. Haft rätt ofta denna sommar men med alldeles för små belopp. Du måste riskera det du vill tjäna. Kör terminer, aktier, ställer ut optioner, US aktier o ETFer. Tror numera mer på att göra grundlig research: besöka bolagstämmor mm samt skaffa mkt info om bolagen. Detta gör att du vågar ta större bets och att du vågar sitta kvar. Strävar således efter att göra fler affärer där jag tar pos på 3-6 mån med större belopp. Vinner på mindre courtage, tydliga trendvändningar som löper denna tidshorisont och att inte pricka de korta svängningarna. Förstått att Twitter profilen Stckpkr kör så. Har för övrigt ngr mille som jag arbetar med.

– Jag handlar oftast index via IG men jag har alltid terminen uppe. Terminen underliggande självklart där sizen också varierar. Jag har flera positioner igång samtidigt men har inga fasta regler utan det är något som jag anser bör variera beroende på situation. Ja vill man verkligen investera i en aktie så är en bolagsstämma, årsredovisningar och en fundamental analys som kan bekräfta din teori eller din tro. Sen kan man i sin tur försöka tajma det genom att kika lite på grafen. Twitterprofilen Stckpkr är duktig men tror också han omfattas av 30-dagarsregeln då jag förstått att han arbetar inom finansbranschen.

Hur går det ihop egentligen? Då menar jag du måste betala sjuka siffror i courtage? Vad betalar du i courtage? Varje dag ser jag twitter traders som visar grafer med 100 tals små prickar på och dom ser ut att tjäna kanske 50 öre upp eller ner. MVH Sebastian

– Vi har buntat courtage och får alla avslut på en som samma nota där vi sedan betalar rörlig courtage. Det vill säga att även om vi köper 500 aktier åt gången 10 gånger, eller 100 aktier 50 gånger så blir courtaget detsamma. Courtage är egentligen ingenting jag fokuserar på utan det är ingenting man kommer undan, men en bra deal hjälper såklart!

Har du någon speciell teknisk analys du ofta titta på innan du handlar?

– Inte i min daytrading, i swingarna kan jag försöka identifiera tidigare stöd och motstånd med så enkel TA som möjligt. Annars är det pris och volym som är nycklarna för mig.

Som glad amatör tycker jag att det är svårast att hitta bra case/setups, hur hittar du dina för det mesta om man bortserfrån tickern? lägger du mycket prep timmarna innan osv? Använder du TA intradag?

– Som jag sa tidigare finns det en lista med vinnare/förlorare som man kan utgå ifrån. Men framför allt jobbar jag mycket avslutsticker så jag ser vad som händer och vart det händer. Läser mycket nyheter. Inte speciellt mycket prep utan 30 minuter innan öppning kan vara bra att ha i ryggen. Använder inte TA intradag.

Hur gjorde du för att hitta din edge? Har sysslat med aktier något år men inte förrän nu jah börjat hitta ett intresse att någon dag arbeta heltid med det. Hur mycket startkapital tycker du är minimum för att börja heltidstrada utan att ta för stora risker? Jag pluggar för tillfället så är inte aktuellt o gå över redan men tänker vad man ska sikta på att spara ihop för att ens fundera på att bli heltidare.

– Jag har under några år testat att handla det mesta men hittar min absoluta edge i aktier. Kul att höra, jag skrev tidigare att inlägg om just avkastningskraven på en daytrader där jag tar upp ämnet. Inlägget hittar du här!

Hej! När traders snackar om att de handlar DAXen via AVA eller NON, handlar man den via några mini-futures då t ex? För den finns väl inte som termin där som OMX gör? Tack för att du är grymt inspirerande på twitter!

– Det finns så klart en DAX-termin som man kan komma åt via Nordnet, tror inte det går via Avanza. Den är självklart det bästa alternativet följt av CFDs på IG. På IG har möjligheten att sätta limit, stoppar m.m. vilket jag tror behövs om man ska handla vilda DAX. Hos IG kan du också välja en mindre size än tex den vanliga dax-terminen erbjuder.

Jag har hållit på med aktier ganska länge, är relativt ny i tradingvärlden men är lockad av intradagshandel då jag har ett jobb som möjliggör att vara ledig en del på vardagar. Har två frågor jag tror du kan svara på. Jag förstår att du började med trading på deltid, hur ser du på detta idag? Tror du ens det är rimligt att tänka sig sitta och intradagshandla ”någon dag här och där”? Eller skulle du avråda från detta? Andra frågan är den klassiska ”hur mycket kapital krävs?” Framförallt funderar jag på hur man ska tänka med courtage i början, blir ju lätt att man bränner 0.5% -1% av kontot om dagen i courtage. Ska man försöka öka sizen direkt så man kan bli PRO på avanza eller active trader på nordnet? Har förstått att enbart Nordnet tillåter blankning intradag, hur viktigt anser du denna möjlighet vara? Blir ju lite moment 22 i början? Hur tänkte du kring detta när du började?

– Självklart går daytrading att skala ner på deltid, men nyckeln som jag sagt tidigare för mig var just heltid. Vad jag tror är viktigt är att när du väl handlar, att du inte handlar bara för att handla utan du ska handla när det ges möjligheter. Självklart viktigt att ha ett bra avtal med mäklaren, kolla med Nordnet de har ett bra avtal där du får tillgång till intradagsblankning ifall du snurrar tillräckligt med courtage i månaden. Jag bytte till Nordnet när jag gick till heltid. Lycka till!

Hej, Vad jag förstått så tradar du ”flöde”, tittar mycket i avslutstickern för att hitta aktier som rör på sig. Vad jag inte förstår är dock hur du har koll på vilka som jobbar i aktien och hur de är positionerade för dagen? Jag har ännu inte börjat trada på det sättet, men av det jag läst mig till, och som verkar vettigt, så behöver man följa det som händer i aktien en stund för att få en bra bild av vem, var, hur och varför, innan man kan ta ett rimligt beslut. Hur gör du när du hoppar runt mellan aktier?

– När man väl ser att något händer slår jag ofta upp den aktien och försöker analysera vilka det är som sålt/köpt och hur mycket. Har de mycket kvar och hur aggressiva kan de vara? Varje aktie är unik så det gäller att kunna hantera flera olika aktier.

Enligt din hemsida är du bara 25år så du känner säkert att du fortfarande är frisk och stark =). Men hur har tradingen påverkat dig fysiskt/psykiskt under trading och efter trading?

– Det stämmer bra! Tiden går fort… Jag tror att den gjort mig psykiskt starkare då jag haft en stabil lönsamhet under mitt första år vilket gjort att mitt självförtroende ökat. Att man sedan sitter framför datorn under längre perioder är självklart inte bra men jag försöker att vara aktiv utanför arbetstid och det händer att det blir några armhävningar på dagarna 😉

Hur ser din omgivning på ditt yrkesval? Handlar du mer än bara aktier / index? Valutor? Råvaror? Om inte – varför?

– Jag hoppas och tror att dom tycker det är roligt, brukar anse att det är som att driva ett eget företag. Jag handlar inte mycket valutor och råvaror, eventuellt oljan ibland. Anledningen är att jag inte anser mig själv duktig på det utan försöker handla aktier som jag känner mig mer bekväm i.

Hej! Har köpt mig en mindre post i Astg bara för att jag ser flera twittrare pratar mkt om dem. Bl.a att det var en bra rapport, kursen sjönk då fr.1:31 till idag 1:02 igen, precis som den legat en längre tid. Har du ngn uppfattning om företaget. Jag har själv hållit på några år med att köpa o sälja aktier. Är långt ifrån bra men har blivit mer o mer intresserad. Om jag vill börja trada, vad för instrument skall jag använda mig av? Använder Nordnet till min handel och prenumererar på Stockpicker för att få proffsförslag.

– Jag kan tyvärr inte uttala mig om bolaget, kan alldeles för lite om det. Gör din egna analys och inte vad andra säger på Twitter är mitt tips. Om du ska trada aktier så föredrar jag självklart rena aktier, ska du handla index så kör termin eller CFDs så slipper du vara beroende av att en emittent ska ställa priser. Kör hårt! Jag har ingen åsikt om Stockpicker men kom ihåg att du inte är den enda som får de där tipsen.

Hej Ekka, Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Min fråga är: Vad handlar du med mest, aktier, certifikat eller något annat. // Viktor

– Jag kör mest aktier!

Hur kommer det sig att du börja tradea? vad har du för utbildning? Hur stort startkapital hade du ? Vad fick dig att börja tradea/våga börja på heltid? VAd tradear du mest, aktier optioner, index ? Hur bra disciplin har du ?(förutsatt att du har egna regler(ex hur stor del av kapitalet du riskar)) ? Hur lärde du dig tradea, läste du böcker, testa på måfå, kollade youtube? Vad är de som gjort att du lyckats iår? Vad har du för mål ? Om du bara fick köpa en aktie som du ska ha i 15år framåt vilken hade du valt? 5/10 mest intressanta att följa på twitter ? 3 bästa bloggarna ? Vad har du för hcp igolf och hur många hio(s)?

– Det grundar väl sig i någon typ av företagsamhet i mig som gillar att tjäna pengar, jag har alltid varit en arbetsmyra med vinnarinstinkt. Jag började för många år sedan med knappt 100k om jag minns rätt. Att göra det på heltid var snarare en frihet för mig, det passade bra när plugget var klart och ingenting stod i vägen för att testa heltid. Jag har en helt ok disciplin som blivit lite sämre, den går upp och ner beroende på hur självsäker man är. Ibland gör det ont och ibland får man en käftsmäll, vilket är nyttigt så man återgår till det vanliga.

– Jag lärde mig genom att handla, det gäller att skaffa sig erfarenheter vilket man inte får från varken böcker, youtube eller via någon manual. Att jag lyckats i år beror också på den marknadn som varit, den har bjudit in till många möjligheter vilket vi daytraders är beroende av.

– Måste jag välja en aktie att äga i 15 år måste jag säga något så tråkigt som Investor. Finns många bra att följa på Twitter, kolla igenom vilka jag följer så får du lite inspiration, däribland bloggare. Inga HIOs ännu trots 1,0 i hcp..

Jag är 18 år gammal och har knappt börjat min tradingkarriär, men jag är sjukt sugen på att börja. Jag har därför några frågor att ställa, och jag skulle verkligen uppskatta och bli väldigt glad om du kunde ta din tid och bevara i alla fall några av dem. 1. Hur fungerar terminshandel, t.ex. OMX? Köper man en termin för, låt oss säga 1400 kr, eller tar man endast en position där framtiden avgör om man tjänar/förlorar pengar? 2. När du handlar intradag, låt oss säga i FING, cirka hur många aktier brukar du köpa per order? 3. Använder du dig mestadels av teknisk analys eller fundamental analys? Använder du dig av båda? 4. Hur mycket pengar bör man minimum börja med som nybörjare? 5. Vilken typ av instrument använder du mest? Aktier, terminer, optioner eller något annat?

– Terminen har en underliggande på 100 st, köper du 1 termin så är det 100 kr per ”kr/punkt” i OMX. Terminen har daglig avräkning och du kan när som helst avsluta/stänga din termin. Låter som du behöver läsa lite på om det där innan du ger dig in på det. Min size i Fing varierar självklart på vad det är som händer och vad det är jag gör. Fundamentala analysen kan vara bra för att räkna på hur viktig en order för ett bolag kan vara etc i daytradingen. Men jag sitter inte och räknar på case som jag ska handla dagen efter, utan det är isåfall för längre sikt.
Enklast är att köra aktier anser jag, sizen spelar ingen roll vad du börjar med men se till att få fram ett bra avtal med Nordnet eller Avanza.

Skulle vilja fråga lite kring hur började trada, vad du tyckte var svårt i början, läste du mycket böcker, eller fick du hjälp samt vad du tycker är den viktigaste egenskapen hos en trader.

– Jag satt rätt tidigt skede av mitt aktieintresse på Avanzas hemsida och försöka följa med i orderboken och avsluten för några aktier jag följde. Snappade upp rätt tidigt att en terminal var viktigt och jag har sedan dess följt aktiehandeln på den svenska marknaden. Jag har inte läst några böcker som säger hur man ska trada utan endast några som hanterar slump, psykologi och andras tankar om trading. Att ha ett bra tålamod är viktigt anser jag.

Jag har precis fått möjligheten att framöver sitta ett par dagar i veckan framför skärmarna och tänkte lära mig trading från grunden. Tid finns och ingen stress. Har läst alla böckerna, petat i marknaden från sidan av vanligt jobb i många år, intresserad av aktier i alla tider (långportfölj sedan länge), kan läsa charts och basic TA, metodisk stresstålig gammal elitidrottare. Har såklart terminal hemma. Så min fråga blir: Vilka grundpelare för daytrading ska jag fokusera på i lärandeprocessen (och i vilken ordning)?

– Låter som du har alla praktiska verktygen för att lyckas, sen behöver du bara lösa ditt egna pussel. Du måste hitta en strategi eller handelssätt som passar din personlighet och din riskvilja. Fokusera på några aktier per dag och ha utrymme för att snitta din position om du går emot en rörelse, räkna inte med att pricka botten. Jag och ingen annan kan svara på hur, var och vad du ska köpa och sälja, hitta din egen väg. Lycka till!

Min plan är själv bli heltidstrader. Vad skulle du säga är de viktigaste instrumenten för att tolka kurser och värderingar av bolag?

– Att tolka värderingar är inte min starkaste sida. Om du pratar om nyckeltal som instrument så är det ingenting jag tillämpar i min handel utan jag tittar på börsvärdet för att tex räkna ut hur stor/viktig en order kan vara.

När börjar din arbetsdag? Hur börjar du din arbetsdag? Hur lång tid har det tagit för din omgivning att respektera ditt yrkesval. Hur många aktier har du under bevakning? Hur stor vikt lägger du vid insiderköp? Hur bedömer du om du ska gå in i en IPO? Hur bedömer du hur du ska agera på köp- och säljrekar? Vilka aktörer väger tyngst? Hur många vinst- respektive förlusttrades gör du på en dag, angivet som ett spann? Känns det fortfarande jobbigt med förlusttrades, eller ser du dem som en del av helheten? Det twittras mycket om ANON, ett helt blogginlägg med tankar om ANON skulle vara intressant!

– Jag brukar vara inne till kontoret alltifrån 7.45-8.30. Det beror på hur prognosen till öppningen ser ut, om det är några rapporter eller övriga news som kan vara bra att läsa igenom. Jag tittar igenom nyheterna och kikar på vad som hänt i USA kvällen innan. Jag har ett gäng aktier som jag ofta har koll på, ca 20 orderböcker uppe. Några byts ut när det är aktier jag har position i eller om det är något jag vill bevaka för tillfället. Ett insiderköp är självklart positivt, men det finns många faktorer jag tittar på. Storleken, timingen, tidigare innehav m.m.

– Det är många saker jag tittar på innan jag bestämmer mig för att teckna en IPO. Först och främst, känslan för produkten/tjänsten och företaget. Gillar man idén så kan det betyda mer gentemot vad de siffror de visar upp idag som annars självklart är viktiga. Tycker att freefloaten i aktien är viktig, ägarstrukturen, planerna, priset, vilken marknad aktien noterar sig på osv. Hur värderingen ser ut mot liknande bolag etc. Det är några av de faktorer jag tittar på.

– Ett blogginlägg om Anon/Strecket.. absolut, det var en bra idé! Tack!

Det jag undrar lite över är vad du kör för strategi? Har märkt att du till viss del kör buy and sell on news. Men vad kör du mer för strategier? Du har ju väldigt fin och stabil kurva på din avkastning må jag säga. Samt har du tipps på vart man kan kolla nyheter där man får snabba nyhetsflöden över marknaden och där det plingar till när det kommer en ny nyhet? Förutom Infront då.

– Absolut, en av ”strategierna” är att vara snabb och köpa på nyheter. Det gör de flesta traders. Om du vill ha nyhetslarm så har nätmäklarna någon typ av mailfunktion om jag inte minns fel. Men kom ihåg att vi kan agera på nyheter på 2 sekunder i våra terminaler. Det tar tid för dig att läsa mailen, leta upp aktien i webbläsaren och lägga en köporder. Ta med det i din analys innan du trycker på köp!


Du har blivit utvald att åka till Mars, utan återvändo, och tar farväl av dina barn. Du får höra av de vill bli daytraders men det finns tid att bara dela med dig av EN sak till de i ämnet, vad säger du till de? Handlar du som privatperson eller genom ett bolag? Varför har du valt att göra så (beroende på svaret)?

– Håll dig till det du är duktig och gillar att handla och handla inte allt bara för att det rör sig. Jag handlar privat då det är skattemässigt bäst då man knappt betalar skatt i en ISK.

Vad är din hemlighet? Hur många timmar per dag har du lagt ner för att förstå marknaden och ekonomi? Vilka är dina trading regler?

– Jag har ingen hemlighet och det finns inte heller något hemligt recept där ute. Idag lägger jag ner måndag-fredag 08.00-17.30, tidigare har det varierat pga studier. Jag har några regler angående size, position, lite psykologi-tips men inga strikta regler.

Har nyligen börjat handla riktigt aktivt, och börjar få någorlunda koll på orderflöde mäklarstats osv. Men har fastnat i ett jobbigt mönster där mina förlusterna tenderar att bli större en mina vinster, vilket tynger min dipå. Plockar vinsten för tidigt och förlusterna för sent helt enkelt. Som jag förstått finns det inte stoploss i infront? Hur gör ni rutinerade traders?

– Kul att höra! Du är på rätt spår, segt att förlusterna blir så pass stora. Det är lätt att vara tiltad när man handlar, det handlar mycket om psykologi för att få ut så mycket som möjligt av en trade. Sen tycker jag man ska komma ihåg att man varken kommer träffa botten som toppen och man får inte sura över det. Däremot får man komma ihåg att alltid ge traden en riktig chans. Det finns stoploss-funktioner i infront, det kan vara så att du saknar dom, så kolla med din mäklare. Stoploss är dock ingen funktion som jag använder mig av speciellt mycket, men en mental stopp finns alltid (oftast) där.

Jag har börjat lära mig mer och mer angående trading och börjat utveckla en strategi men jag fallerar i många groppar som jag tror lätt skulle kunna undvikas. Detta som tex att jag ibland tar trades för sakens skull (spelar) eller inte lyder mina regler rakt av. Då jag är helt självlärd så letar jag med lampa efter någon som skulle kunna hjälpa mig på traven lite och eftersom du är där jag vill vara så tänkte jag vara fräck och fråga dig. Har du några tips på allt mellan himmel och jord för att få detta att fungera? regler? kanske någon strategi där du inte förlorar edge att berätta om? Jag har slitit hårt det senaste året vid sidan om jobbet, Blir tyvärr mest stressad just nu så jag uppskattar allt som du kan dela med dig av. Jättetack på förhand och fortsätt inspirera!

– Det du närmer är väldigt vanligt, att man bara handlar för att göra det. Som jag tidigare sagt anser jag det är viktigt att ha tålamod. Tänk att ingen position också är en position. Förstår att du blir stressad av att göra något annat under tiden du jobbar och jag tror säkert att det är en av anledningarna till att dina resultat inte blivit som du önskat. Det är ett pussel att få ihop trading under tiden som man arbetar heltid och resultatet blir därefter också, men tror du helt klart ska försöka tänka på att handla möjligheter och inte handla när du får möjlighet under arbetstid.

Hur mycket måste man lägga på courtage ungefär per månad för att få gratis terminal från sin mäklare? Vilka extra funktioner och indikatorer tycker du att man behöver i infront? six Edge eller infront? Och varför?

– Det är väl olika krav från olika mäklare, Nordnet har väl drygt 3000kr i månaden vilket drygt är 200 kr per dag. Det brukar inte vara några problem att få en testperiod. Jag använder utöver click-tradern ett tillägg som heter MBO Totalview, vilket gör att man kan se en hel orderbok och inte bara 5-nivåer (Level 2) som man gör på en hemsida tex. Jag använder Six Edge för nyheter då jag gillar deras nyheter men handlar i Infront för att jag är mest van vid den, tycker dock att terminalerna i sig inte skiljer sig speciellt mycket åt utan det är en vanesak.

Om man är konstant lönsam på demokonton (index cfd) har man då hittat en edge eller spelar man i en falsk verklighet? Hur hittar man bra trades om man inte vill skjuta på nyheter/rapporter?

– När du släpper demokontot kommer psykologin in på riktigt. Det är inte någonting man kan förbereda sig på utan det är enkel learn by doing som gäller. Börja i liten skala, försök hitta en strategi som passar din personlighet och i något du hittar självförtroende. Utveckla det och skala upp positionerna i tid med att det ger resultat.

– Om du vill hitta trades i bolag där det ”händer saker utan att det hänt något” får du jobba avslutsticker. Men skulle rekommendera dig att läsa igenom alla morgonmeddelanden och få en insikt om var det kan hända idag, det betyder inte att du behöver handla alla rapporter och nyheter som sker under öppettider.

Hur bemöts ditt val utav ”yrke” från vänner/bekanta/nya bekantskaper osv? Hur snabbt bromsar du på 30meter?

– Som jag sa tidigare ser jag det hela som ett eget företag och det i sig är ingenting unikt, men det är många som är intresserade och skriver frågor vilket såklart är roligt. Annars är jag densamma jag var innan jag valde att köra heltid (anser jag iallafall och det hoppas jag att min bekantskap också gör) hehe. På 30 meter så bromsar jag på 30 meter?

Hur lång tid tog det ifrån att du intressera dig om börsen till att du valde att testa på heltid? Har du haft någon mentor? Eller vart/vem har du vänt dig till när du inte förstår något.

– Jag upptäckte börsen ungefär när jag fyllde 18 och har sedan dess snurrat aktier med blandad framgång. Jag gick till heltid hösten -15 och då var jag 24 år. Men har handlat frekvent sedan jag började plugga för fyra år sedan. Jag har inte haft någon mentor men har haft daglig kontakt med många traders där vi diskuterat och pratat om marknaden i sin helhet.

Var hittar du ”dagens” case?

– Genom att läsa dagens nyhetsflöde, vad som det pratas om, hur kvällen innan gick i USA m.m. Sen tenderar självklart föregående dagars volatila aktier fortsätta vara volatila så har alltid koll på aktier som tidigare varit ”in-play”.

Hur räknar du ut vad en aktie är värd? så du vet när du ska gå in i bolaget. Vad skiljer din långsiktiga placering gentemot den du daytradar?

– Jag gör inte speciellt många fundamentala analyser, jag handlar aktier mycket på momentum och flöde vilket gör att börsvärdet ofta tenderar att avvika från det faktiska värdet. Men aktier handlar också mycket om spekulation och det är något man också får ta med i kalkylen. Angående mina långsiktiga placeringar tycker jag att de är knappt värda att nämna då de knappt existerar, men jag kan ta några swingcase ibland för några veckor och det är oftast pga en aktie fått onödigt mycket stryk eller befinner sig i ett bra momentum.

Jag köper/tradar faktiskt nästan varje dag – men på mobilen. Knäppt, men jag försöker titta på NGM och EFN varje dag och därför känner jag att jag hänger med något så när (men har förstås inget tradingprogram).

Men mina frågor rör NÄR ska man sälja?
Det är väldigt svårt att få ett svar på och förstår samtidigt att det är svårt att ge ett generellt svar. Jag har t ex under senaste året samlat på mig 500 HM och likaså åtskilliga Nordnet. På HM ligger jag nu upp bara några procent plus, det pendlar mellan 3-4000 kr plus. Nordnet är ju en liten sorgesaga och där har jag samlat på mig 3650 st och ligger -8%, dvs nästan 10000 kr back. Dessa båda är största innehav tills med Investor och Fing. MEN sen har jag galet nog 35 ytterligare aktier fördelade på 1) Utdeln.konto ISK, 2)ISK vanligt för Swing (men jag swingar ju aldrig!!!) sen har jag ett vanligt 3) KF för Ipo och ett 4) för KF Utlands. Tillsammans går allt ganska bra, jag ligger ca 6% upp i år men inser ju att jag borde sälja av både när jag har en mindre vinst, ca 6-10% ibland och ta en mindre förlust – men när, hur stor?

– Det är jättesvårt att veta när man ska ta hem vinst och när det är dags att bita i det sura äpplet. Allt beror på vad man har för tidsperspektiv och plan för din affär. Ska du tex äga HM i 5 dagar, 5 veckor eller 5 år? Ännu längre? Ännu mer intressant är planen för stoploss och vinsthemtagning. Säg att du köper HM på 255 som en swingtrade, då kan en plan vara att du stoppar på 250 och säljer när den når 270. I en vinst så kan man alltid sälja hälften på 270 och låta resten försöka glida vidare men att du har en stopp på säg 260?

– Det kan vara ett sätt att få det mer automatiserat och försöka lämna känslorna utanför. Om stoppen går på 250 och aktien går upp sen igen får det vara så, planen var gjord och korten låg på bordet. Gå vidare till nästa möjlighet!

Några tips på vad man kan göra om man är fast i en ”2 steg fram, ett 10 gånger så stort steg tillbaka”-cykel?

– Det låter som att du behöver köra en lite mer disciplinerad strategi där du försöker hålla ner förlusterna. Se till att kapa dom tidigt och tro inte att någon ska rädda dig. När fartyget sjunker är det dags att hoppa av och inte stå kvar och be till börsguden!

Handlar du i eget bolag eller privat? Hur gör du med pensionssparande? Långt kvar men ändå en fundering…… Vilket skyddsnät finns om du lägger ner tradingen? (Arbetslös) Man måste ju vara en väldigt duktig trader för att dra in motsvarande pengar som tex anställd ingenjör + förmåner + försäkringar etc.

– Jag handlar privat pga den skattemässiga fördelen man har i ett ISK. Jag har ett litet pensionssparande. Har inget skyddsnät i den formen utan är precis som en egen företagare som skulle kunna stå utan jobb. Jag har några kontakter inom finansbranschen vilket jag hoppas på att jag eventuellt skulle kunna lösa ett vanligt jobb, men hoppas verkligen inte det händer. Ja det har du rätt i, jag skrev lite om det i det här inlägget tidigare på bloggen.

Hur medveten om din risk är du i dina trades? Om du kalkylerar risken på förhand, hur stor är den då uttryckt i procent av ditt portföljvärde? Eller räknar du på annat sätt? Man ser ofta rådet om max 1 % risk av portföljens värde per trade. Tycker du det är en lagom nivå eller hur ser din uppfattning ut?

– Det är klart jag har koll på risken i mina trades, men använder sällan det i % mot EK utan snarare vad det kan vara värt. Tex köpa 2500 aktier på 100, sälja ifall 99 går och ta hem vinst på 102-103. 1% risk för mig är högt men jag jobbar många bäckar små så att riskera 1% i varje trade kan bli volatilt.

Vilka är de viktigaste egenskaperna anser du för att bli trader på heltid?
Vilka marknader tradar du på? Aktier, Index, Råvaror etc? Sverige, Tyskland, USA etc? Vilka instrument tradar du? Aktier, Certifikat, ETF, CFD etc?
Kör du bara rena daytrading, dvs bara affärer samma dag? Eller har du också swing och långsiktig trading? Vilka metoder använder du av för att trada? FA, TA, Maskinell(Automatisk), diskretionär handel, Volym, Tickflöden etc..

– Jag tror att tålamod med en disciplinerad vinnarskalle kan ge dig en bra start. Jag handlar mest aktier, det i Sverige och huvudsakligen daytrading. Tickflöden, volym, pris, nyheter har varit min nyckel på börsen. Men planerar att utuveckla min swingtrading samt de långsiktiga placeringarna.

Har du några råd till en person som är rädd för att börja trada mer aktivt på grund av rädsla för förluster? Jag känner att jag sitter fast i ”läser-mycket-om-trading-och-när-en-dröm-men-vågar-inte”. Hur får man tummen ur liksom? Finns det någon ”enklare” väg att börja? Kanske lite papperstrading, men var?

– Om du känner så för förluster tror jag inte det här är något för dig. Du måste komma över rädslan för att förlora pengar då man gör det på daglig basis. Det låter som att du behöver få tummen ur genom att börja handla på riktigt. Börja i liten skala och skala upp i och med tiden att du hittar självförtroende och att resultaten har visat sig positiva över tid.

Är Infront eller en liknande trader ett måste för att trada mer aktivt? Räcker det med Avanza och t.ex. Hitta Kursvinnare från Aktiespararna? Jag tycker att det känns dyrt med nästan tusenlappen varje månad för Infront, när man är nybörjare inom lite mer aktiv handel. Vart hänger jag för att få lite tips om vad som är ”in play”? Har du några tips på hur man annars kan sortera ut lämpliga kandidater för dagen? Lyssnar man bara på andra känns det som att man ska gå i någon smart gillrad fälla…

– Det är klart att man kan klara sig utan en terminal, men jag skulle inte ge den fördelen till andra genom att handla via en hemsida. I terminalen kan du agera mycket snabbare men också få bättre koll över allt som händer. Jag tror att du kommer tjäna in den där tusenlappen.

– I terminalen hittar du mycket enklare vilka aktier som är ”in-play” och där kan du lätt hitta aktierna med hög omsättning, stora rörelser m.m.

Finns det någonstans man kan vända sig för att få lite ”mentorskap” inom daytrading, utan att ruinera sig?

– Det finns några personer som erbjuder mentorskap med lektioner etc, det är ingenting jag rekommenderar då det tenderar att vara svindyrt. Det finns oerhört duktigt folk på tex Twitter som svarar om man frågar snällt, dessutom är det GRATIS.

Hej! Hur hög avkastning på eget kapital har du haft det senaste året?

– Jag vet faktiskt inte om jag ska vara ärlig, jag har inte stenkoll på vad jag hade på alla olika konton vid årsskiftet. Det är drygt att hålla koll på den %uella utvecklingen då jag använder flera olika mäklare och konton. Det enda jag har koll på är mitt resultat i absoluta termer och det är även det jag endast är intresserad av.

Som heltidstrader blir man nolltaxerare om man inte har några andra inkomster. Kan bli svårt att få krediter mm. Hur ser du på detta?

– Det stämmer, man är nolltaxerare och arbetslös kan det vara svårt med banken. Det finns möjlighet att få hjälp av tex Avanza/Nordnet med det här men då jag tidigare jobbat på bank har jag kvar goda kontakter så det går att lösa.

Vad baserar du din trading på? Orderflödet? TA? Hur vet du vilken aktie som är het för dagen? Hur ser din morgonrutin ut?

– Orderflödet är det jag jobbar med. Som jag tidigare sagt handlar det om volatilitet, omsättning m.m. Det finns listor där man kan sortera vinnare/förlorare men jobbar mycket avslutsticker för att identifiera var actionen är. Jag brukar ramla in på kontoret allt ifrån 07.30-08.30 beroende på om det är mycket rapporter att läsa eller hur öppningen ser ut.

Har du läst någon litteratur och har du i så fall något tips på vad som kan vara matnyttigt att läsa igenom om man vill förbättra sig?

– Litteratur i all ära men jag vet inte om några böcker där du lär dig handla utan de böcker jag har läst handlar mer om psykologi men också tidigare traders upplevelser och hur de ser på saker och ting. Jag gillar de klassiska böckerna market wizards, the playbook, Fooled by randomness m.m. Det kanske inte utvecklar din trading på sättet men framför allt ditt tankesätt runt det hela. Svårt att veta vilken nivå du ligger på.

Hur började du med trading? Även om inga ekonomiutbildningar är direkt kopplade till trading, finns det någon du tror man skulle kunna dra nytta utav? Nationalekonomi, företagsekonomi eller finans? Hur ser dina dagliga rutiner ut innan och under en dag framför skärmarna?Hur hittar du intressanta trades? Kan du beskriva ett exempel rent praktiskt?

Det sägs ofta att det inte går att ”lära sig trada”, men om en apa skulle sätta sig framför skärmarna behövs det ju viss baskunskap. Har du något tips om vilken grundläggande kunskap man skall lära sig innan man slänger sig ut i orderdjupen?

– Det började väl med att jag intresserade mig för aktier men förstod rätt snabbt att mitt tålamod var kortsiktigt och därför blev det mer tradingmässig handel. Jag har en kanditatexamen i nationalekonomi där kunskapen absolut kommer till hands i tradingen men jag hade nog lika gärna klarat mig utan den i min aktiehandel. Som jag skrev tidigare brukar jag komma in till kontoret vid 8-tiden beroende på vad som hänt och händer. Under själva dagen försöker man vara alert på vad som händer men det kan såklart bli segt precis som alla andra jobb.

– Som jag tidigare sagt letar jag mycket volatilitet, omsättning m.m. Sorterar vinnare/förlorare men jobbar mycket avslutsticker för att se ”var” det händer saker. Det kan vara att man hittar någon som skickar ner en illikvid aktie där man snabbt kan ta sig in och ta resterande aktier av personens order tex.

– Bra tänkt, självklart behövs någon typ av aktie-baskunskap. Desto mer du kan desto mer säkrare kanske du är på din analys kring ett bolag. Precis som du säger är handeln något du måste lära dig på plats.

Hur påverkas du av motgångar? Ändrar du din handel om du haft en minusdag dagen innan?

– Komiskt att det här blev den sista frågan men en oerhört relevant fråga då det är en del av tradingen och jobbet. En förlust förändrar ofta ditt självförtroende, det leder ofta till att man tar sämre beslut, blir mer nervös och därmed tar sämre beslut. Ett dåligt självförtroende kan leda till att man ofta tar hem vinst tidigt då man är rädd att den ska rinna ur handen.

– Jag brukar försöka siza ner och hitta tillbaka till det som gick bra innan, ta de ”enkla” tradesen för att få tillbaka självförtroendet och den conviction jag hade innan. Trading är precis som allt annat när det gäller självförtroende och psykologi. Det kan vara nyttigt att utvärdera vad man gjorde fel och försöka att inte göra om det.


Där var vi i mål! Hoppas ni tyckte att det var givande och att ni hittat något som ni kan ta med er. Det har varit nyttigt för mig att få repetera och tänka efter på vad det är egentligen man gör på dagarna och hur man gör det!

Vi hörs

Ekka

Föregående

1 år som heltidstrader och frågestund

Nästa

Några trades från en kort handelsvecka

 1. Met

  Härligt att du tar dig tid att svara på alla frågor 🙂 /Met

 2. Palle

  Det är lustigt med tradingkunskaper och tips till nybörjare, det är lite som en hägring i öknen. Man skönjer något vid horisonten, men kan inte vara säker på om det är verklighet eller inte. Svaret är i stort sett alltid att man måste fram och kolla själv. 🙂

  Som Met skrev, tack för att du tog dig tid att svara på alla frågor! Stort värde för oss som följer dig på Twitter och läser din blogg.

 3. Emil

  Hej, tack för alla svar. Men hur väljer du ut vilka aktier du ska handla ?
  Mvh Emil

 4. Jonatan

  Tja
  Bra läsning, hur länge håller du i genomsnitt en position ?

  Mvh

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning