Ekka Lundin

Swedish daytrader and private investor

Vad handlar jag med?

Det finns en djungel av finansiella instrument att handla med ute på marknaden, och tur är väl det! Jag tänkte presentera vad det är för produkter jag handlar med och deras fördelar/nackdelar.

Minifutures –

En minifuture är ett instrument som är kopplat till en underliggande, det kan till exempel vara en aktie, index eller en råvara. En minifuture rör sig i regel som den underliggande men 1 minifuture i Volvo B kan istället kosta 1/5 del av en aktie i Volvo. Då får du en hävstång på 5 gånger. Det finns ett gäng olika utställare som ger ut dessa produkter, på Avanza hittar du produkterna under Warranter.

Handelsbanken har en bra guide för dessa produkter. Den finns här!

Fördelar: 
– Krävs inte stort kapital för att ta stor position (hävstång)
– Inbyggd Stoploss (du kan inte bli skyldig)
– Möjlighet att tjäna pengar i både nedgång och uppgång
– De går att handla i en ISK

Nackdelar:
– Orderdjupet ”kan försvinna” under en tid, omöjligt att köpa/sälja.
– Spreaden är stor (det här här utställarna tjänar pengar)
– Finansieringskostnad uppstår

 

Terminer –

Först och främst för att kunna handla OMX-terminen hos din bank bör du ha ett avtal för att handla optioner. OMX-terminen är ett grymt instrument för att handla index. Det är hög omsättning och den följer i regel värdet på OMXS30, undantag blanda annat i utdelningstider. Står OMX i 1350 är ett terminskontrakt värd index * 100 = 135 000 i detta fall. Går då OMX till 1355 är värdet 135 500. Köpte du då 1 kontrakt på 1350 och säljer på 1355 har du gjort en vinst på 500 kr (exkl avgifter/courtage). Du kan självklart också sälja/gå kort på 1350 och köpa tillbaka på 1345 och gjort 500 kr vinst om du sålde 1 kontrakt.

Vad krävs av dig i kapital för att handla terminskontrakt? Vanligast är 10% av värdet på din position . Har du 10 kontrakt á 1350 är värdet på positionen 1 350 000 kr och 10% av det = 135 000 kr.

Avanza går igenom lite snabbt hur en termin fungerar, här finns det en del att lära sig!

Dessutom pågår handeln till 17:45 i terminen.

Fördelar: 
– Låg spread
– Hög omsättning
– Möjlighet att tjäna pengar i både nedgång och uppgång
– De går att handla i en ISK

Nackdelar:
– Kräver en hel del kapital
– Avgiften/courtaget är högre gentemot aktier/minifutures

 

CFD-handel – IG markets

IG-markets ger möjligheten att handla index utanför de vanliga öppettiderna. Under börsen öppettider går OMXS30 att handla med 0,5 punkters spread, och övrig tid 1,5 punkters spread. Här handlar du utan courtage utan det är spreaden som är avgiften. Plattformen gillar jag och det kostar ingenting att vara kund hos IG. Här kan du också handla aktier men här är courtaget något högre. Är du intresserad kan du alltid starta ett demo-konto och handla med fiktiva pengar. Titta närmare på vad CFDs är här.

Fördelar: 
– Lättanvänd handelsplattform
– Möjlighet att tjäna pengar i både nedgång och uppgång
– Lätt att sätta stoploss/limit
– Avdrag vid förlust
– Handla utanför börsens öppettider

Nackdelar:
– 30% skatt på vinst
– Högt courtage vid aktiehandel
– Du kan bli skyldig

 

Undrar du något? Kommentera nedanför eller kontakta mig!

Föregående

Söndagsanalys OMX

Nästa

Lite grafer

 1. Best

  Jag tycker Minifutures även är otransparenta, eftersom priset är omräknat beroende på hävstång till ett annat pris. svårt att se hur stor spreaden är. Liksom hur stor finansieringskostnaden i praktiken blir. Mycket dolt. Samt att courtage utöver det tillkommer hos mäklaren förutom vid ngn kampanj.
  Cfd:s nackdelar kan vara att de emellanåt, liksom mini o bull o bear laggar i faktiskt pris och det du gör avslut på. Annars ganska ok när det gäller index och valuta.

  Terminer är generellt det bästa, eftersom det är grundprodukten.

  • Absolut terminer är det bästa, alla minifutures mot OMX följer den. Självfallet.

   Spreaden är egentligen lika stor i kr/öre oavsett hävstång men den är ju större i % om du handlar med högre hävstång. Finansieringskostnaden beror på marknadsräntorna som du säkert vet, handlar man minifutures på lång sikt är det något att ta hänsyn till men på kort sikt bryr jag mig inte om det.

   • Johan

    Vad tycker du om e-mini futures som tex es i jämförelse med omx-terminen. Tänker kostnader för en roundtrip, men också hastighet, om man får en nackdel av att sitta över andra sidan atlanten och scalpa?
    Finns det nån motsvarighet till jigsaw i infront, nån bra mod eller upplägg som gör att man kan få lika bra info direkt i DOM?

    • Dålig koll på den amerikanska futuresmarknaden om vad som fungerar bäst tyvärr. Men scalpa med vår delay mot US är som du är inne på, ganska svårt med delay.

 2. H

  Bra inlägg!

  Min erfarenhet ligger i CFD:er och jag gillar dem verkligen pga enkelheten. Om du skulle daytrade:a DAX:en vilket typ av instrument skulle du välja?

Lämna ett svar

Ekka Lundin Copyright © 2020 - Sajtens innehåll är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning