Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Tradingåret 2018 avklarat

Då var det äntligen dags att summera min trading för året som varit. Rent generellt har det gått över förväntan och det största fokuset har egentligen legat på att bygga size i mina positioner. Min grundposition har nog, utan att ha kikat min omsättning, ökat vilket också resulterat i att jag tjänat mer pengar men i grunden hållit mig till samma strategi.

Jag körde faktiskt en halvårssummering i juni vilket jag tycker ni ska börja att läsa. Det inlägget innehåller mer matnyttigt då jag kommer försöka hålla det här relativt kort.

Grundpelaren i halvårsinlägget var väl egentligen mitt välmående och i allt vad det nu innebär. Och det är någonting som verkligen ligger i mitt personliga fokus inför 2019.

Hösten var GRYM. Jag var i ett bra flyt och hade medvind när jag befann mig i ”zonen”. Och det syns i grafen. Dessvärre var jag med i en trafikolycka i början av november vilket gjorde att jag blev och är fortfarande mentalt avtrubbad och är inte alls lika taggad på tradingen som jag var innan. Det känns absolut rätt att också acceptera läget som det är och vara tacksam med tanke på omständigheterna. Men jag kan inte ljuga om att man önskar att det bara var som förr.

Tradingdepån – ISK som jag bedriver säkert 90% av min handel i. Jag kör som ni flesta vet svenska aktier och då passar sig ISK lämpligast. Den starka starten på året syns inte tydligt i grafen men hösten syns tydligt. Den procentuella utvecklingen är nog lite skev pga uttag då jag alltid överför månadens överskott.

Aktiefonddepå – Här finns alla blankningar, spreadar och utländsk handel. Den stora dippen i grafen är Tele2/ComHem-budet där det fanns 1,5% riskfritt på en vecka. Det blev något fel från Nordnets sida över helgen när aktierna skulle levereras och jag tror värdet sattes till 0.

IG CFDs – Innehåller en hel del hedgar, handel utanför börsens ordinarie öppettider. Både förlusterna och vinsterna kan vara missvisande då det kan finnas andra ben som inte finns hos IG utan tex vanliga terminer.

Jag är väldigt nöjd med tradingåret 2018. Jag går dock in i 2019 med en liten matt och otaggad känsla. 2018 gav mycket energi och självförtroende men också mycket av min kraft och motivation till tradingen. 2019 blir nog ett lite lugnare år rent tradingmässigt även om jag trivs med att handla mycket och ha hög närvaro vid skärmarna. Vi får se vad det leder till men grundinställningen är ”mjuk” och det blir en nyttig erfarenhet!

Kör hårt 2019! Ta hand om er!

Ekka

Föregående

Inför 2019

Nästa

IGs nya Turbo24

 1. henrik

  imponerande! Vilka strategier kör du (utan att avslöja några hemligheter)?

  • Tack! Det är svårt att säga men handlar utbud/efterfrågan på kortsikt och spelet i orderboken m.m.

 2. Magnus Lovenvall

  Hej,
  Om jag förstått rätt så betalar du 30% skatt på vinsterna på CFD handel men förlustavdrag 21% endast. Din skatt blir 30% på 316k minus 21% av 232k. Således av dina 83k i vinst är totala skattebeloppet 46k! Tycker du att det är värt att lägga tid på Trading med cfd-handel mtp dessa förutsättningar?
  /Magnus

 3. Stefan

  Hej!
  Jag har lite svårt att screens hitta aktier i tid. Innan de sticker i väg. Kort sagt har svårt att screena intra dag. Känner inte att jag är redo för att köpa Infront. Hur tycker du en nybörjare ska göra för att hitta rätt aktier att träda intradag?

  • Det är såklart svårt och det är också vad jag själv letar. Jag bevakar en hel del aktier som släppt nyheter och har hög volatilitet. Men man är kort och gott också beroende av andra vilket gör det ännu svårare att veta vilka som ”sticker”. Infront är nog ett måste.

 4. Henrik Eklund

  Snyggt jobbat onekligen, men hur mycket pengar ligger du inne med i din ISK? Anledningen till att jag frågar är ju förstås att folk tenderar till att agera lite olika beroende på hur mycket pengar det rör sig om.

  • Tack!Yes det är klart att summan har en viktig del när man jämför procentuell utveckling men jag tänker inte säga hur stort mitt konto är.

 5. Patrik

  Bara att gratulera. Vilket program föredrar du för att handla med aktier ?
  Har Handelsbanken själv men tycker den är väldigt seg och svårjobbad.

 6. Per

  Hej, imponerande avkastningskurva. Hur stor size av depån tar du ungefär i en affär, och hur skulle din handelsstrategi fungera om du tex skulle arbeta med 10x större depåsize?

  • Jag tar väldigt låg risk och använder sällan hela depån. Strategin skulle säkert fortsätta vara bra men ibland kan det vara svårt att handla illikvida marknader/aktier med enorm size.

 7. Daniel

  Hej. Finns de någon särskild anledning varför du väljer IG framför andra CFD aktörer?

  • Jag tycker att det är den bästa, dels för att jag har förtroende för hur de jobbar men en av de bästa möjligheterna är dygnet-runt-handel i OMX.

 8. Björn Magnusson

  Vilken utbildning behöver man för att jobba som tradera hos bank eller någon annan liknande institution?

  • Det vet jag inte Björn. Men en ekonomiutbildning och ett starkt genuint intresse för aktier är nog en bra grund att ha.

 9. Anton Gustafson

  Hej,

  Jag och en kompis har blivit rejält intresserade av trading. Har du något tips när det gäller terminal eller program som man kan börja med och som inte är lika kostsamt som t.ex. Infront?
  Hälsningar
  Anton

  • Hej! Kul! Jag skulle säga att det beror på vilka marknader ni vill handla. Infront är det bästa alternativet om man vill handla aktier. Annars IGs ProRealTime om man vill köra lite mer index, valuta, råvaror.

 10. Fredrik

  Hej

  Behöver jag beskatta vinsten på mitt investeringssparkonto om jag lägger 100% av min arbetstid på day trading?

  Hälsningar
  Fredrik

  • Hej Fredrik! Du beskattar din ISK som alla andra gör, oavsett om du gör 10 eller 10 000 affärer i den.

 11. Andreas

  Om man vill komma igång med daytrading hur stort kapital rekomenderar du att man bör röra sig med för att det ska vara värt det? Och hur mycket tror du man behöver för att man ska kunna jobba som trader på fulltid?

  Mvh Andreas

  • För att trejda finns det väl inga minigränser men det är klart att courtage kan äta upp en stor del av vinsten, men också beroende på vad man handlar. Vad man behöver är väl högst individuellt och beroende på många saker som livssituation och vad det är man handlar. 500k är iallafall en summa som jag tror man klarar sig på.

 12. Johan

  Hej Ekka!
  Går det följa dig på ex shareville eller liknande?

  • Nej Johan tyvärr kör jag inte Shareville. Skulle vilse leda mina följare där med min kortsiktiga handel, tyvärr.

 13. Dardan

  Hej! Vad är det för program du använder för att se hur det gått i IG CFD handeln?

  • Du kan göra en rapport i programmet ProRealTime. Där kan du få statistik och en equitycurve!

 14. Olof

  Hej Ekka

  Vad anser du är bäst av att trade:a i en KF eller ISK? Vad är de olika fördelarna med att välja en av de här båda typerna, enligt dig? Och hur gör du själv?

  Är det någon skillnad i hur du sparar avseende ditt trading-konto och ditt långsiktiga konto? Eller gör du inte någon sådan distinktion?

  • Tjena. Jag handlar i både KF och ISK och skillnaderna är väl marginella.

   Ja det är klart skillnad på mitt långsiktiga konto och kortsiktga, olika typer av risk, case, strategier m.m.

   • Olof

    Okok 🙂

    Vad kör du för vad? Kör du den största ”steken” i KF eller i ISK och i så fall varför?

    Samt kör du långsiktigt/investerarmässigt i KF eller i din ISK?

    Ha det gott

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning