Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Tradingåret 2017

Först och främst, hej och välkommen till ny blogg och sajt! Nytt år betyder ny blogg, eller hur? För er som missat tidigare inlägg, oroa er inte, alla tidigare inlägg finns redan uppladdade och går att läsa som vanligt. Hur som helst är det dags att summera året. Ett år där jag har lärt mig mycket, både om marknaden men också som mig som person och trader.

Nu när jag sitter här och summerar ihop det märker jag att jag inte gjorde en sammanfattning för 2016?! Skäms. Däremot gjorde jag en summering 2015 och den finns att läsa här. 2015 var året då jag började handla på heltid.

Jag tänkte försöka titta tillbaka på 2017 med lite bilder och tankar och avsluta med att knyta ihop säcken med en större reflektion och vad jag jobbar med inför 2018.

Lets do this!


Slutet på 2016 var relativt segt, iallafall sett till den starka start som jag hade ändå i samband med att jag började på heltid. Men alla kan få en bra start och det kommer ändå ner till att tänka långsiktigt även om man placerar kortsiktigt. Så känslan in i 2017 var ganska mjäkig och jag tyckte att jag på något sett hade tappat momentum under senare delen av 2016. Och 2017 fortsatte i samma anda. Jag var inte heller speciellt aktiv i januari. Månaden innehöll en rapportperiod som jag dock såg fram emot men som de flesta rapportperioderna, för egen del, blir inte något speciellt. Två aktier som däremot var på tapeten var MYFC och G5. Bjuder också på en fin trade i Lumi.

Februari kom med den stundande rapportperioden som pågick. Jag var egentligen riktigt taggad på att handla rapporter, speciellt nu när jag ändå fått några perioder på nacken och fått upp sizen. Jag skickade ut rätt mycket i SECU och helt plötsligt var jag inte lika taggad. Under både mars och feburari handlades det mycket BEO som bjöd på lite stoplossar, likaså gjorde Svolder en dag där jag kunde tjäna en hacka. Förutom dessa gratisluncher var det väldigt väldigt trögt och tålamodet fick sättas ordentligt på prövning, under en lång tid dessutom.

Tradingen fortsatte att vara trög under våren. Aktiviteten från min sida var fortsatt låg och jag handlade i grunden bara de enkla setupsen då jag varken hade motivation eller inspiration till att pusha mig själv till att handla frenetiskt eller aktivt. Jag gjorde princip det jag borde göra inom tradingen men det var inte heller mer än så. Under mars månad lanserade jag och Börsvärlden Traders Club vilket vi hade jobbat på under en längre tid. Jag har alltid velat gjort någonting ”utanför” tradingen och det kändes riktigt roligt att äntligen få lansera communityn. Projektet fick ett gott välkomnande och idag har vi jobbat fram en bra community där man kan utveckla sin trading tillsammans med andra. Under året har vi även signat Nordnet som mäklarpartner och jobbat tillsammans med bland annat Börsdata och Infront.

Sommaren kom och jag spenderade den i Falun med familj och vänner. Det blev obefintligt med handel även om jag var inne och kollade lite på förmiddagarna om vädret inte lockade till annat. Jag tycker att det är rätt skönt att försöka ständigt vara ”medveten” i marknaden även om jag kanske inte handlar. Det finns egentligen inte mycket mer att säga utan det kan jag kan konstatera att det var väldigt passande med ett längre sommarlov. Då jag tyckte starten av året var tufft och tråkigt var långledigt under sommaren helrätt.

Då jag är en rätt otålig person med rutiner i min vardag fick jag efter några månaders ledigt sug efter att jobba igen. Och hungern efter att handla hade jag inte upplevt under ett längre tag så att äntligen få köra igång igen i mitten av augusti var en befrielse. Fram till sommaren satt jag på kontor med två andra traders men pga sommaruppehållet valde vi att säga upp vårt lilla börsrum vilket betydde att jag nu skulle handla hemifrån. Det funkade ett tag men jag märkte rätt tidigt att jag inte trivdes, inte överhuvudtaget. Under våren och hösten fick jag kontakt med två traders i Örebro som handlat aktivt under en period men också hemifrån. Efter några afterwork bestämde vi oss för att skapa Örebrodesken 2.0! För mig var det en befrielse att få in rutin i allt ifrån att ta en dusch på morgonen till att träffa vänner och kolleger, som vilket jobb som helst.

Alltid skönt att komma tillbaka och få en gratis lunch i Ahlsell

Plötsligt händer det… det kom något PM i CASO där det fortfarande var en pågående nyemission i bolaget. Jag lyckades få tag på ett gäng TR och det blev bra!

I slutet av oktober fick vi också en flashcrash i Essity. Jag missade tyvärr hela rörelsen men tyckte den ändå var köpvärd haha!

En riktigt riktigt bra dag i Lumi

Lite tålamod borde man ha ibland… sålde bort mig totalt i Hemfosa Preffen även om jag kände att jag ”borde” ge den några dagar. Eller iallafall en liten del av positionen. Blir att jobba på det under 2018.

GOMX-stopparna lyckades jag fånga bra. Tålamod och tur.

Under året har ju också Bitcoin och andra kryptovalutor varit ett hett ämne. Jag har dessvärre inte handlat de på i stortsett hela året förutom i December. Jag vet faktiskt inte varför men med den extrema vollan som erbjudits får jag skylla mig själv. Idag handlar jag nästan XBTerna varje dag och det känns roligt att handla något ”nytt”. Här handlade jag Ethereum aktivt.


Tradingåret 2017 får anses som ett godkänt år. Som jag var inne på tidigare har jag lärt mig mycket om mig själv som trader och utvecklat olika strategier och lärt mig handla olika marknader bättre. Rent generellt är min känsla att jag under året också skalat av risk i mina trades. Jag håller mig till den enkla ryggraden och har väldigt sällan snedgungor och det har varit skönt. Som jag var inne på tidigare har jag inte behövt stressat ihjäl mig när jag handlar utan låter ofta möjligheten komma till mig istället för att själv sitta att jaga efter den. Det kanske gör att jag tröttnar men att sitta på händerna är också en position och det är någonting jag verkligen försöker ta med mig in i 2018.

Vid starten av Traders Club ställde jag mig in på att projektet skulle ta tid och energi och att min trading skulle bli lidande. I efterhand har absolut inte min trading blivit lidande men jag hade önskat att jag hade prioriterat mer tid till Traders Club och övriga åtaganden. Det är faktiskt någonting som motiverar mig till 2018, att få tillägna mycket av min tid och energi till projekt som Traders Club.

I och med nedstället vi fick i somras plockade jag även på mig några långsiktiga innehav. Jag har länge tänkt att jag ska börja med en långsiktig portfölj som ska stå till grund för pension som vi traders inte får. Innehaven ska vi inte diskutera då det än så länge bara är stora och tråkiga bolag. På slutet har det till och med blivit lite HM, ja inget gnäll nu… Tanken är att fylla på den långsiktiga portföljen med 25 000 i månaden, jag ska försöka att inte vara för transaktionsintensiv utan det blir mer fokus på att spara och investera mer än att pricka botten och sälja så fort vi får en snabb rekyl uppåt.

Under året har jag fått äran att ha några föreläsningar där jag berättat lite om hur en vanlig arbetsdag kan se ut för mig. Det är roligt att få möjligheten att inspirera andra. En aspekt som jag verkligen tryckt på under föreläsningarna är mitt välmående då det påverkar mina beslut. Mår jag inte bra så tenderar jag att ta fel beslut och resultaten blir därefter. Den starkaste faktorn till att tradingen gått bra under hösten är mina kolleger. Jag trivs verkligen med grabbarna på kontoret, vi handlar dock väldigt individuellt och alla tar sina egna beslut även om man ofta delar med sig av sina tankar. Men vad jag verkligen uppskattar är stämningen och det sociala vi har på vårt kontor. Jag mår bra av att spendera dagarna tillsammans med dom och de är en stor del av mitt välmående vilket jag prioriterar högt.

Ett av mina mål inför 2018 är att vara ledig mer, spontant. Jag menar inte en längre semester på sommaren utan en eftermiddag, sovmorgon etc. Vardagsledigheten eller vad man ska kalla den. Det är nyttigt då jag tror att jag behöver hitta en bra balans mellan tid framför skärmarna och behovet av att vara taggad varje gång marknaden öppnar. Samtidigt är det väldigt svårt att vara halv-ledig då jag ofta vill och behöver ha ett ”grepp” om marknaden, vart den befinner sig, vilka aktier som är intressanta och övrig info som jag riskerar att missa. En svår nöt att knäcka..

Min swingtrading under 2018 har i stortsett varit helt obefintlig och det är synd. Rent generellt tycker jag att jag är duktig på att identifiera tillfälliga bottnar i aktier och får oftast en bra entry på mina positioner. Hemfosa-preffen som jag visade ovan är ett bra exempel. I värdepapper där likviditeten och omsättningen är låg kan det ta längre tid att få betalt till ”rätt” pris och det är något jag måste bli bättre på, kort och gott även att rida vinsterna. När jag tar en position så vet jag oftast vad ”tanken” var, om det var en skalp eller om det som i situationen i Hemfosa att ”här vill jag ha den”. Under 2018 vill jag bli bättre på att stå fast vad min tanke med traden var och utveckla det. Jag ska försöka lita lite mer på mig själv helt enkelt. Tycker jag att det är en bra swing och likviditeten i papperet är bra kommer jag dela med mig av den i Traders Club och ser fram emot att få synpunkter på positionen.

Det ska bli kul med ett nytt år med trading även om jag har lite problem och funderingar kring min målsättning inför 2018. Det hörs vi om framöver..

Tack för 2017!

Ekka

Föregående

Blankning och handelsterminaler

Nästa

Medverkan i Stock Magazine

 1. Magnus

  tack for att du ar oppen i dina tankar, det ger ju lite ”comfort” att veta att man inte ar ensam om att tanka sa. ofta tycker man att man gor skarmtid till ingen nytta, att man kunde gora annat istallet, att man slosar bort sin tid.. angaende langa portfoljen, du har inte funderat pa att lagga det i fonder istallet? jag har upptackt att aktiva och duktiga forvaltare lyckas sla index betydligt over tid, lannebo, d&g, carnegie har i princip dubblat sina kurser over en 3-5 ars period, battre an index :-). Par Stahl pa avanza har bra tips ocksa. Sjalv tyckte jag det var ratt befriande att sluta tanka pa det sa att saga (sen sitter jag ju sjalv a andra sidan och har inga andra att bolla med), ett moment mindre av 3, dagshandel och swing kvar, och det racker ju gott!

  • Hej Magnus! Kul att höra.

   Yes, en del av långa portföljen kommer absolut kunna komma hamna hos bra fondförvaltare, bra tips!

   • Rikard

    Bara trycka in i Swedbank Robur Ny Teknik då Carl Armfelt är kungligt bra. 🙂

 2. Kjell Bergman

  Mycket bra skrivet.

 3. Magnus

  Humle smabolag ocksa, och sa smabolagsfonder generellt skulle jag kanske tillagga..

 4. Kent Axelsson

  Om du vill vara ledig och ha 25% avkastning på låst kapital i 2 år så hör av dig

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning